LIJEP I PAMETNI

Portman napisala znanstveni rad, May je dobio svoj asteroid, a DiCaprio spašava tigrove

Glumci i znanstvenici darovali su milijune dolara u znanstvene svrhe
Natalie Portman during a press conference for the film Black Swan during the 2010 Toronto International Film Festival in Toronto Tuesday, September 14, 2010. (AP Photo/The Canadian Press, Darren Calabrese)
 AP

Mnoge slavne osobe nerijetko koriste medije kako bi širile pseudoznanstvene ideje. Ipak, ima i onih celebrityja koji svoj status u javnosti koriste na odgovoran način promovirajući znanstvene spoznaje i suprotstavljajući se opasnim pseudoznanstvenim teorijama. Američki portal LiveScience objavio je listu znanstveno najosvještenijih glumaca i glazbenika.

Leonardo DiCaprio

Iako u zaštiti okoliša mnogi celebrityji pokazuju iznimnu svijest, glumac Leonardo DiCaprio apsolutni je šampion.

Prije nekoliko godina bio je producent filma “The 11th Hour”, dokumentarca o zaštiti prirode. DiCaprio je izdašan u donacijama pa je tako Svjetskoj zakladi za zaštitu prirode (WWF) darovao milijun dolara za spas tigrova.

Brian May

Dok je 1969. godine radio na svom doktoratu iz astrofizike, Brian May našao se pred dvojbom: znanstvena karijera ili glazba.

Izabrao je glazbu i postao član tada oformljene grupe Queen. Potom se vratio istraživanju neba te 2008. godine stekao doktorat iz astrofizike na Imperial Collegeu.

U njegovu je čast nazvan asteroid 52665 Brianmay, a May je i kooautor knjige “Bang! The complete history of the universe”.

Amanda Peet

Brojni su poznati odigrali ružnu ulogu promovirajući u medijima znanstveno odbačenu ideju da cjepivo MMR protiv ospica, zaušnjaka i rubeole uzrokuje autizam i Chronovu bolest (upalna bolest crijeva).

Glumica Amanda Peet, ustala je protiv širenja takvih pseudoznanstvenih teorija koje su dovele do toga da su djeca ponovno počela umirati od ospica.

Amanda Peet je 2008. godine postala glasnogovornica skupine Every Child By Two, organizacije koja potiče cijepljenje djece.

Tom Hanks

U filmu “Apollo 13” Tom Hanks glumio je astronauta Jima Lovella, kapetana NASA-ine misije koja je 1970. godine na putu za Mjesec zbog eksplozije servisnog modula gotovo završila havarijom. U stvarnosti, Tom Hanks je kao dječak maštao da postane astronaut. Najveći je pobornik NASA-e među celebrityjima, član je National Space Society i producent dokumentaraca o osvajanju Mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00