INTERVJU S GLUMCEM

Ivan Herceg: Nikada ne bih prihvatio ulogu homoseksualca

 NovaTV

ZAGREB - Nakon uloge ‘dobrice’ Kristijana Vitezovića u sapunici ‘Dolina sunca’, Ivan Herceg dobio je u seriji Nove TV ‘Najbolje godine’ ulogu negativca, lokalnog nasilnika Dine. Mladi zagrebački glumac koji je debitirao u filmu Zrinka Ogreste ‘Tu’ te ostvario zapažene uloge u ‘Pjevajte nešto ljubavno’ Gorana Kulenovića i ‘Nije kraj’ Vinka Brešana, svojim izgledom ne samo da privlači producente, već i žensko gledateljstvo, a zahvaljujući novom angažmanu sigurno će se njihov broj još dodatno povećati, s obzirom da nježniji spol gotovo u pravilu privlače zločesti momci.

• Pribojavate li se hoće li vas publika prihvatiti kao lošeg dečka jer ipak su vas godinu dana gledali u ulozi pozitivca?

- Gluma je moja profesija koja sadržava raznolikosti i normalno je da se ponekad nađeš i u ulozi negativca, a sad, hoće li će publika prihvatiti lik kao takav, to ćemo još malo pričekati pa vidjeti.

Lik Dine u ‘Najboljim godinama’ je, nazovimo to tako, ‘negativac’, no on nije apsolutno pokvaren i zao. Dino je ambiciozan i upleten u sumnjive poslove, no pokazat će nakon nekog vremena i svoju emotivnu i pozitivnu stranu. Treba mu samo dati vremena.

Intrigantni negativci

• Glumci obično više vole uloge negativaca. Dijelite li takvo mišljenje i, ako da, zašto?

- Po mom mišljenju malo je zanimljivije i intrigantnije igrati negativca i nekako mislim da si glumci daju malo više oduška igrajući takve uloge, jer si možeš dozvoliti neke stvari koje u privatnom životu ipak ne možeš i ne bi trebao, jer bi vrlo vjerojatno snosio ozbiljne posljedice. Ovdje uz takve likove, osim što se dobro kao glumac zabaviš, to ti ulazi i u opis posla. Nakon uloge pozitivca, ‘dobrog dečka iz susjedstva’, zanimljivo je malo za promjenu ući i u neke dijametralno suprotne karaktere.

• Kako je došlo do vašeg angažmana u ‘Najboljim godinama’?

- Producenti su me pozvali na audiciju i ubrzo nakon toga mi ponudili ulogu na moje veliko zadovoljstvo. Drago mi je da sam postao dio ove zaista uigrane ekipe koja dobro radi svoj posao i proizvodi zaista kvalitetnu i gledanu domaću obiteljsku seriju.

Jako ugodna atmosfera

• Kako su vas prihvatili kolege, ‘starosjedioci’ na setu kao novopridošlicu?

- Moram reći da je jako ugodna atmosfera na setu i da je vrlo zabavno, a osim toga to su uglavnom moji kolege i prijatelji i zasad nemam nikakvih primjedbi. Osjećam se dobrodošlim! Osim mene u Dragošje je stiglo još nekoliko pridošlica, poput Jelene Perčin koja glumi Dunju u koju je moj lik Dino zaljubljen i pokušava je pridobiti pod svaku cijenu, zatim Lena Politeo koja glumi njenu baku i Ivan Pašalić kojeg ćete upoznati kao Dunjinog brata koji me u seriji apsolutno ne podnosi.

• Ponovno putujete zbog posla prema Samoboru (i set ‘Doline sunca’ je bio tamo) i vjerojatno se dižete u cik zore kako biste stigli na snimanje. Jeste li se priviknuli i kako vam pada taj segment posla?

- U početku je bilo pomalo teško naviknuti se ponovno na takav ritam i režim ultra ranog buđenja, ali sam se sad već lagano uhodao tako da sve to lakše podnosim. Lijepo je na Žumberku i zaista nastojim izvući maksimum i vidjeti prednosti rada na eksternim lokacijama u prirodi.

• Obzirom da snimanje ovog projekta uzima jako puno vremena, radite li još nešto paralelno, ili možda nešto planirate?

- Kad ste svaki dan po 14, 15 sati u ovom poslu teško se uspijevate baviti još nečim paralelno, barem ja, međutim divim se onim glumcima koji još pored ovog uspijevaju i igrati predstave. Što se planova tiče, postoje neki, ali nikad ne volim unaprijed o tome.

• Branko Ivanda angažirao vas je i za svoj najnoviji film ‘Lea i Darija - Dječje carstvo’. U kojoj je fazi taj projekt, koja je vaša uloga i koji su vaši dojmovi?

- Snimanje je završeno u kolovozu i nadam se da će uskoro ugledati svjetlo dana. Baš sam nedavno dobio informaciju da bi premijera trebala biti u Puli. Dakle, trenutno je još u fazi postprodukcije, a ja sam odigrao jednu manju epizodnu ulogu, direktora škole i profesora matematike i uživao snimajući u suradnji s redateljem Brankom Ivandom.

Voli kazalište

• Vrlo rijetko igrate u kazalištu, a puno češće imate uloge u serijama i filmovima. Zašto?

- Bilo je nekih ponuda što se kazališta tiče, međutim spletom okolnosti, termina i obaveza nisam bio u mogućnosti prihvatiti angažmane. No, volim kazalište i vjerujem da ću se i njemu u neko skoro vrijeme više posvetiti.

• Postoji li uloga koju nikada ne biste prihvatili, ili bi se jako teško mogli uživjeti u nju?

- Najvjerojatnije ne bih prihvatio ulogu antikrista ili sotone kao ni ulogu homoseksualca zbog nekih svojih osobnih stavova i uvjerenja.

• I redatelji i producenti reklama vole vas skinuti do pasa jer ste u jako dobroj formi, a jednom ste se zbog uloge i potpuno skinuli. Kako doživljavate taj tretman kada vas prezentiraju kao objekt želja, a koji prolaze puno češće vaše ženske kolegice?

- Ne doživljavam da me se prezentira isključivo kao objekt i smatram da to zaista nije tako. Smatram da, ukoliko uloga zahtijeva nedostatak odjeće i ako je radnjom opravdano da se pokažu dijelovi tijela kako bi se stavio naglasak na karakter, osobnost tog lika i sam sadržaj serije, filma, predstave, onda niti jedan glumac tu ne bih trebao imati problem sa skidanjem.

Treniram kad stignem

• Koliko brinete o svojoj formi, tijelu, koliko vam je to važno?

- Ne pretjerano, tu i tamo treniram kada stignem i pokušavam se hraniti kvalitetno. I radni tempo lakše je izdržati ukoliko je glumac u dobroj fizičkoj kondiciji. Preporučam i drugima, ne samo glumcima, da se bave nekim sportom ili bilo kakvom fizičkom aktivnošću jer ona zaista može puno pridonijeti zdravlju te olakšati svakodnevni ritam.

• Biste li radi uloge nabacili kilograme poput Roberta De Nira ili ‘pustili’ pivski trbuščić?

- Ako bi mi se svidjela uloga i scenarij, zašto ne? Tu je kao i sa skidanjem - sve ovisi o razlozima zašto se nešto radi.

• Da li vas najbliži ‘zezaju’ kada ćete osnovati obitelji, kakav je vaš stav o tome?

- Moji najbliži započnu tu temu u zadnje vrijeme, i bilo bi im vjerojatno drago da se to dogodi, ali ja sam zasad još uvijek daleko od toga, barem iz neke moje perspektive.

• Trenutno snimate od jutra do mraka. Kako provodite preostalo slobodno vrijeme?

- Pokušavam se odmoriti, napuniti baterije i provesti kvalitetno vrijeme sa svojim bližnjima i prijateljima. Tijekom vikenda, kada sam uglavnom slobodan, odem u kino, u teretanu ili na trčanje…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:26