DIJASPORA SE LJUTI

VAPAJ OGORČENIH AUSTRALSKIH HRVATA 'Dosta nam je Lokina i sarmi! Pa taj čovjek dolazi ovdje na svoju osmu oproštajnu turneju!'

 
Duško Lokin
 Jure Mišković / HANZA media

Nakon 30 godina glazbene karijere, 14 albuma, pregršt hitova i brojnih turneja, Tony Cetinski će prvi put zapjevati u Australiji - njegova koncertna turneja "#samoljubav" u zemlji klokana kulminirat će nastupima u Melbourneu (26. rujna, Croxton Bandroom), Sydneyju (28. rujna, Max Watts) i Perthu (29. rujna, Astor Theatre), koncertnim prostorima kapaciteta 1000-1500 posjetitelja.

Tony najavljuje organizaciju koncerata na vrhunskom nivou, veseleći se poslovnom i turističkom izletu na daleki kontinent u sklopu kojega će s tamošnjom publikom pjevati stare hitove i pjesme s aktualnog albuma "Kao u snu" ("Laku noć", "Ja ne znam nikog boljeg od tebe", "General bez činova", "Čekam te"), piše Slobodna Dalmacija.

- Tony je jedan od najpopularnijih pjevača s Balkana, poznat po svom jedinstvenom glasu i dirljivom glazbenom senzibilitetu - stoji u priopćenju promotora iz OnTour agencije, koja je ove godine već organizirala i australsku turneju Lepe Brene i njezina sina Stefana Živojinovića, a lani i Prljavog kazališta, Dina Merlina, Halida Bešlića & Crvene jabuke te Željka i Minje Samardžić.

U proteklih nekoliko godina su, u organizaciji OnToura, dijasporu iz država bivše Jugoslavije na svojim koncertima zabavljali Bijelo dugme, Zdravko Čolić, Hari Mata Hari & Valentino, Dubioza kolektiv, Crvena jabuka & Neša Galija, Plavi orkestar & S.A.R.S, Van Gogh & Dejan Cukić, Bajaga i instruktori & Babe te Riblja čorba & Najda i Gale.

Objava o prvom glazbenom gostovanju Tonyja Cetinskog u Australiji izazvala je burnu raspravu među pripadnicima hrvatske zajednice u Facebook grupi Croatians in Australia, koji polemiziraju u čijoj se organizaciji realizira njegova mini turneja i razlozima zbog kojih popularni pjevač neće pjevati u tamošnjim hrvatskim klubovima.

- Kako i zašto naši hrvatski promotori ili organizacije ne mogu stupiti u kontakt s Cetinskim te ga nagovoriti da jednu noć nastupa za nas Hrvate, a ostale večeri može pjevati publici različitih nacionalnosti - upitala je Ruža, uzbuđena zbog činjenice što Tonyjeve koncerte u dalekoj Australiji, kako su se raspisali članovi grupe, "organiziraju promotori iz redova tamošnje srpske zajednice".

- Dok Srbi ovamo dovode naše glazbenike poput Prljavog kazališta i Tonyja Cetinskog, mi svake godine slušamo Duška Lokina i lokalne amaterske bendove sa zdjelama sa sarmom i umirovljenicima na funkcijama - uključio se Robert u burnu raspravu na temu zašto organizatori iz australskih hrvatskih klubova nisu u stanju realizirati gostovanja velikih glazbenih imena iz domovine na svojemu tlu.

Mnogi koji su se upustili u polemiku iznosili su razloge poput "doveli su nam neku mladu pjevačicu iz Hrvatske na čijem se koncertu okupilo jedva stotinjak ljudi" spominjući lanjsko gostovanje Lane Jurčević, "očito naši momci radije dovode Duška Lokina na njegovu osmu oproštajnu turneju i Zdravka Škendera, nego pjevače koje ovdašnji ljudi zapravo žele slušati" te uz zaključak "tužno" spominjali kako je "briljantni slavonski pjevač i branitelj Stjepan Jeršek Štef bio na turneji po hrvatskim klubovima prije šest tjedana, gdje je svirao pred najviše 150 ljudi".

Svoje turneje na dalekim kontinentima poput Amerike i Australije najveća hrvatska glazbena imena (ona koja već više godina održavaju uspješne koncerte u svim državama bivše Jugoslavije), počela su organizirati na neutralnim terenima kako bi, neovisno o njihovoj nacionalnosti, privukla što veći broj posjetitelja s područja bivše Jugoslavije, te pri tome, sukladno komercijalnoj strani priče, održala koncerte na što višoj produkcijskoj razini i postigla što višu cijenu honorara, piše Slobodna Dalmacija.

Time se, odlazeći svojedobno u Ameriku, rukovodila Severina, isto su mislili članovi Prljavog kazališta putujući zbog koncerata preko Atlantika i u Australiju, a sad i Tony Cetinski, inače jedna od zvijezda skorašnjeg velikog humanitarnog koncerta "To je moja zemlja", koji će se održati 9. lipnja na splitskom Poljudu. Svi su oni zaobišli hrvatske klubove i njihove organizatore.

- Čine li hrvatski promotori dovoljno? Ima li dovoljno interesa samo iz redova ovdašnje hrvatske publike za njegov koncert? Puno je tu pitanja - pokušala je Ana Facebook polemici dati konstruktivan ton, na što su se u komentiranje uključili oni koji su bili na lanjskom "fantastičnom" koncertu Halida Bešlića ("i opet ću"), ali i pojedinci nezadovoljni činjenicom što novac od ulaznica prodanih za Tonyjeve koncerte neće završiti u džepovima hrvatskih organizatora.

- Isti promotor je, ne tako davno, kupio Prljavo kazalište, pa sam odlučio ne ići na njihov koncert. Neću ni ovaj put, ne želim im dati moj teško zarađen novac za ulaznicu. Nema šanse, ni centa - ražestio se Stjepan, dok su neki počeli predlagati pisanje peticije na adrese hrvatskih glazbenih organizacija.

- Samo mali info za vas, znate li da su 70 posto hrvatskih hitova napisali Srbi? Zato je sve ovo nepotrebno - obratio se komentatorima Karlo, na što su uslijedile brzinske reakcije tipa "to se ne može izmjeriti, otkud ti takvi podaci?".

- Da, u pravu ste, nije 70, nego 69 posto. Istina, teško je to izmjeriti, čak je teže progutati, ali je toliko istinito - uzvratio im je Karlo, dok je Siniša, pozivajući se na zakon brojki, kratko podcrtao: "Velike zvijezde moraju rasprodati ulaznice, manji je rizik ako su na većem tržištu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:05