DOBRA ZABAVA I ZANIMLJIVE SERIJE

Žestoka borba za gledanost isprofilirala samo najbolje

Na RTL-u su najgledanije strane serije, a relativno loši rezultati su zahvatili spektakl ‘Pobijedi Šolu’, Knjazove ‘Najveće hrvatske misterije’ i ‘Večeru za 5’. Među rijetkim emisijama s Prisavlja čija je gledanost u odnosu na prošlu godinu porasla je ‘Potrošački kod’ koji je zamijenio ugaslu ‘Latinicu’

Uvodna emisija licencnog showa ‘Ples sa zvijezdama’ doslovno je spasila obraz HTV-u. Iako je riječ o četvrtoj po redu sezoni tog spektakla, prva emisija ‘Plesa’ s 24,09 posto bila je najgledaniji program od početka jesenske sheme nacionalnih televizija s kojim su startali u rujnu. Međutim, gledajući druge rezultate prosječnih gledanosti u svim dobnim skupinama domaćih emisija u rujnu i listopadu nezavisne agencije AGB Nielsen koje smo uspjeli nabaviti, odmah je zamjetno kako se Nova TV u odnosu na prošlu godinu nevjerojatno dignula, dok su HTV i RTL zabilježile pad.

Dnevnik je tradicija

Naime, drugo mjesto po gledanosti bez uključenih filmova drži zabavni show ‘Supertalent’ Nove TV sa 17,77 posto prosječne glednosti. Treće je zauzeo HTV-ov Dnevnik čija gledanost s tradicionalno visokim rezultatima Vremenske prognoze i Sportom ima 17,61 posto, dok je prošle godine bez tih rubrika imao viših 19 posto. Humoristična serija Nove TV ‘Lud, zbunjen, normalan’ koja je u prošloj sezoni imala 12,7 narasla je pak na 16,48 posto prosječne glednosti. Potom slijedi HTV-ov ‘Tko želi biti milijunaš?’ koji i dalje postiže dobre rezultate, no sadašnjih 14,85 posto su slabije no što je taj uskrsnuli kviz postigao u 2008. kada su posljednje četiri epizode iz te sezone imale 18,86 posto gledanosti.

I HTV-ovi ‘Plodovi zemlje’ koji se i dalje dobro drže zabilježili su pad te sada imaju 13,98 posto u odnosu na prošlogodišnjih 15,27 posto, što i nije tako drastično. Među rijetkim HTV-ovim projektima čija je gledanost u odnosu na 2008. porasla je ‘Potrošački kod’ koji je uletio u termin ugasle Latinice - te s 8,97 skočio na 10,71, što i dalje nije ni približno popularnosti koje je imala njegova prethodnica. Bolji termin popravio je rezultate i emisiji ‘Volim nogomet’ koja sada ima 11,22 posto. Na Novoj TV mogu biti izuzetno zadovoljni domaćom serijom ‘Najbolje godine’ posebno iz razloga jer im od ponedjeljka do četvrtka s 13,75 posto drže udarni termin od 20 do 21 sat, a i drugi formati poput ‘Bračnih voda’, ‘Provjerenog’ i ‘Trenutak istine’ postižu sve bolje rezultate.

Zabrinutost RTL-a

RTL s druge strane, baš uostalom kao i HTV nema puno razloga za slavlje. Najgledanije su im strane serije, pa su sa ‘Zaboravljenim slučajem’ koji im je donio 10,85 posto ostvarili svoju najbolju gledanost u posljednja dva mjeseca. No na RTL-u imaju daleko više razloga za zabrinutost zbog ne baš sjajnih rezultata njihovih domaćih projekata koji su u pravilu daleko skuplji od stranih. Među njima je i nimalo jeftini spektakl ‘Pobjedi Šolu’, ‘Najveće hrvatske misterije’ Roberta Knjaza, kao i gastro show ‘Večera za 5’ koji sada postiže tek 6,73 umjesto prošlogodišnjih 10,3 posto.

Iznenađujući su i listopadski rezultati koje je pak HTV zabilježio sa svojim kvizom ‘Najslabija karika’ od 8,2 posto u odnosu na lanjskih 12,13 posto, a pad im bilježe i druge emisije.

- Od stalnih afera na Prisavlju koje u posljednje vrijeme svakodnevno pune novinske stupce, gledatelje svakako puno više zanima ono što se emitira na malim ekranima. Rezultati sve govore - zaključio je jedan legendarni HTV-ov djelatnik.

Novi termin, no nismo zabrinuti

- U posljednjih tjedan dana imamo veliki porast gledanosti i svake godine s početkom sezone naša glednost raste - kazala je kratko voditeljica ‘Najslabije karike’ Daniela. Njezine riječi potvrdio je i urednik kviza Igor Grković uzvrativši kako im se posljednjih sedam dana gledanost kreće od 12 do 15 posto.

- Istina, termin emitiranja nam se pomaknuo sa 17.50 na 17.30 sati zbog kulinarskog showa ‘Kod Ane’, ali svake godine imamo istu tendenciju povratka gledatelja, koju posebno osjetimo kada se pomakne sat. Nismo zabrinuti - ustvrdio je Grković koji još uvijek ne zna je li ovo posljednja godina emitiranja ‘Karike’ koja je na programu još od 2004., jer se nadležni šefovi još uvijek nisu odlučili da li da osvježe postojeći show ili uzmu zamjenski format.

Nova kemija koja je nabijena emocijama

- Glavni razlog visoke gledanosti Supertalenta je što je riječ o novoj kombinaciji formata talent showa na našem tržištu. U njemu se mogu natjecati sve generacije natjecatelja s vrlo raznovrsnim talentima, što daje jednu sasvim novu emociju, novu kemiju koja je gledateljima svih dobnih skupina privlačna. Također uloga žirija je drugačija, jer ovi ‘X-evi’ koje dajemo daju dodatnu dramatiku showu. Produkcija koju je postavila Nova TV je na iznimnoj visokoj razini, okupljena ekipa je pun pogodak, jako je dobar i sastav žirija, voditelji, a predcasting i casting natjecatelja napravljen je vrlo pametno. Ne događa se često, ali ovdje su se uistinu svi ti elementi poklopili - ocijenio je predsjednik žirija Supertalenta Dubravko Merlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:29