TO SU NAŠI MINI VATRENI

BUDUĆI DOKTOR NOGOMETA Kako je Dario Bašić od skupine talenata stvorio vrhunsku klapu

    AUTOR:
    • Alen Lesički

  • OBJAVLJENO:
  • 01.11.2015. u 15:29

Damir Krajač / Cropix

Usporedno s izborničkom funkcijom, Bašić se bavi i znanstvenim radom

Još tamo od Lyona, srpnja 1998., Hrvatska nije bila u četvrtfinalu turnira na svjetskoj razini. Izbornik reprezentacije do 17 godina Dario Bašić u noći s nedjelje na ponedjeljak mogao bi ući u društvo Ćire Blaževića; jedinog hrvatskog izbornika koji je bio među četiri najbolja na svijetu…

Predavač na Akademiji

Izbornik reprezentacije bio je solidan drugoligaški igrač. Nekoliko nanizanih ozljeda učinile su svoje pa je s nepune 24 godine odučio prijeći u trenere. Preuzeo je klupu Naftaša iz Ivanića u ulozi igrača-trenera. Potom je radio u zagrebačkom prstenu. Tri godine proveo je u Lučkom s kojim je osvojio dva Kupa ZNS-a te izbacio Lokomotivu iz natjecanja. Paralelno je gurao akademsku karijeru te je diplomirao na Kineziološkom fakultetu. Kada se HNS odlučio zahvaliti Luki Pavloviću, upravo je Jozak bio taj koji je Bašiću dao u ruke talentiranu generaciju.

Usporedno s izborničkom funkcijom, Bašić se bavi i znanstvenim radom. Predavač je na Akademiji HNS-a, priprema doktorsku disertaciju, objavljuje radove… Klupu reprezentacije preuzeo je u veljači ove godine uoči Elitnog kola za plasman na Euro gdje je upisao pobjede nad domaćinom, Srbijom i Portugalom te s 8-0 gol-razlikom kupio svoje mjesto na klupi reprezentacije na Euru u Bugarskoj. U skupini je Hrvatska bila ispred Španjolske, ali je u četvrtfinalu ispala na penale od Belgije. Bilo je to svojevrsno razočaranje, ali možda su nam, svima skupa, kriteriji bili preveliki. I ponovno je bitnu ulogu odigrao Romeo Jozak koji je autoritetom sačuvao Bašića koji mu je, eto, vratio pobjedom nad Italijom u doigravanju za SP i čekirao vizu za Čile.

Jedinstveni igrači

Četvrtfinale SP-a i velike pobjede nad Nigerijom i Njemačkom neoboriv su argument u prilog uspješnosti Bašića kao stručnjaka. A kuloarske priče iz svlačionice sugeriraju kako je mladi izbornik položio ispit i na onom ljudskom planu.

“Ne mogu ja njih naučiti nogomet jer su dovoljno talentirani. No, mogu im ukazati na neke stvari, sugerirati kako da im si otvore neke putevi tijekom utakmice i skinuti im pritisak”, jednom je rekao Bašić.

Ona čuvena ‘svi za jednog-jedan za sve’ definitivno nije klišej kada je u pitanju U-17 reprezentacija. A glad za uspjehom najbolje se svjedočila u finišu utakmice sa SAD-om kada je Brekalo sam iznio ozlijeđenog suigrača s travnjaka kako se ne bi trošilo vrijeme na ukazivanje pomoći u trenutku dok su ganjali preokret u sudačkoj nadoknadi.

“Samo razgovor. Što grupni, što individualni. Uoči utakmice s Nigerijom rekao sam im da uživaju u onome što najbolje znaju; nogometu. Sav pritisak zbog imperativa neka bude na mojim leđima”, objasnio je Bašić filozofiju pripreme.

Izdvajamo