ŽIVOT NA VISKOJ PETI

Victoria Beckham: ovisna o štiklama mora na operaciju

Jednom je prilikom Victoria Beckham izjavila kako se ne može koncentirati u niskim cipelama
LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 30: (L-R) Sportsman David Beckham and Victoria Beckham arrive at David Beckham/James Bond adidas Originals by Originals Launch Event held next to adidas Originals store at melrose on September 30, 2009 in Los Angeles. California. Charley Gallay/Getty Images/AFP
 Charley Gallay

U trenutku slabosti većina bi žena priznala da zavide Victoriji Beckham zbog bezbrojnih pari cipela - Louboutinki, sandala Dolce & Gabbane i Jimmyja Chooa... I čudnovate primjerke poput PVC čizama Antonia Bererdija koje nemaju potpeticu, ali ipak petu drže 18 centimetara iznad tla, pokoja mladica s malo egzibicionističkih sklonosti rado obula.

Patnja zbog ljepote

Bez vrtoglavo visokih potpetica bivšu spajsicu nije se moglo vidjeti ni na odmoru, ni u šopingu ili šetnji sa sinovima... Uostalom, jednom je prilikom izjavila da se ne može “koncentrirati u cipelama s ravnim potplatima”.

A onda je prije nekoliko dana obula balerinke za let do SAD-a, pa se zatim u “ravnim” natikačama igrala sa sinom na plaži. Neumorni paparazzi snimili su njezina stopala i pokazali posljedice dugogodišnjeg života na visokoj nozi - iskrivljene prste i deformaciju na zglobu palca, tzv. hallux valgus.

Čak su se i ugledne britanske novine poput The Timesa pozabavile problemom nogu gospođe Beckham. Nenamjerno, Victoria je pokrenula raspravu o “velikom zdravstvenom problemu” - tamošnje podijatrijsko društvo (to su liječnici koji se bave zdravljem stopala) objavilo je da 80 posto Britanki prije ili poslije pati od problema sa stopalima poput deformacija i ukliještenih živaca. Na zdravlje stopala rijetki misle kada ih pokriva neko djelo slavnih postolara, makar pritom i stiskali zube od boli.

Peta pojačava problem

A nije tako samo na Otoku - ljubiteljice visokih potpetica pate posvuda u svijetu kopirajući Victoriju .

- Nošenje obuće s visokim petama nije zabranjeno i nije ništa loše - kaže zagrebački ortoped dr. Saša Tiefenbach - no nositi ih posvuda i stalno zasigurno nije dobro. Prije ili poslije nastaje problem.

U obući visokih peta prednji dio stopala znatno je opterećeniji od stražnjeg.

- S vremenom popušta poprečni svod stopala i javlja se bol, tzv. metatarzalgija - objašnjava dr. Tiefenbach.

To je prvi vrlo čest problem s kojim se suočavaju ovisnice o štiklama, no onaj koji su otkrile fotografije stopala Victorije Beckham malo je veći.

- Hallux valgus, kvrga na palčanom zglobu, u stvari je deformacija prednjeg dijela stopala. Kod žena se javlja devet, 10 puta češće nego kod muškaraca. Uzrok je nepoznat, a najčešće se spominje prirođena slabost vezivnog tkiva. Ne možemo baš reći da će visoka peta kod svake žene izazvati taj problem, no ako imate predispoziciju, neprikladna obuća svakako će ubrzati proces ‘krivljenja’ prsta i pogoršati već razvijeni hallux valgus. A taj se bolni problem na kraju priče rješava samo operacijom.

- Za operacije halluxa valgusa postoji više od 100 metoda. To je dokaz da niti jedna od njih nije idealna, kvalitetnija. Oporavak traje nekoliko tjedana, a problem se može io vratiti nakon nekog vremena - objašnjava dr. Tiefenbach.

Samo za posebne prilike

Zato ne preporučuje operaciju sve dok se pacijentu može pomoći drugim sredstvima - ortozama i separatorima za palce, noćnim udlagama, posebnim ortopedskim ulošcima i, dakako, prilagodbom obuće. To nisu balerinke koje, primjerice, obožava Amy Winehouse (a s godinama izazivaju probleme s bolnim mišićima).

- I balerinke su loša obuća. Opet je riječ o opterećenju stopala koje nije pravilno raspoređeno. Bitno je da je obuća udobna, što ne znači da mora biti ružna, a kao i uvijek vraćamo se onome da je za svakodnevno hodanje najprikladnija obuća s petom od dva do četiri centimetra i gumenim potplatom koji osigurava stabilnost - kaže dr. Tiefenbach.

Visoke pete ovaj liječnik, kao i sve njegove kolege, preporučuje za posebne prilike, a ne najmanje tri puta tjedno po 6 do 8 sati, koliko štikle nosi prosječna žena u Europi, a još manje svakodnevno kao što ih je donedavno nosila Victoria Beckham.

Samo da su niže od pet centimetara...

Podijatri, ortopedi specijalizirani za probleme stopala, visokom petom nazivaju svaku koja je viša od pet centimetara. Biomehanički, štikle su nezdrave, a s vremenom mogu pridonijeti problemima s koljenima i leđima, opasne su zbog toga što je u njima mnogo laše pasti i ozlijediti se. Također, mogu utjecati na “skraćenje” mišića listova i neprirodan položaj tijela. Jedno je Gallupovo istraživanje pokazalo da bi 37 posto žena nastavilo nositi visoke pete bez obzira na to što nisu udobne i što mogu izazvati probleme.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:36