IZ ZAGORE ZA HOLLYWOOD

Stipe Erceg je njemačka seks ikona. Traži ga i Hollywood. A on se najbolje osjeća u Milošićima

Hrvatski glumac se proslavio ulogom u najskupljem njemačkom filmu 'Der Baaden - Mainhof Komplex'
 Damjan Tadić/Cropix

Našeg najpoznatijeg glumca u Njemačkoj Stipu Ercega zatekli smo u Hvaru kod njegova imenjaka u restoranu “ Lucculus” neposredno prije puta u selo Milošići kraj Vrgorca gdje, kaže, počinje njegov pravi odmor uz boće, janjetinu, domaće vino i dugogodišnje prijatelje. Iako je imao samo četiri godine prije no što je s roditeljima iz Splita preselio u Njemačku, s glumcem, koji sa 36 godina u Njemačkoj ima čak i status seks simbola, razgovarali smo na savršenom hrvatskom, ili kako bi on rekao - dalmatinskom.

U svojoj je karijeri odigrao veliki broj predstava i filmskih uloga, ali jedna od najupečatljivijih svakako mu je ona Holgera Meinsa u najskupljem filmu u povijesti njemačke kinematografije, terorističkom spektaklu naziva “ Der Baaden - Meinhof Komplex ”, priči o nastanku i djelovanju istoimene poznate terorističke skupine. Za film je potrošeno 20 milijuna eura.

Uloga vampirskog oca

Već u rujnu glumac počinje snimati film “ Vampir” u kojem, kaže, igra vampirovog oca. Glumio je u različitim filmova i izvan Njemačke, u Francuskoj, Kini, Srbiji.

- Radio sam dosta nezavisnih filmova koji su za mene, kao glumca, bili značajniji. Recimo, nedavno sam snimao film ‘ Hell’ koji će izaći u rujnu. No, publika me sigurno zapamtila po ulozi u ‘Der Baader - Meinhof Komplexu’. Snimao sam i film ‘ Educators’ 2004. godine koji je bio u Cannesu . Time mi je karijera doživjela uzlet - kaže glumac.

Nakon filma o Baaden - Meinhof skupini u tabloidu Bild neke su njegove izjave potpuno krivo prezentirane te se glumac našao u središtu skandala kao simpatizer terorizma.

- Nisam uopće znao da je novinar koji me intervjuirao bio iz Bilda. Svakako nisam ljubitelj terorizma, ali to vrijeme kada su djelovali Der Baaden - Meinhof treba gledati s više razina. Ta cijela generacija ljudi nakon II. svjetskog rata, početkom ‘60-ih godina, bili su i dalje nacisti i na pozicijama. Ta je skupina to tada htjela okrenuti i ja sam to podržao, ali nikako onaj dio kasnije kada su se kriminalizirali i postali teroristi. Početna ideja bila je nešto poput Hrvatskog proljeća. Moja je izjava izvrnuta i nakon toga četiri godine nisam dao niti jedan intervju - prisjeća se Stipe.

Kazalište mu je draže

Na studij glume odlučio se, kaže, spontano, nakon što se okušao i u nogometu, ali i upisao Pravo.

- Završio sam Gimnaziju i htio nešto studirati jer sam se želio maknuti od doma. Prvo sam upisao Pravo, ali nikad nisam ni otišao na fakultet. Tadašnja cura mi je predložila da odem na glumu, a ja sam pomislio: ‘Zašto ne? Pa, to je kao nogomet’. Nisam se previše vidio u tome, ali sam probao i uspio upisati Akademiju u Berlinu. Sad ne mogu ni zamisliti da radim nešto drugo - objašnjava glumac.

No, kazalište mu je, priznaje, veća ljubav od filma jer je s kazalištem i počeo karijeru.

- Problem je kazališta što se za njega vežem na pola godine ili godinu, pa sam tako propustio dva filma. A to se ne može zbog tri predstave mjesečno. Treba pronaći ravnotežu. Ja bih uvijek odabrao kazalište upravo zbog ljudi, kontakta s publikom, ali i rizika koji nosi svaka predstava. Uvijek je novo. Kod filma možeš ponavljati dok ne bude dobro, ali volim i to kratko vrijeme jake energije - priča Erceg.

Koljević mu dao ulogu

Najdraže uloge upravo su mu one s početka karijere.

- Jako sam ponosan na svoju kazališnu ulogu u ‘ Tri sestre’ gdje sam glumio Veršinjina. To mi je i inače jedna od najboljih uloga koje su ikad pisane od početka prošlog stoljeća do danas. Karakter Veršinjina je toliko kompleksan, ali tada sam, mislim bio mlad za tu ulogu. Danas bih je sigurno drugačije napravio. Igrao sam i Macbetha i ta mi je uloga čak jača od Hamleta. Leže mi klasici, nisam ljubitelj brit drama. Najdraža filmska uloga mi je ona u jednom od mojih prvih filmova ‘ The Man’, a prati jednu noć u životu jednog mladića, od uvečer u osam do ujutro u šest. Šest tjedana sam sâm usred zime bio pijan zbog uloge. Baš sam se uživio. Danas to ne bih tako radio, ali tada nisam znao kako odglumiti pijanstvo bez da se stvarno napijem, jer kamera ne laže. Preživio sam i nikad nisam u tom stanju zaboravio tekst. Drugačija je energija na setu nego privatno - priznaje Stipe.

Redateljske ambicije

Ponudu iz Hrvatske još nije dobio, ali je u Srbiji prije dvije godine snimio flm “ Žena sa slomljenim nosom”.

- Bila je to mala ulogica, ali redatelj Srđan Koljević pitao me jednom prilikom jesam li ikad bio u Beogradu, i kad sam rekao da nisam napravio mi je ulogu samo da svratim. U Hrvatskoj bih volio sam snimiti film. Imam redateljskih ambicija. Meni je gluma dosadna. To je OK do jedne točke. Sad mi je 36 godina i vidim da što sam stariji to su redatelji mlađi. Pišem ja i dosta scenarija. Ali, to se radi u Njemačkoj. U Hrvatskoj je teško nabaviti novce i moguće je raditi jedino u nekakvoj koprodukciji. Kao redatelj još nisam ništa snimio, ali po mom scenariju se ove zime radio jedan kratki film od pola sata. To je priča o ženi koja živi sama s mačkom. Sa 39 godina je ostala bez djece i nema muškarca pored sebe. Još ga treba montirati - kaže Stipe.

Sretan brak i dvoje djece

Iako ozbiljno prati jedino američki nezavisni film, hollywoodsku ulogu ne bi odbio.

- Snimao sam nedavno u Berlinu film “ Unknown white male” u hollywoodskoj produkciji. Igram ubojicu i mislim da je prikazivan i u Hrvatskoj. Sviđa mi se kod Amerikanaca što su jako profesionalni. Čisti su u poslu i nema slučajnosti. Imaš prostora za pripremiti se i glumac je kod njih sve, ali trebaš odraditi posao - tvrdi Stipe.

Status seks simbola u Njemačkoj Stipi odgovara, ali privatno je, kaže, u sretnom braku sa suprugom Laurom i ima dva sina. No, obitelj skriva od medija, pa je tako bilo i ovaj put. S njima će do 15. kolovoza kada počinje škola uživati u rodnom selu Milošići.

- U Hrvatsku dolazim svakog ljeta, a nekad i za Božić ili za Uskrs. Milošići su pravo selo, svaku večer odlazim na boćanje, a vikendom obavezno uz to ide janje ili roštilj i, naravno, pijanstvo i svađa - moj punat, tvoj punat. Sutra kao da ništa nije bilo - opisao je Stipe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40