VARAO NA OSIGURANJU

Dražen Ladić smijenjen s mjesta izbornika U-21 reprezentacije, verificiran izbor Vlatka Markovića

    AUTOR:
    • Dražen Krušelj

  • OBJAVLJENO:
  • 26.01.2011. u 14:58

Drago Sopta / CROPIX

Zbog kaznene prijave za krivotvorenje police osiguranja Dražen Ladić je smijenjen s izborničke dužnosti, za razliku od Pere Vićana i Miroslava Uljana, koji sa sličnom hipotekom na leđima nastavljaju raditi u HNS-ovu Izvršnom odboru

ZAGREB - Šestorica od 17 članova nove nogometne vlade Vlatka Markovića preskočila su konstituirajuću sjednicu Izvršnog odbora HNS-a, ali to nije spriječilo vlasnike kvoruma da izglasaju nepovjerenje Draženu Ladiću. Izborniku mlade reprezentacije presudila je kaznena prijava zbog krivotvorenja kasko police osiguranja nakon “totalke” u prometnoj nesreći. Izbornika će izabrati Mamić i Marković.

Prvu sjednicu u četvrtom Markovićevu mandatu ignorirali su simpatizeri Igora Štimca - Viđak, Brleković, Čulo, Soldatić i Kulušić - i saveznik vladajućih Friščić. Predsjednikovu pozivu odazvali su se Mamić, Lucić, Merkaš, Križarić, Čačija, Širić, Bukvić, Markulin, Vićan i Uljan. Zanimljivo je pritom da posljednja dvojica godinama žive s hipotekom koja se za Ladića pokazala neizdrživom. Naime, “vlasnici” su kaznenih prijava i prema slovu HNS-ova Statuta ne bi smjeli obavljati dužnosti u izvršnim tijelima nogometne vlasti.

- Potražit ću odgovor kod nadređenih zašto je tako, zasad nemam objašnjenje - komentirao je Davor Gavran koji je avanzirao od glasnogovornika stručnog stožera do “megafona” cijele organizacije.

Ladićev transfer na burzu rada u obližnju Zvonimirovu ulicu nije jedini kadrovski zahvat nove Markovićeve vlade. Njegov moćni osječki saveznik Ante Vučemilović jučer je promoviran u HNS-ova direktora za unutarnji ustroj, a u opisu njegova radnog mjesta stoji koordinacija sustava natjecanja i suradnja sa županijskim organizacijama. Zorislav Srebrić završava mandat glavnog tajnika pa sljedeći tjedan Rusanova 13 namjerava raspisati natječaj za njegova nasljednika. Novim licima popunjena je i cijela paleta različitih komisija, od kojih će najviše posla sljedećih tjedana imati Komisija za propise ( Leskovar, Hautz, Ljubanović, Vrbanović i Neferović).

Toj je petorci na stol proslijeđen zahtjev Igora Štimca, ovjeren potpisima 23 zastupnika u Skupštini, za raspisivanje izvanredne sjednice nogometnog parlamenta. Marković, Mamić i društvo odlučili su, čini se, za javnost glumiti slijepce pred podatkom da oporba priprema novi pokušaj svrgavanja vlasti. Za vladajuće priča završava rješenjem Bandićeva Gradskog ureda za opću upravu u kojemu stoji da je prosinačka izborna skupština bila valjana i zakonita.

Uzgred, Izvršni odbor odlučio je utakmice nacionalne momčadi ubuduće pravednije distribuirati. Predlažu da sljedeća tri službena domaćinstva podijele Split (protiv Gruzije u lipnju), Zagreb (protiv Izraela u rujnu) i Rijeka (protiv Latvije u listopadu).

Brleković ‘preživio’ Laljkov napad

Dok u prvi plan guraju rješenje Gradskog ureda za opću upravu i pravorijek HNS-ove komisije za propise, u taboru izbornih pobjednika ipak računaju na izvanrednu skupštinu i pripremaju se za drugi krug predsjedničkih izbora. Dokaz za to je prekomjerno granatiranje skupštinama u Dubrovačko-neretvanskom ŽNS-u (do kraja tjedna čekaju nas dvije), najavljeni hitan sastanak IO-a riječko-primorskog ŽNS-a, kao i živa diplomatska aktivnost Branka Laljka usmjerena na preotimanje ‘zagrebačkog prstena’ iz ruku Ivana Brlekovića.

Doznajemo da se u toj lobističkoj akciji Mamićev zaprešićki saveznik pozivao i na autoritete iz vrha političke vlasti, no ipak nije uspio slomiti otpor zastupnika koji su stali pod Štimčevu zastavu.

Izdvajamo