ANTONY BOURDAIN SNIMA U HRVATSKOJ

Slavni zloglasni TV chef: Za 10 godina bit ćete u svjetskom vrhu

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2011. u 13:12

ZAGREB - Let's go to Croatia, najavio je najpoznatiji kuhar-pisac-tv zvijezda i održao obećanje. Upravo je sa svojom televizijskom ekipom na putu iz Istre u Dalmaciju. Anthony Bourdain neprestano je u potrazi za najvećim svjetskim gastronomskim atrakcijama. Njima mora neprestano "hraniti" svoju sve brojniju televizijsku klijentelu.

Radi se s jedne strane o probranom auditoriju šmekera, s druge strane njihov je broj već narastao na 120 milijuna vjernih gledatelja serijala Anthony Bourdain: No Reservation.

Negdje uoči Uskrsa sljedeće godina kada se očekuje emitiranje bit će to najveća i najučinkovitija promocija hrvatske gastronomije ikada, u to ne trebamo sumnjati. Naime, kada je drugi veliki promotor neotkrivenih atrakcija, Michael Palin, snimao u Hrvatskoj, rezultat je bio neočekivano razočaravajući.

Medijsko čudo

Najvećim je dijelom razgovarao s nezanimljivim ljudima u dosadnjikavom okruženju. Anthony, pak, Hrvatskom krstari u društvu prvorazrednih profesionalaca. Nakon obavljenog posla neobavezni je dio jednako atraktivan. Anthonyjeva karizma neupitna je.

Medijsko čudo Bourdain počelo je 2000. Ne jedite prije nego što ovo pročitate, bio je kulinarski memorandum strastvenog kuhara Anthonya Bourdaina objavljen u New Yorkeru 2000. Kao kuhar je odličan, kao medijski promotor gastronomije genijalan je, ocijenili su upućeni. Izdavači su naručili prvu knjigu (Kitchen's Confidential) čije se prvo američko izdanje odmah rasprodalo.

Kamenice i tartufi

Od publicistike do globalnih televizijskih hitova nije se dugo čekalo. Anthony je danas kulinarski prorok kojeg nestrpljivo prizivaju turističke sile. Njemu je, pak, Hrvatska bila neodoljiva nepoznanica. Htio je provjeriti sve glasnije glasine o gastronomskom čudu koje se zove Hrvatska.

Kamenice iz Limskog kanala kao i lov na tartufe u Motovunskoj šumi bili su odmah na rasporedu. Domaćin na neformalnoj večeri koja se pretvorila u vrhunski Chef's diner bio je Tom Gretić u elitnom restoranu Wine Vault rovinjskog hotela Monte Mulini. U društvu su bili njegovi kolege

i David Skoko (Batelina). Anthony je s Davidom bio u ribolovu. Najzanimljivija bila su mu Davidova jela od ribljih iznutrica.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNEJG LISTA

Izdvajamo