LEGENDA SE OPORAVLJA

NAJTEŽA BITKA SLAVNOG KOŠARKAŠA Toni Kukoč završio na operaciji srca, doktori mu ugradili stent: 'Pozlilo mu je dok je igrao golf'

Poznatom Splićaninu prije dva mjeseca je pozlilo na golfu. Sada su tegobe iza njega
 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Jedan od najboljih svjetskih košarkaša svih vremena, Toni Kukoč, nedavno je proživio pravu dramu. Nakon što mu je prije dva mjeseca pozlilo na golf-terenu, zbog jake boli u prsima Kukoč je završio na hitnoj operaciji u Chicagu gdje su mu liječnici ugradili stent. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu pa je slavni košarkaš brzo otpušten iz bolnice na kućnu njegu u svom domu u elitnom predgrađu Chicaga Highland Parku.

Još jedna utakmica

Oporavak je, pričaju njegovi prijatelji, prošao u najboljem redu i Toni se vratio obavezama vezanim uz Chicago Bullse kao i pripremama naše golferske reprezentacije za kvalifikacije za olimpijske igre u Rio de Janeiru koje će se održati idućeg ljeta. Toni Kukoč i prije se žalio na srčane probleme, no uspio je redovitim kontrolama sve donedavno držati ih pod kontrolom. Ipak, očito su sportski napori učinili svoje i Kukoč je završio na operaciji.

- Toni, siguran sam da ćeš pobijediti i ovu utakmicu zato što te poznajem, znam tko si i kakav si. Kukoč će se izvući iz ovoga snagom i voljom. Takav je bio nekad na košarkaškom terenu, takav je i danas na golf-terenima u Americi i Hrvatskoj. Priča samo o tom sportu. Michael Jordan, koji također igra golf, njegov je najbolji prijatelj, ali je Toni bolji golfer. On ima priliku postati prvi sportaš koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama u dva različita sporta - ispričao je za srpski Blic proslavljeni trener Božidar Maljković, svojevrsni košarkaški otac Tonija Kukoča i njegov veliki prijatelj. Usput je, bez razmišljanja, napomenuo i kako je Kukoč najbolji igrač kojega je trenirao u svojoj itekako bogatoj karijeri.

- Jugoplastika je bila veliki tim kad smo uspjeli imati Rađu s 15 koševa i Kukoča kojemu sam naređivao da šutira jer je bio altruističan. To je bila njegova filozofija. Koliko sam mu puta savjetovao: ‘Toni, bit ćemo veliki tim kad ti budeš opasan po koš’. On je tvorac filozofije koja život znači, a to je da jedan koš čini jednog čovjeka sretnim, a jedno dobro dodavanje čini dva čovjeka sretnima.

Nadimak Konobar

Na tome je zasnovao karijeru - napominje Maljković, dodajući kako ga je svojedobno Tonijeva nesebičnost i želja da igra za druge jako nervirala. No, tijekom svoje iznimno uspješne karijere u NBA ligi s Chicago Bullsima je osvojio tri naslova prvaka, a upravo zbog svojih izvrsnih dodavanja imao je nadimak Konobar. U košarkašku mirovinu otišao je 2006. godine, a zbog operacije kuka košarkom se ne može baviti ni rekreativno. Ali, od ove sezone ponovno radi za svoj nekadašnji klub Chicago Bulls kao poseban savjetnik predsjednika kluba. Nakon umirovljenja Toni se strastveno posvetio golfu s gotovo jednakim uspjehom kakav je imao i u košarci.

Toni Kukoč je igrač uz kojega se gotovo nikada nisu vezale nikakve afere, a o njemu se pisalo isključivo zbog iznimnih sportskih uspjeha. Ipak, prije nekoliko godina jedna je elitna prostitutka tvrdila kako je s Kukočem imala seksualni odnos tijekom ATP turnira u Umagu.

Djeca na studiju

No, Kukoč je sve to oštro demantirao, a optužbe nisu naštetile njegovu dugogodišnjem braku sa suprugom Renatom s kojom je u vezi od srednje škole i uskoro će proslaviti punih 30 godina zajedničkog života. Kukoči u Americi žive posljednje 24 godine koliko ima i njihov sin Marin. Pet godina mlađa Stela rođena je u Americi.

Oboje djece tamo studiraju a Marin je nastavio Tonijevim stopama i vrlo je uspješan u košarci. Kako se nakon očeva umirovljenja nisu željeli vratiti u Split, Kukoči su našli idealno rješenje: ljeta provode u Dalmaciji, a ostala godišnja doba u Americi. Uz Hrvatsku sad Tonija osim prijatelja i obitelji dodatno vežu i obaveze s našomn golferskom reprezentacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:50