TUŽAN DAN

AUSTRIJA SE OPRAŠTA OD LEGENDARNOG NIKIJA, OGLASIO SE I ČOVJEK KOJI GA JE GLUMIO U SJAJNOM FILMU 'Najhrabriji je to čovjek kojeg sam ikad upoznao'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2019. u 18:40

German actor Daniel Bruehl (L) gestures next to former Formula One pilot Niki Lauda as he poses with his Lifetime award during the Laureus World Sports Awards 2016 in Berlin, Germany, April 18, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke - LR1EC4I1GPS4U
REUTERS

Daniel Brühl i Niki Lauda

 

Vijest o smrti Nikija Laude, nekadašnjeg trostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1, izazvala je brojne reakcije diljem svijeta, a sve izražavaju žaljenje zbog odlaska 70-godišnjeg velikana automobilskog sporta.

Legendarni Austrijanac ostat će vjerojatno najviše upamćen po povratku na staze, nakon što je teško ozlijeđen u nesreći 1976. na njemačkom Grand Prixu.

Između ostalog, i tim razdobljem njegove karijere bavi se biografski film Rush (Utrka života), a slavnog Austrijanca briljantno je glumio poznati njemački glumac Daniel Brühl. I ovog 40-godišnjaka je pogodio odlazak velikog Austrijanca.

 

"Najhrabriji je to čovjek kojeg sam ikad upoznao. Ne samo zato što je bio prvak Formule 1 u ludim 70-ima i režirao najnevjerojatni povratak u povijesti sporta, već i zbog načina kako se odnosio prema ljudima. Uvijek iskren, Niki vam je rekao istinu u lice, bez obzira kako ona neugodna bila. Mnogo sam naučio od njega i iskreno sam mu se divio. Znam koliko si volio letjeti. Sada se utrkuj u vječnom miru, prvače, nedostajat ćeš nam", napisao je u dirljivoj objavi na Instagramu Daniel Brühl.

 

Od Laude se oprostio još jedan slavni Austrijanac

"Niki je bio šampion i austrijsko blago. I bio je jedan od mojih dragih prijatelja. Svim srcem će mi nedostajati ovaj velikodušni junak koji je otvarao nove vidike", rekao je na vijest o Laudinoj smrti glumac i političar Arnold Schwarzenegger.

I politički vrh se oprostio od jednog od najpoznatijih Austrijanaca. 

"Velik i jedinstveni čovjek, idol koji nikada nije odustajao. Niki je kao nitko drugi utjecao na naš pogled na automobilske utrke, na Formulu 1", priopćio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poručio je da Austrija gubi jednu od svojih uzora.

"Niki je uzor hrabrosti, discipline i ustrajnosti. Niki, nedostajat ćeš nam“, poručio je Kurz.

Povratak na stazu samo 42 dana nakon stravične nesreće u Nürburgringu 1976. godine, nakon kojeg ga je već i svećenik pripremio za smrti, pretvorio je Laudu u simbol otpora i odlučnosti. Već godinu poslije nesreće osvojio je svoj drugi naslov. Treći je stigao 1984.

Umro je godinu dana nakon transplantacije pluća, organa koji mu je teško stradao u spomenutoj nesreći čije je posljedice osjećao i prkosio im do kraja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo