JUNACI POPULARNE SERIJE

Tko su turski zavodnici iz Sulejmana: Niti jedan nije za bacit', ali Bali beg je broj 1

Bez obzira na kontroverze koje izaziva serija ‘Sulejman Veličanstveni’, o njoj se ne prestaje pričati

Sulejman - Halit Ergenç

Imao je harem sa 300 žena kojim je vladala njegova majka. Za mnoge od njih Sulejman je bio fatalan muškarac kojeg su se trudile osvojiti. Iako je koristio brojne “usluge” harema, djecu su mu rodile samo četiri žene. Povijesni izvori navode da je mladi Sulejman ljubovao s Arapkinjom Fulane dok je vladao pokrajinom Manisa, a koja mu je rodila četvero djece, ali sva su ubrzo umrla nesretnim slučajem. Nekoliko godina kasnije Mahidervan, ropkinja iz Albanije, rodila mu je još jednog sina, Mustafu, čime joj se promijenio položaj u haremu jer je postala sultanova prva “miljenica”. Međutim, Sulejman je prije Mahidervan upoznao i Poljakinju Gulfem, koja je također s njim zatrudnjela, ali je izgubila sina pri porodu. Sulejmanova ljubimica, a kasnije i žena, Hurem, rodila mu je sinove Mehmeta, Džihangira, Selima II. i Bajezida te kćer Mihrimah.

U seriji se još pojavljuju brojne žene kojima je Sulejman bio očaran. Među njima su španjolska princeza Izabela iz druge sezone te iranska robinja Firuze iz treće sezone koja se prikazuje u Turskoj, a koju utjelovljuje zanosna turska glumica Cansu Dere (poznata kao Ejšan iz serije “Ezel”). Obje ljepotice uspjele su zavesti sultana i provesti noć u njegovoj ložnici, a tako su se popele na vrh liste Hureminih najgorih neprijatelja.

Halit Ergenç već je imao problema u braku zbog riđokose glumice Meryem Uzerli, koja u seriji utjelovljuje lik Hurem. Njegova supruga, glumica Bergüzar Korel, prošle godine nije mogla trpjeti njihovo druženje nakon snimanja i vruće intimne scene u seriji, a ove doživljava svojevrsni “deja-vu” zbog glumice Cansu Dere.

Naime, ista se priča ponavlja i sada jer se na turskoj televiziji prikazuju scene ljubovanja između Halita i Cansu.

Ibrahim-paša - Okan Yalabik

Sulejmanova desna ruka i dugogodišnji prijatelj Ibrahim-paša oženio je sultanovu sestru Hatidže i s njom imao dvoje djece. No, Hatidže nije bila jedina ljubav u njegovu životu… U povijesnim dokumentima ipak je bila navedena jedna žena koja je imala velik utjecaj u životu Ibrahim-paše, ali nije bila povezana s haremom. Njezino ime je zapravo bilo Mushin i kao njegova ljubavnica bila je svjedok njegova uspona i pada.

Scenaristica Meral Okay osmislila je lik kalfe Nigar koja s vremenom postaje Ibrahimova ljubavnica. Imat će i zajedničku djecu.

Iako je iza sebe imao nekoliko ljubavnih veza koje su završile neslavno, glumac Okan Yalabik se na snimanju serije zaljubio u kolegicu Selmu Ergeç (Hatidže). Njih dvoje pokušavali su zatajiti ljubav, a zbog nje je ostavio svoju zaručnicu, glumicu Hande Soral, s kojom je planirao brak.

No, burna veza sa Selmom nije dugo trajala; ubrzo ga je istjerala iz stana. Naprosto nije mogla podnijeti njegove stalne izlaske i buran noćni život. Nakon Selme Okan je sada u vezi s glumicom Berrak Tüzünataç, poznatoj po ulozi u serijalu “Ezel”.

Bali-beg Malkočoglu - Burak Özçivit

Strastveno je ljubio Eleniku (Zuhre Koc), ženu sumnjivog morala i plesačicu u najdražoj mu kavani, ali ju je brzo zaboravio kad je ugledao mladu Židovku Armin (Müjde Uzman). Čim je između njih zaiskrilo, Bali-beg ju je oteo od oca i u tajnosti oženio prije nego što je umrla od kuge. Nakon dugo vremena ponovo će osjetiti ljubav - ovaj put prema nećakinji majke sultanije, mladoj i nestašnoj djevojci Ajbige koja je silom prilika pozvana živjeti kod svoje tetke, sultanove majke, u palaču Topkapi nakon što je u njezinu rodnom Krimu došlo do borbe za prijestolje između njezina oca i strica, koji su braća sultanove majke. Tamo će se upoznati sa životom u haremu, načinima razmišljanja i vođenja države, ali i upoznati čovjeka potpuno nalik sebi - Bali-bega Malkočoglua. S obzirom na to da vrlo rado nosi hlače, obožava jahati konje i provoditi vrijeme u muškom društvu, Ajbige će u početku odbijati nositi haljine kao i sve žene u haremu. No, s vremenom će njezina tvrdoglavost i otpornost popustiti, pa će se ipak upustiti u vezu s Bali-begom, koji će pasti u očaj kad čuje da bi se Ajbige trebala vjenčati sa sultanovim sinom Mustafom.

Vrhunskog ratnika i vjernog Sulejmanova slugu glumi Burak Özçivit, bivši turski model i maneken koji je u kratkom roku osvojio i naše gledateljice. Iako je ove godine punio novinske stupce zbog navoda da je homoseksualac, Burak ih je demantirao izjavom da je ove jeseni zaprosio svoju djevojku Ceylan Capu, kći poznate i vrlo imućne turske modne dizajnerice. Mediji već nagađaju da je njihovo vjenčanje zakazano za siječanj 2013., kao i da će Burak sudbonosno “da” izreći u Bali-begovu ratničkom kostimu umjesto u smokingu.

princ Mustafa - Mehmet Gunsur

Nakon nekoliko godina u palaču Topkapi vraćaju se Mahidevran i njezin sada već odrasli sin, princ Mustafa, Sulejmanov prvi sin, koji će prema svim običajima i pravilima uzvišene države naslijediti oca. Njegov povratak nakon izgnanstva uzrok je nemira u haremu i mladić postaje tema razgovora svih robinja koje kreću u borbu za status njegove miljenice. Njegova majka Mahidevran osnovat će čak i harem u kojem će osobno birati djevojke koje će služiti njemu u čast. Mustafa će unatoč haremu izabrati lijepu Noru (podrijetlom iz Hrvatske) za svoju omiljenu robinju, a njegova majka se neće slagati s njegovim izborom pa će tražiti načine kako uništiti njihovu vezu. Osim svađe s majkom, Mustafa će se boriti i s Hurem koja u princu vidi veliku prijetnju. Mustafu je obožavala cijela Uzvišena osmanska država, pogotovo Ibrahim-paša koji ga je učio ratnim vještinama, politici pregovaranja i talijanskom jeziku.

Mehmet Gunsur glumi odraslog princa Mustafu, Sulejmanova prvog sina koji bi po svim običajima i pravilima trebao naslijediti oca. Iako iza sebe ima samo nekoliko ljubavnih veza, 35-godišnji Mehmet je od 2006. u sretnom braku s talijanskom redateljicom Katerinom Mongio. Sa suprugom i njihovo dvoje djece, Alijem i Mayom, Mehmet živi u Rimu. Uz to, već se godinama nalazi na ljestvicama najzgodnijih muškaraca u Turskoj, a mnogi ga uspoređuju s Johnnyjem Deppom.

odrasli princ Mehmet - Gürbey Ileri

U trećoj sezoni serije pojavljuje se novo mlado lice koje će utjeloviti lik odraslog Huremina sina, Mehmeta. Hurem će dati sve od sebe kako bi upravo on postao prijestolonasljednik, čak će nagovoriti Sulejmana da ubije prvog sina Mustafu i najboljeg prijatelja Ibrahim-pašu, te udati kćer Mihrimah za Rustem-pašu, čovjeka uz čiju će pomoć uspjeti u svojem naumu. Taj 24-godišnji glumac i bivši model Gürbey Ileri dobit će još veći publicitet u domovini i širom svijeta. Turski mediji nagađaju da je u vezi s Ezgi Eyüboglu koja u “Sulejmanu” tumači lik Ajbige, Bali-begove djevojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:45