U Funtani pokraj Vrsara oživjeli dinosauri

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.08.2009. u 07:50

FUNTANA - Davno izumrli dinosauri prije oko mjesec dana vratili su se u Funtanu, točnije, u jedini pokretni Dinosaurus park u Hrvatskoj.

Apatosaurus iz porodice biljojeda velik 24 metra, koji ispušta autentične zvukove i radi isto takve pokrete, bezopasna je “grdosija” koja dočekuje oduševljene posjetitelje na samom ulazu u park koji se prostire na 40.000 četvornih metara.

Hrvatski “Jurassic Park” privatna je investicija jedne hrvatske i dviju njemačkih tvrtki vrijedna 1,2 milijuna eura, a osim nas, jedinim takvim parkom s pokretnim dinosaurima u Europi se može pohvaliti još samo Poljska.

Smješteni u prirodu


Iako je atrakcija već i biljojed na ulazu - kojeg se ne može ne uočiti s ceste - u parku je još mnogo zanimljivosti. U velikoj hali u njegovu središtu smještena su dva kostura dinosaura, dvije glave i jedan pokretni dinosaur na kojem djeca mogu sjediti, odnosno jahati.

U tom prostoru svoju točku redovito izvodi mađioničar i drugi zabavljači koji upotpunjuju zabavni sadržaj. No definitivno su najzanimljiviji dinosauri smješteni u prirodi. Naime, park je prepun stazica i prolaza gdje se skrivaju najopasniji mesožderi, biljojedi i leteći dionosauri.

Zvukovi koji ‘lede krv’


Iako postoje oznake za to gdje je koja životinja, zvukovi koji se čuju mnogo prije nego što se životinja ukaže lagano lede krv. Ne čudi da ni najhrabrija djeca ne žele bez roditelja prošetati parkom. No upućena riječ, dvije i klinci se više ne ustručavaju dotaknuti barem nogu dinosaura.

Osam velikih i tri mala dinosaura, koji miču glave, usta, oči, ruke te dišu i glasaju se, primjerci su koji svakog ostave bez daha. Pokretni dinosauri stigli su iz Njemačke, Australije, Koreje i Engleske, a ubrzo će se zbirka uvelike povećati. Za sada najveći interes pokazuju turisti, no park će biti otvoren cijele godine i već od jeseni organizirat će se školski izleti uz promotivne cijene, a za Božić će djeca moći pogledati i žive jaslice.Mirna Divjak/EPEHA

Izdvajamo