SJEĆATE LI SE GIGE?

VIDEO Nakon dvadeset godina na male ekrane stiže 'Bolji život': Problemi korupcije na duhovit i kritički način

Serija je nekoć, u bivšoj državi, rušila sve rekorde gledanosti, a 82 nastavka snimana su od 1987. do 1991. godine

Nakon više od 20 godina na male ekrane domaćih nacionalnih televizija vraća se obitelj Popadić. Iznimno popularna serija “Bolji život” s kraja osamdesetih ponovno će se početi prikazivati 5. studenoga na Domi TV, a otkupljena je cijela, točnije 82 nastavka koji su snimani u periodu od 1987. do 1991. godine.

Kako je ta serija, svojevrsna mješavina sapunice i sitcoma, sa svakom svojom reprizom na području bivše Jugoslavije i dalje ostvarivala odličnu gledanost, 2009. godine počelo se razmišljati o snimanju novih epizoda “Boljeg života”. Međutim, to se na kraju ipak nije realiziralo.

Istoimeni TV film

Serija je snimljena u dvije sezone - prva od 1987. do 1988., kada je snimljeno četrdeset i sedam epizoda, i druga u periodu od 1990. do 1991., kada je nastalo novih 35 nastavaka.

Kako je “Bolji život” gotovo u samom startu postao velik hit, između snimanja dviju sezona nastao je i istoimeni televizijski film. Iako se ne može govoriti o nekom velikom umjetničkom dostignuću, ova humoristična serija, osim što je osvojila svojom pitkošću, publici se svidjela i zato što je na duhoviti, ali i kritički način progovorila o problemima s kojim se i danas susrećemo - korupciji i malverzacijama.

Tajna uspjeha “Boljeg života” prije svega su bili njezini junaci s kojima se svatko mogao indentificirati. Obitelj Popadić je poput većine nas. Bore se s nedostatnim kućnim budžetom, nezaposlenošću, odrastanjem svoje troje djece, socijalnim razlikama i mentalitetom. Popadići su pridošlice u Beogradu.

Sve glumačke legende

Glavne uloge povjerene su Marku Nikoliću, Svetlani Bojković, Borisu Komneniću, Lidiji Vukičević i Draganu Bjelogrliću, dok članove šire obitelj Popadić glume Predrag Laković, Aljoša Vučković, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Sedlar, Miroslav Bijelić, Jelica Sretenović, Boris Dvornik, Semka Sokolović-Bertok.

Ovaj projekt okupio je i druga vrlo poznata glumačka imena u manjim ulogama, posebno u drugoj sezoni kada je serija već postigla uspjeh, poput Gorice Popović, Olivere Marković, Milana Štrljića, Velimira Bate Živojinovića, Voje Brajovića, Ljubiše Samardžića, Mire Furlan, Miodraga Petrovića Čkalje, Mije Aleksića, Nikole Koje, Taška Načića....

Trojica režisera

Naslovna pjesma “Bolji život” u izvedbi Dade Topića i danas se vrti po radijskim postajama, a ime serije poslužilo je kao inspiracija za imenovanje brojnih slastičarnica, restorana, umirovljeničkih domova, pa čak i pogrebnih poduzeća, i to po cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Režiju potpisuju Aleksandar Đorđević, Mihailo Vukobratović i Andrija Đukić, a scenarist je Siniša Pavić.

Dragiša Popadić (Marko Nikolić)

Glava obitelji Popadić, kojeg zovu i Giga, pravnik je u ne baš dobrostojećoj obitelji. Svakog dana živce mu ‘čupa’ netko iz obitelji, od prerastrošne supruge Emilije, prevrckave kćeri Violete, neozbiljnog mlađeg sina Bobe ili životni problemi s kojima se susreće njegov stariji sin Saša. Glumca Marka Nikolića gledatelji sada mogu pratiti u crnogorskoj seriji ‘Budva na pjeni od mora’.

Emilija Popadić (Svetlana Bojković)

Elegantna, ali i naizgled pomalo hladna i distancirana. Emilija je definitivno superiornija od svog supruga Gige, vječne žrtve obiteljskih problema. Ipak lik Eme, odlična srpska glumica Svetlana Bojković, uspjela je prikazati na vrlo simpatičan način. Od nedavnih projekata koji su emitirani na našim nacionalnim televizijama, Bojković je glumila u humorističnoj seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’.

Violeta Popadić (Lidija Vukičević)

Šminkerica Violeta naizgled je vrlo površna, gotovo praznoglava, a njezini ljubavni problemi često su povod raspravama i svađama u obitelji Popadić. Ulogu vrckave, seksi Viki, manje ili više ukusno odjevene, dobila je Lidija Vukičević, koju su kroz karijeru pratile upravo uloge sličnog tipa. Sve do ove godine bila je i politički aktivna kao poslanica Srpske radikalne stranke, sve do raspuštanja Narodne skupštine.

Aleksandar Popadić (Boris Komnenić)

Uvijek ozbiljan, Saša Guza je najstariji sin Popadića, čija konstanta u životu jest nezaposlenost. ‘Zabavno’ mu je i na ljubavnom planu - iza njega je propali brak, ali mu Zavod za zapošljavanje, gdje je kao doma, donosi i novu dragu - službenicu Koku. Sašu glumi prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, inače iz Pule, Boris Komnenić.

Slobodan Popadić (Dragan Bjelogrlić)

Najmlađi i najneozbiljniji član obitelji Popadić - Boba, pravi je mangup koji zadaje roditeljima glavobolju svojim školskim ‘uspjesima’. Za Dragana Bjelogrlića upravo je uloga Bobe, nestašnog tinejdžera u kojeg se odmah ‘zaljubilo’ dobar dio njegovih vršnjakinja, bila odskočna daska u karijeri. Iako mu to nije bila prva uloga, dapače bio je već priično iskusan bez obzira na mladost, Bjelogrlić popularnost može zahvaliti upravo ‘Boljem životu’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:59