ŠPANJOLSKA INKVIZICIJA

Furija je stroj za mrcvarenje koji suparnike ubija dosadom

    AUTOR:
    • Dražen Krušelj

  • OBJAVLJENO:
  • 30.06.2012. u 11:59

AP

Na pragu povijesnog uspjeha, trećeg uzastopnog naslova s najvećih turnira, Vicente Del Bosque i Andres Iniesta prisiljeni su odgovarati na pitanje - je li Španjolska dosadna? “Nismo dosadni, samo smo lojalni stilu koji donosi titule”, odgovara Iniest a.

Stil od kojeg “la roja” profitira zaveden je u almanahe kao tika-taka nogomet, pravac koji je u protekle četiri godine procvjetao u režiji Pepa Guardiole, da bi na Euru dramatično posustao i sada se patimo tražeći odgovarajuću etiketu za ovu muku od igre. Talijanske novine već joj pejorativno tepaju “tika-takenaccio”, aludirajući na dogmatski “catenaccio” potpuno podređen rezultatu. Nižepotpisanom na pamet pada španjolska inkvizicija...

Del Bosque kao general Torquemada naših dana “iznuđuje priznanja” da je Španjolska najbolja bacajući u sve strašnije muke Francuze, Portugalce, Irce, Hrvate i milijune heretika pred TV ekranima. Tortura beskrajnim dodavanjima, mrcvarenje suparnika posjedom lopte, iživljavanje igrom u trokutu ovdje zamjenjuju kotač za razvlačenje, željeznu damu i ostale sprave za mučenje. Poseban začin dobijete kada s terena povučete klasični “broj devet”. Nema vidljivog krvnika u vidu golgeterske leteće tvrđave. Vi zapravo živite u paničnom strahu od institucije koja ubija dosadom strašnijom čak i od one kakvu servira Srebrić na zloglasnim konferencijama o aktivnostima U-14 reprezentacije.

Ako ostavimo po strani usporedbe, nogomet kojim je Španjolska prokrčila put do finala sve manje gledljiv i daleko od igre osmišljene po uzoru na Barcelonu . Je li Del Bosqueova momčad napadački sterilna zato što joj nedostaje Messi? Možda. Guardiola se, uostalom, prošle godine također riješio “broja devet” kada je otpisao Ibrahimovića i tutnuo Messiju u ruke sve ovlasti.

Neki novinari i blogeri uvjereni su da se svjetski prvak muči jer zapravo vozi “s praznim spremnikom benzina”, da su igrači na izmaku snaga. “Ako im suparnik u finalu bude Njemačka, neće imati dovoljno energije. Šampioni mogu postati samo pored iscijeđene Italije”, pišu. Neki među njima skloni su dodati da je ova Španjolska “ubojica natjecateljskog nogometa”.

Priča o putu Španjolaca do još jedne titule apsurdna je u još jednom detalju. “Furija” igra savršenu obranu, tako harmoničan presing kojim tako brzo vraća loptu da suparnik zapravo ne stigne kreirati priliku. Ako je forte “furijine” igre na ovom turniru sjajna obrana, znači li to da se približavmo kraju ere tika-taka nogometa? Navijači ne bi prosvjedovali protiv takvog epiloga. Trenutačno je napetije gledati Njemačku. Konstrukcija o ispraćaju tika-take s velike pozornice, međutim, pati od manjeg previda.

Španjolska je, naime, već odgojila novu generaciju koji se najbolje snalaze upravo u ovom modelu igre. Mata, Lopez, Martinez, Tiago, Muniain... prošle su godine osvojili europski naslov u U-21 konkurenciji i već za pojasom drže zataknute desetke velikih klupskih utakmica. I spremaju se preuzeti uzde A-nacionalne momčadi...

Izdvajamo