POTVRDIO UCI

DOPING AFERA NAJBOLJEG HRVATSKOG BICIKLISTA Kristijan Đurasek suspendiran zbog sumnji da je koristio zabranjena sredstva!

Osijek,180417
Start Medjunarodne biciklisticke utrka Tour of Croatia. Utrka se od 18. do 23. travnja, vozi se u 6 etapa i duga je 1000 kilometara.U ovogodisnjem izdanju nastupaju timovi i iz najviseg ranga klasifikacije Svjetske biciklisticke organizacije, kao i neke od trenutno najvecih svjetskih biciklistickih zvijezda. Na fotografiji: Kristijan Djurasek
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Kristijan Đurasek

 

Najbolji hrvatski biciklist Kristijan Đurasek suspendiran je zbog sumnji u korištenje dopinga, objavila je Međunarodna biciklistička unija (UCI).

Šokantna vijest stigla je usred utrke Tour of California, na kojoj je Đurasek sa svojom momčadi UAE Team Emirates još u utorak vozio treću etapu i završio na 62. mjestu, dok je u ukupnom redoslijedu 49.

Osijek,170417
Na konferenciji za medije najavljen je start Medjunarodne biciklisticke utrka Tour of Croatia koji se odrzava od 18. do 23. travnja, u 6 etapa, a na ovogodisnjem ce izdanju nastupiti timovi i iz najviseg ranga klasifikacije Svjetske biciklisticke organizacije, kao i neke od trenutno najvecih svjetskih biciklistickih zvijezda. Na fotografiji: Kristijan Djurasek
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

Kristijan Đurasek

 

Osim 31-godišnjeg Varaždinca, UCI je suspendirao i dvojicu Slovenaca, Boruta Božića i Kristijana Korena, inače članove momčadi Bahrain Merida čiji je sportski direktor bivši hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, ali i poznatog Talijana Alessandra Petacchija (45). On je još 2007. godine bio prvi put suspendiran zbog dopinga, kasnije se umirovio, a u karijeri je između ostalog ostvario 48 pobjeda na pojedinačnim etapama Grand Toura (Giro, Tour, Vuelta).

I dok se Đuraseka sumnjiči da je zabranjena sredstva koristio tijekom 2017. godine, krimeni preostale trojice, prema šturim informacijama koje je dao UCI, datiraju iz 2012. i 2013.

U priopćenju stoji da je odluka o suspenziji Đuraseka, Božića, Korena i Petacchija stigla nakon informacija koje su dobivene u suradnji s austrijskim vlastima, kao i da UCI i Biciklistička antidopinška fondacija (CADF) na ovom slučaju usko surađuju sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA).

Đurasek je ove godine ponovno namjeravao nastupiti na Tour de Franceu, na kojem je lani osvojio 40. mjesto, a najveći uspjeh u karijeri mu je pobjeda na Tour of Turkey 2015., dok se njegova momčad još zvala Lampre-Merida.

Za Hrvatsku je dvaput nastupio na Olimpijskim igrama, 2012. u Londonu i 2016. u Riju, a ima i etapne pobjede s Tour of Croatia.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo