BIVŠA PRVA DAMA

VALERIE TRIERWEILER ‘Hollande je lažov zbog kojeg sam patila. Napisala sam gorku istinu’

Valerie danas promovira knjigu ‘Hvala za ovaj trenutak’ koju je, kako je i obećala Francuzima, ‘izbacila iz sebe’, bez uljepšavanja
(FILES) A picture taken on February 15, 2013 shows France's President Francois Hollande (R) and his then partner Valerie Trierweiler at the Nehru Institute in New Delhi. France's scorned former first lady Valerie Trierweiler is set to lift the lid on her relationship with the president this week in what could prove an explosive memoir, media reports said Tuesday. AFP PHOTO/ BERTRAND LANGLOIS
 BERTRAND LANGLOIS/AFP

Iznevjerena i ostavljena bivša prva dama Francuske Valerie Trierweiler danas će objaviti knjigu “Hvala za ovaj trenutak” o životu s predsjednikom Francoisom Hollandeom i njihovih 18 mjeseci, koliko su zajedno proveli, u Elizejskoj palači. Francuska novinarka Trierweiler, kako najavljuje ekskluzivno magazin Paris Match, na 320 stranica iznijela je sve detalje veze s Hollandeom bez ikakvog uljepšavanja, pa i ne čudi što su neki mediji, poput britanskog tabloida Daily Maila, nazvali ovaj potez “osvetom rotvajlera”.

Pisala samo istinu

- Sve što sam napisala je istina. U Elizejskoj palači povremeno sam se osjećala kao da sam u reportaži. A zbog laži sam previše patila da bih se i sama njima služila - izjavila je Valerie Paris Matchu, objašnjavajući da je to njezino viđenje veze s Hollandeom “od oduševljenja na početku do grubog prekida”. Valerie je ovo uistinu “brzinski” napisanom knjigom ostvarila obećanje koje je dala odmah nakon raskida s francuskim predsjednikom.

U tim eksplozivnim memoarima koji, kako se najavljuje, neće štedjeti Hollandea zapravo će prvi put neki aktualni francuski predsjednik biti izložen takvoj vrsti biografije. I bivša supruga Nicolasa Sarkozyja, Cecilia Attias, koja se od bivšeg francuskog predsjednika razvela čim je izabran na tu dužnost, objavila je knjigu “Žudnja za istinom”, no tek 2013. godine, kada Sarkozy više nije bio u Elizejskoj palači.

No istodobno i 49-godišnja Trierweiler je bila prva dama koja je na tako javno ponižavajući način završila svoj “mandat” u predsjedničkoj palači. Bilo je to početkom ove godine, nakon što se doznalo za Hollandeovu tajnu ljubavnu aferu sa 42-godišnjom francuskom glumicom Julie Gayet.

Prevarena i odbačena

Hollande se već neko vrijeme često praktički javno viđao s Gayet, razvedenom majkom dvoje djece, premda je službeno i dalje bio s Trierweiler. Kada je puknula afera, poniženje za novinarku bilo je toliko da je završila osam dana u bolnici zbog stresa. Izjavila je da je prevarena i odbačena, zbog čega se osjeća kao da se survala s nebodera i kao da ju je pogodio ekspresni vlak. A upravo se te vrste metafora kojima se Valerie tada poslužila sada očekuju u ovoj knjizi, kao i da to bude nastavak ismijavanja francuskog predsjednika čiji život uspoređuju sa sapunicama.

Podijeljena javnost

No teško da će francuska javnost stati sto posto na stranu prevarene Trierweiler. Zamjeraju joj već uljepšavanje ili, bolje rečeno, krivitvorenje novinarske karijere, niske udarce u javnosti, ali i neke od izjava zbog kojih su je poslije ismijali. Tako je svojedobno rekla da želi biti poput pokojne britanske princeze Diane. A onda je siromašnu Indiju tijekom humanitarnog posjeta obišla u limuzini s vozačem i odsjela u luksuznom hotelu, zbog čega su je, naravno, u Francuskoj ismijali do besvijesti. Zbog karaktera i stila obračuna s neistomišljenicima vrlo brzo su je prozvali rotvajlerom, a otkrilo se i da kao prva dama uopće nije štedljiva - francuske porezne obveznike u 2013. koštala je gotovo pola milijuna eura. S Hollandeom je u vezi bila od 2007., iako je tada još uvijek bila u braku. Knjigu je pripremala, kaže, u velikoj tajnosti. Hollande je pak umjesto navodnog planiranog vjenčanja s Julie Gayet (u tajnoj su vezi, priča se, bili dvije godine), šuška se, opet sam. Glumica se navodno na njega najlutila jer je nije hitio povesti u službeni posjet Bijeloj kući pa ga je ostavila, a ovo ljeto snimljena je u društvu drugog muškarca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:33