POLITIČARI NA DIJETI

Javne se osobe moraju pomiriti s činjenicom da služe kao primjer

Ministar financija Ivan Šuker već je tjednima na strogoj dijeti koja se napokon i isplatila - izgubio je čak 16 kilograma. Je li to učinio zbog zdravlja ili zbog sve jačeg marketinškog presinga?
 Vladimir Ivanov/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker svaki je dan vidno mršaviji. Već je nekoliko tjedana, komentira se u posljednje vrijeme, na (strogoj) dijeti, i navodno je izgubio 16 kilograma. Poznata je stvar da su dosta smršavjeli HNS-ovac Radimir Čačić i dugogodišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, a još prije nekoliko godina u koštac s kilogramima uhvatio se i zagrebački “ministar kulture” Duško Ljuština. Zašto u posljednje vrijeme svjedočimo sve češćim dijetama istaknutih dužnosnika i vjeruje li biračko tijelo više mršavim, odnosno fit političarima, pitali smo Krešimira Macana, stručnjaka za krizno komuniciranje i jednog od najutjecajnijih hrvatskih PR-ovaca.

Ne smije odustati

- Neka Šuker ide na dijetu, to mu je dobar korak, poklapa se s mjerama štednje koje Vlada zagovara. Ako ekonomija ide na dijetu, neka i ministar financija ide na dijetu, to je u redu. Samo mora biti ustrajan i ići do kraja, inače će poslati neozbiljnu poruku - kaže Macan i nastavlja:

- Kada imaš više od sto kilograma, a poručuješ ‘stegnite remen’, to može zvučati pomalo neozbiljno. Naime, ako debeo političar narodu obznani ‘trebamo štedjeti’, poruka nije uvjerljiva iz jednostavnog razloga što slika nije u skladu s riječima. To donekle ostavlja prostor sarkazmu, a poruka se pretvara u vic - tumači Macan.

Kada političari s viškom kilograma odluče smršavjeti, time, smatra ovaj PR stručnjak, poručuju da svojom voljom mogu doći do zadanog cilja. O tome se u svijetu, kaže, već odavno vodi briga, naime, političari se na pluralističkoj pozornici moraju probiti s porukom, pri čemu presuđuje i najmanji detalj: od toga kako izgledaš, do toga s kime se fotografiraš.

Ne smiju ‘zapeti u kočiji’

Koliko, međutim, koji ministar smije odnosno ne smije težiti, teško je reći, nastavlja Macan. Pomalo je, kaže, neozbiljno karikirati i reći da, primjerice, ministar prometa ne smije, a ministar turizma smije biti debeo.

- U redu je da je ministar poljoprivrede debeljuškast, međutim, ipak sebi ne smije dopustiti vijest ‘ zapeo u kočiji’ kao što se nedavno dogodilo ministru Čobankoviću. Onaj tko nikako ne smije biti debeo je ministar zdravstva i socijalne skrbi i tu se ministar Milinović dobro drži. Ministar gospodarstva također ne smije biti debeo, on je menadžer i kao takav mora biti elegantan. Političari se moraju pomiriti s time da su primjer drugima i da moraju držati do sebe.

Uvijek pod povećalom

Nakaradno se hvaliti da Vlada donosi zdrav program, a pritom ministar voli nezdravo papati. Da, političari jesu pod povećalom 24 sata dnevno, uostalom oni to i žele - izravan je Macan.

Pravila o kilogramima, dakako, ne postoje, no moderni političari znaju da moraju voditi računa o svom izgledu i da je dobro da su unutar standarda kada je i o debljini riječ.

- Htjeli mi to ili ne, stereotipi postoje, a jedan od važnijih glasi ‘onaj tko iskače iz standarda, makar se tu radilo o bezazlenim kilogramima, dolazi u konflikt s porukama koje odašilje’. Prošla su vremena kada to nije bilo važno. Danas je svima jasno da političari i svojim izgledom šalju poruku. Većina građana o njima ionako ima vrlo loše mišljenje, a kad se raspuste, još ih manje volimo - objašnjava Macan. Pri tome su, kaže, političarke u nešto težem položaju jer kod nas još vladaju stereotipi da je, za razliku od žena, muškarcima sve dopušteno.

Za sve je kriva televizija

- Zamislite da je neka ministrica zbog viška kilograma zapela u kočiji, što se nedavno dogodilo Čobankoviću. Odmah bi joj rekli ‘vidi nje debele’, u najmanju ruku, a išlo bi i dalje od toga, čak do granica neukusa - tvrdi Macan.

Otkad se na ovim prostorima počela obraćati pozornost na izgled političara?

- Otprilike od sredine 90-ih godina, pokazuju istraživanja. Taj se fenomen razvio sveprisutnošću televizije, a upravo kad su teška vremena, ljudi gledaju i najmanji detalj, gledaju kozmetičke stvari, primjerice je li ministar fit.

Trenutno na političkoj sceni nemamo strateški dobro vođenu komunikacijsku kampanju. Nakon Sanadera koji je vladao autoritativno kao Luj XIV. ili kao Kralj Sunca, kao da je nastupilo svojevrsno bezvlađe.

Šuker šarmantan

U ovom trenutku Hrvatska, parafrazirao bih, ne traži zvijezdu nego lidera. To je prirodno. U krizi smo, a narod u krizi uvijek traži lidera, pri čemu može biti presudan detalj je li on uspio smršavjeti - zaključio je Macan.

Politički analitičar Davor Gjenero, tome nasuprot, kaže da se nada da postajemo normalno i zdravo društvo koje ne podliježe demagogiji.

- Meni se ne čini da je ključan problem koliko kilograma ima ministar financija. Mislim da nije presudno je li on vitak kada govori da moramo štedjeti. Nije klopa sva potrošnja, uostalom Šuker je sa svojim viškom kilograma šarmantan političar, ali to je moje subjektivno mišljenje. PR-ovci, uvjeren sam, imaju detaljno razrađenu priču koliko koji političar treba imati kilograma - nasmijao se Gjenero.

Istina je, kaže, da dio puka gleda površno i plastično, demagogija je neminovan dio politike.

Čestitati onima koji uspiju

- Konačno, mi u Hrvatskoj imamo tu sjajnu radićevsku demagošku tradiciju, radićevski pristup masi i podilaženje siromašnom stanovništvu. Ipak, smatram da je puno važnije hoće li Šuker provesti reforme fiskalne politike, nego hoće li smršavjeti 20 kilograma - poručio je Gjenero.

Olja Martinić, dijetetičar i nutricionist, kaže da je ministar Šuker na dijetu krenuo u prvome redu iz zdravstvenih razloga.

- Treba naglasiti da je dijeta obrnuto proporcionalna razini stresa. To znači da je u stresnim uvjetima jako teško održati dijetu i treba čestitati svakome tko u tome uspije, to tvrdim kao dijetetičar i nutricionist - zaključila je Martinić.

Vratio sam skoro sve izgubljene kile

Prije četiri godine predsjednik HNS-a Radimir Čačić u vrlom kratkom vremenu izgubio je oko 30 kilograma. Danas je, ipak, vratio gotovo sve.

- Imao sam 134 kilograma i više nisam mogao to zdravstveno izdržati. Morao sam nešto učiniti. Uspjelo mi je u samo mjesec i pol dana skinuti 31 kilogram. Nisam držao nikakvu posebnu dijetu. Naprosto, nisam ništa jeo, pio sam puno tekućine i uzimao tablete s vitaminima i mineralima. Bilo je to uglavnom sve. To sam mogao izdržati s obzirom na to da sam bio potpuno zdrav. Danas sam ipak vratio dvije trećine težine - rekao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:50