SKUPILI OKO 12.000 KUNA

VIDEO 'Hrvatski Pearl Jam': Popularni zagrebački rock-band Sane prvi su Hrvati u vodama 'crowdfundinga'

Za priloge od 250 dolara ili više, Sane obećaje obraditi jednu pjesmu po izboru i staviti je na YouTube. Za sada je to učinila jedino poznata pjevačica Lana Jurčević, koja od Sane-a očekuje da obrade neku od njenih pjesama
 Sane

ZAGREB - Popularni zagrebački rock-band Sane, često nazivan i 'hrvatskim Pearl jamom', prva je grupa glazbenika u Hrvatskoj koji su financiranje za svoj album odlučili potražiti - na internetu .

I dok je u svijetu takozvani 'crowdfunding' - javno financiranje projekata bez potrebe za bankama ili velikim izdavačkim kućama - sve popularniji i sve više prihvaćen, u Hrvatskoj se na takav oblik prikupljanja sredstava još uvijek manje-više gleda kao na 'žicanje'.

Sane-ovci su se odlučili biti prvi u hrvatskoj koji će pokušati financirati svoj album isključivo pretprodajom albuma i pjesama na crowdfunding stranici Rockethub , i za sada im ide umjereno dobro. Nakon nešto manje od dva mjeseca prikupljanja, skupili su preko pola iznosa koji im je potreban za profesionalno miksanje i izdavanje albuma - 2.142 dolara ili oko 12.200 kuna.

Vlasnici Rockethub portala prepoznali su činjenicu da su Sane prvi u Hrvatskoj koji se koriste ovakvim oblikom financiranja, te su im dali priliku obratiti se potencijalnim investitorima i kupcima albuma i putem službenog bloga stranice.

- Da budemo iskreni, mi nismo baš dobri u biznisu, mi smo samo muzičari, piše bubnjar benda Stjepan Krznarić, aka Drito Konj, za Rockethub .

- Kada se uzme u obzir količina poremećaja u koncentraciji od koje pati ovaj bend, čudo je da smo došli ovoliko daleko. Još uvijek postoji nada da ćemo skupiti 4.000 dolara, ali kako je preostalo još samo sedam dana do kraja financiranja, ne čini se previše izgledno. Voljeli bi svejedno skupiti koliko možemo, kako bi mogli pružiti svima koji su nas financirali bolje nagrade i bolje video uratke.

Svaki prilog od jednog dolara daje pravo na jednu pjesmu s budućeg albuma, a svaki prilog od 10 dolara ili više daje pravo na skidanje cijelog albuma. Donatori koji daju više od 20 dolara dobiti će i majicu benda i osobnu zahvalnicu, oni koji daju više od 50 dobiti će ograničeno izdanje CD-a i biti će imenom spomenuti u zahvalama na CD-u.

Za priloge od 250 dolara ili više, Sane obećaje obraditi jednu pjesmu po izboru i staviti je na YouTube. Za sada je to učinila jedino poznata pjevačica Lana Jurčević, koja od Sane-a očekuje da obrade neku od njenih pjesama.

Trenutno najveći hit Sane-a na YouTube-u je njihova obrada pjesme Dine Dvornika "Ja bih preživio" , no senzaciju su izazvali izvrsnom obradom svjetkog hita Adele "Someone like you".

Zadnja u nizu njihovih obrada je videosong hita Jessie J "Price tag" koji su snimili u sklopu Rockethub kampanje. Sljedeći nastup imaju 21.4. u zagrebačkom klubu Sax.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:00