LAĐARI IZ BJELOVARA

DRUŠTVO KOJE JE ŠOKIRALO NERETVU 'Za ovu smo pobjedu deset godina trenirali na ribnjaku'

    AUTOR:
    • Matija Boltižar

  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2016. u 22:04

Bjelovar, Paljevine, 170816.
Veslaci ladjarske udruge Argo koji su psvojili zlatnu medalju na ovogodisnjem maratonu ladja u Metkovicu.
Na fotografiji: Tomislav Smrecek, Radoslav Rajic, Mladen Hajtic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Bjelovarski Argonauti prva su ekipa izvan doline Neretve koja je osvojila Maraton lađa. Za to im je trebala unajmljena lađa i godine odricanja

Argonauti su ekipa lađara iz Bjelovara koja trenira na ribnjaku jer u blizini nema ni rijeke niti jezera. Ekipa koja s malim financijskim sredstvima već deset godina odlazi na Maraton lađa samo iz jednog razloga - ljubavi prema veslanju i adrenalinu koji ih nose na 22,5 kilometara dugačak put od mosta u Metkoviću do pločanskog zaljeva. Ova ekipa osvojila je ovogodišnji 19. Maraton lađa te time postala prva ekipa izvan doline Neretve koja je osvojila to natjecanje.

Tomislav Smrček Čonč, kapetan Argonauta, i nekoliko dana nakon utrke i povijesne pobjede ne može vjerovati što su zapravo napravili.

- Čudan je to osjećaj. Bio je čudan kada smo prošli kroz cilj i još se nije promijenio. U trenutku kada su nas proglasili pobjednicima, nisam bio uopće svjestan što se događa, ali valjda se tako osjećaju i veliki sportaši - rekao je Tomislav te dodao kako i dalje misli da sanja te čeka da ga netko probudi. Kada su prošli kroz cilj, 14 veslača Argonauta izašlo je iz svoje lađe i krenulo prema svojim bližnjima, a neki su i pustili suzu zato što su se njihov trud i odricanje tijekom cijele godine potpuno isplatili.

Doček heroja

U Bjelovaru su dočekani kao heroji. Više od 1000 ljudi dočekalo ih je na bjelovarskom trgu dok su u kamionu prolazili gradom. Pratili su ih limeni svirači, a oni su ponosno pokazivali veliki prijelazni štit kneza Domagoja te mali štit kneza Domagoja, koji su dobili u trajno vlasništvo. Ipak su prvi izazivači koji su svladali neretvanske lađare, i to u svom desetom, jubilarnom nastupu.

Prema procjeni neretvanskih vukova veslača, bili su tek sedmi nositelj od 34 ekipe, a i sam Tomislav kaže kako su bili svjesni da nemaju prevelike šanse za naslov.

- Bili smo slabiji nego prošle godine i računali smo da u najboljem slučaju možemo osvojiti treće mjesto, i to ako se jako potrudimo. O zlatu nismo ni pomišljali, ali kada je utrka krenula, imao sam osjećaj da veslam najlakšu utrku ikad - rekao je Tomislav koji već devet godina vesla za Argonaute. Otkrio nam je da su slučajno osmislili recept za pobjedu. Dan prije su pripremili taktiku, a najvažniji dio utrke je bio početak, gdje su se morali odmah odvojiti od ostalih lađa.

Taktika

- Nakon dva kilometra bili smo treći, upravo gdje smo i htjeli biti. Da smo bili prvi, morali bismo vući ostale, a to bi nas samo dodatno umorilo. Punih 13 kilometara smo se vozili iza leđa prve dvojice i onda smo krenuli u napad. I to bezuspješno, ali smo im se uspjeli još više približiti. U zadnji kilometar smo ušli svi troje podjednaki i onda su se oni sudarili i mi smo odveslali naprijed. Sve do cilja - prisjetio se Tomislav. Sada su koncentrirani na organizaciju Noći pobjednika, koja se prvi put organizira izvan Neretve, što predstavlja mali problem za Argonaute.

- Moramo osigurati smještaj i prijevoz za ostale lađare, a kako je inače ta noć bila u dolini Neretve, svi su bili blizu, tako da nije bilo ovakvih problema. No, to su slatki problemi, koji su nas malo zatekli, jer stvarno nismo očekivali da ćemo organizirati Noć pobjednika - rekao je Tomislav te dodao da će se proslava održati 1. listopada u velikoj dvorani sajma u Gudovcu, a očekuje se oko 600 gostiju na velikom slavlju.

Argonauti su ekipa koja postoji već deset godina, a osnovali su je bjelovarski vatrogasci, zbog čega se ekipa prvotno zvala Vatrogasci Bjelovar.

Prvi pokušaj

- Vatrogasci su posjetili Maraton lađa i onda su odlučili napraviti svoju ekipu. Unajmili su staru lađu iz Ploča i prvi cilj im je bio samo završiti utrku. S godinama se ekipa sve više pripremala, a danas natjecanje shvaćamo jako ozbiljno zbog čega s pripremama krećemo već 1. rujna - rekao je Tomislav. Kako nemaju jezero ni rijeku u blizini Bjelovara, treniraju na ribnjaku u Paljevini kod Narte te kažu kako uvjeti nisu toliko različiti od rijeke. Treniraju 20 puta mjesečno, ali Tomislav kaže kako je najteže uskladiti svakodnevni život s veslanjem, zbog čega ih veliki broj odustaje.

- Svake godine imamo nove veslače. Neki se odsele, neki nađu novi posao, neki osnuju obitelj, ali jedan po jedan shvate da je za veslanje potrebno puno odricanja - rekao je Tomislav koji radi u zatvoru, ima ženu i sina, ali uspijeva nekako balansirati privatni život i ljubav prema veslanju. Ipak, nada se da će njihov uspjeh privući nova lica jer im je plan u budućnosti imati dvije ekipe koje će se natjecati na Neretvi.

- Plan je bio imati udarnu ekipu koja će napadati zlato i veteransku koja će ići rekreativno. Ali sada kada smo osvojili zlato razmišljamo i o B ekipi koja bi pomagala udarnoj postavi - rekao je Tomislav te dodao da teško pronalaze nove veslače, jer svi misle da su oni neka uhodana ekipa koja ne prima novake. Nadaju se da će s ovom pobjedom privući nova mlada lica koja će na ribnjaku otkriti svoju ljubav prema veslanju.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo