GIMNASTIČKA SENZACIJA

FILIP UDE 'Popunio sam kolekciju srebrnih kolajni, sad krećem u lov na zlatne medalje!'

    AUTOR:
    • Predrag Žukina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.10.2014. u 09:15

Drago Sopta / CROPIX

‘Nisam bio siguran hoću li moći nastupiti zbog bolesti, ali dobro da nisam odustao od kvalifikacija’, kaže Ude

Fenomenalni hrvatski gimnastičar Filip Ude napravio je novi sportski pothvat, u kineskom je Nanningu, u prijestolnici svjetske gimnastike, osvojio srebrno odličje na konju s hvataljkama. Bolji od njega bio je jedino olimpijski pobjednik i trostruki uzastopni svjetski prvak Krisztian Berki, a on je odličnom vježbom u finalu zasjenio ostatak svjetske elite uključujući našeg bolesnog Roberta Seligmana, koji je zauzeo peto mjesto.

Šest godina nakon osvajanja srebra na Olimpijskim igrama u Pekingu na istoj spravi, 28-godišnji Ude ponovno je zablistao u Kini, gotovo do perfekcije izveo je vježbu za koju je dobio ocjenu 15.783.

Zlato je osvojio nedodirljivi Mađar Berki s “ocjenom” 16.033. Njemu je to treće svjetsko zlato na konju s hvataljkama, bio je najbolji i u Rotterdamu 2010. te Tokiju 2011. I prije finala u Nanningu bilo je zapravo jasno da je zlato namijenjeno njemu te da će se ostali boriti za srebro koje je pripalo našem vježbaču dok je brončanu medalju s ocjenom 15.600 osvojio Francuz Cyril Tommasone.

Potpuno miran u finalu

- Sad imam sve moguća srebra, olimpijsko, svjetsko i europsko. Mogu krenuti i početi skupljati kolekciju zlata. Bio sam dosta nervozan, no kad sam stao i raširio ruke pred konjem, nestala je sva trema. Vratio mi se osjećaj iz Pekinga. Krvavo sam radio ovo ljeto, sad se sve isplatilo. Iako sam bio ozbiljno bolestan, pokazalo se da je bilo dobro što nisam odustao od kvalifikacija. Činilo se da neću niti nastupiti, a osvojio sam medalju. Važno je to što sam bio miran zadnjih dana jer sam osvijestio činjenicu da je velika stvar što sam tako bolestan uopće u finalu - rekao je nakon osvojenog srebra presretni Ude.

Nastavio je nakon toga:

- Berki je zaslužio zlato, on je veliko ime. Bio je bolji od mene, ja sam bio bolji od ostalih i ovaj je redoslijed potpuno realan.

Korektni Ude zahvalio se trenerima Križimskom i Vukoji, supruzi Ani (kojoj je posvetio medalju), obitelji i svima koji su vjerovali u njega od Pekinga do današnjeg dana.

- Dugo sam čekao na novu medalju nakon 2008., bilo je puno problema, ali čekanje se isplatilo. Danas sam jako sretan. Kina je moja sretna zemlja. Tri puta sam bio ovdje, i tri put bio srebrni.

Ude se godinama mučio s ozljedama, tražio je pravi rezultat, a veći od ovog nije mogao niti očekivati. Opet je napravio čudo.

Šest godina čekanja

- Nakon OI u Londonu 2012. sam htio ostaviti gimnastiku, dugo sam se lomio i razmišljao, no onda sam si rekao da ne želim odustati bez ‘ispaljenog metka’. Sva sreća da nisam…

Seligman je nastupio u finalu usprkos virozi i odradio je dobru vježbu, no medalja mu je izmakla za samo 0,2 boda.

- Preživio sam, to je najbitnije. Dan uoči finala bio sam na bolničkom stolu, na infuzijama, injekcijama. Kineski doktori napravili su sve da nastupim, zakrpali su me. Bojao sam se da neću uspjeti ni završiti vježbu, ali na kraju je ovo moja velika pobjeda. Nisam odustao i zbog toga sam najponosniji. Imam osmo, sedmo, šesto i sada peto mjesto na svijetu. Doslovno idem korak po korak te se nadam da ću tako doći i do medalje.

Robert je nakon toga pokazao momčadski duh, Udeovu je medalju doživio kao svoju:

- Željeli smo bar jednu medalju, dobili smo je i svi smo presretni. No, nismo još završili posao, u nedjelju Možnik ima svoj finale i ima velike šanse za dobar nastup i plasman.

Izdvajamo