NAJGLEDANIJA EMISIJA

NAJBOLJA REKLAMA ZA NAŠ TURIZAM Slavni voditelj Henry Cole za Travel Channel snima serijal u Hrvatskoj

Svjetska zvijezda s ministrom Lorencinom i Davidom Skokom u restoranu Batelina u Banjolama
 Goran Šebelić/CROPIX

Nakon 16 destinacija koje je na svom motoru proputovao po svijetu, Henry Cole, poznati redatelj i producent, stigao je u Hrvatsku koja će biti dio nove sezone emisije Travel Channela “World Greatest Motorcycle Rides”. Nova, 17. po redu sezona emisije, koja u prijevodu glasi “Najbolje vožnje motorom - Balkan”, krenula je 11. svibnja iz Ljubljanje, a Colea, jednog od najpoznatijih zaljubljenika u motore, jučer je u Banjolama kraj Pule ugostio David Skoko, poznati hrvatski chef, ali i biker.

Znali da voli motore

- S Travel Channelom sam prvi put surađivao kad je Anthony Bourdain došao u Hrvatsku, a naša suradnja se nastavila i dalje pa su me i za ovaj projekt kontaktirali jer vozim motore, a otprije sam medijski eksponiran i dobro znaju da me nije strah kamere - objasnio je Skoko. Kako je u životu na motoru prešao oko 300 tisuća kilometara, kad su ga prije šest mjeseci producenti “World Greatest Motorcycle Ridesa” kontaktirali, i sam im je predložio nekoliko tura po Hrvatskoj.

- Hrvatska je pravi raj za motoriste i zbog svojih cesta, prirode koja ih okružuje, ali i zato što ni promet nije pregust - ističe Skoko. Plan je da Henry Cole nakon dva dana provedenih u Sloveniji, devet dana snima u Hrvatskoj. Njegova hrvatska ruta krenula je iz Rovinja, nastavila se preko Pule, Cresa, Krka, Raba, Paga, Zadra i Skradina sve do Splita, a potom kreće preko BiH i Srbije do krajnje destinacije Sofije, s kojom će 17. sezona završiti.

Zajedno do Kamenjaka

Skoko se Coleom trebao provozati rutom dugom 60-ak kilometara po Istri prema rtu Kamenjak, no loše vrijeme im je ipak donekle pokvarilo planove pa je vožnja trajala kraće. Cole je stigao na svom Métisse motoru nazvanom Steve McQueen Métisse Desert Racer, replici motora posebno proizvedenoj za poznatog glumca, koji je vozio krajem 60-ih godina. Métisse Motorcycles proizveo je ograničenu seriju te marke i na svijetu postoji samo 300 takvih motora. Skoko je bio na svom BMW-u GS 1200 na kojem je prešao po europskim cestama oko 80 tisuća kilometara.

Priprema morskog psa

- Već 25 godina vozim motore. Svoj prvi, naravno Thomos, dobio sam kad sam imao 13 godina. Na one jače od 100 konja sjeo sam kad mi je bilo 18, nisam još imao ni vozačku dozvolu za njega - odgovara Skoko. Što zbog obitelji, što zbog posla više se ne može toliko posvetiti svojoj strasti kao prije.

No osim s hrvatskim cestama, Skoko je Colea upoznao i s gastronomskom ponudom, naravno u svojoj poznatoj obiteljskoj konobi Batelina u kojoj je ugostio i Anthonyja Bourdaina. Pokazao mu je da se priprema morski pas, hobotnica ali i druge delicije, što će gledatelji Travel Channela u 130 zemalja širom svijeta moći vidjeti krajem godine, kada i počinje emitiranje.

Inače, ekipi se pridružio i hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, što je zapravo i logično jer je to još jedna odlična prilika za promociju Hrvatske. Cole je do sada u svojim putopisima na taj način predstavio Karibe, Italiju, Njemačku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:31