HNS U CAJTNOTU

GDJE ĆE HRVATSKA IGRATI PROTIV MAĐARSKE? Ističu posljednji sati za prijavu, i dalje se čeka Hajdukovo 'da'

Split, 030611. Stadion Poljud.
Kvalifikacijska nogometna utakmica za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012: Hrvatska - Gruzija.
Na slici: navijaci.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / CROPIX

GDJE ĆE HRVATSKA IGRATI PROTIV MAĐARSKE? Ističu posljednji sati za prijavu, i dalje se čeka Hajdukovo 'da', HNS-ovog obrednog posipanja pepelom nema, a Šuker se hvali memorandumima u stilu: 'Tko nas može, tko nas smije, rastaviti od Zambije’

Složena diplomatska operacija povratka nogometne reprezentacije u Split u srijedu je napokon ubrzana, kada su splitski gradski vijećnici službenom izjavom zatražili domaćinstvo kvalifikacijske utakmice s Mađarskom, istini za volju, tek nakon što stigne - službena isprika Saveza. Što to znači u tehničkom pogledu? Da bi se ideolog pomirbe Marijan Kustić za početak trebao obredno posuti pepelom zbog HNS-ovih grijeha iz prošlosti, nakon čega može ponovno sjesti za stol sa šefovima Hajduka i potpisati nešto poput službenog memoranduma o suradnji...

Tako bi valjda bile uklonjene posljednje prepreke da se “vatreni” 10. listopada, nakon četiri godine izbivanja, vrate na Poljud. Posljednji put tamo su igrali pred praznim tribinama protiv Italije.

Doba nesvrstanih

Sve skupa ne bi trebalo biti problematično jer se HNS upravo hvali serijom parafiranih memoranduma, Davor Šuker potpisuje ih kao nekad autograme. Na službenim stranicama Savez je u četvrtak objavio da su potpisana čak tri dokumenta o jačanju suradnje, ali ne radi se o suradnji s nezadovoljnim klubovima iz vlastitog dvorišta, nego o približavanju različitim inozemnim subjektima. Tijekom nedavnog kongresa Fife u Parizu predsjednik HNS-a potpisao je tako memorandume o suradnji sa šefovima južnokorejskog i iranskog Saveza, a posebno je upečatljiv treći memorandum koji budi uspomene na političko doba nesvrstanih kada se blagodati ovakvih suradnji ispraćalo onim veličanstvenim bećarcem ‘tko nas može, tko nas smije, rastaviti od Zambije’. U prijevodu, Šuker je potpisao i sporazum o suradnji s Andrewom Kamangom, predsjednikom zambijskog nogometnog saveza.

Osim toga, čitamo dalje, HNS je u okviru Uefina programa Assist već ranije ove godine predložio suradnju s Nogometnim savezom Ugande na području razmjene znanja iz različitih sfera kao što su obrazovanje trenera, rad s mlađim uzrastima, digitalni angažman i ICT, licenciranje klubova).

Kakav bi sporazum HNS mogao potpisati s neprijateljski raspoloženim Hajdukom kao jedinim abonentom Poljuda, i kada bi se to moglo dogoditi, to jučer nije bilo moguće doznati. U Savezu traju konzultacije oko cijelog slučaja, jer nije tajna da se Šukeru i krugu njegovih bliskih suradnika ne sviđa friško uvjetovanje iz Splita. Predsjednik je povjerovao da je tema apsolvirana onog časa kada su se Andro Krstulović Opara, Marin Brbić i Ben Perasović odazvali Kustićevu pozivu na sastanak u sjedištu HNS-a. Očito se prevario u procjeni, sada je u igri odjednom i isprika, a HNS klizi u cajtnot jer istječu posljednji sati da se Uefi dostavi ime grada koji će organizirati utakmicu s Mađarskom.

Tiha borba

U off the record razgovorima s ljudima bliskim Hajdukovoj vrhušci saznajemo da odluka splitskih gradskih vijećnika zapravo malo toga mijenja u stvarnosti. Bez otvorenog dijaloga HNS-a i “majstora s mora” neće biti reformi, a onda niti domaćinstva reprezentacije na Poljudu, kažu nam.

Kada govore o paketu reformi, ciljaju naravno na sudačku organizaciju, ali još više ih žulja ugašena Udruga prvoligaša. HNS je jedan od samo četiri Saveza unutar granica EU koji je ukinuo pravnu posebnost prvoligašima, pa klubovi nemaju mogućnost ispregovarati veće iznose na ime prodaje televizijskih prava, iako je javna tajna da se 1. HNL hvali visokom gledanošću. Hajduk od domaćih TV prava godišnje ubere samo dva milijuna kuna. U toj borbi na stranu splitskog kluba potiho staju i neki drugi prvoligaši poput Slavena Belupa ili Intera, ali ne podižu glas jer su u pravilu zaokupljeni borbom za preživljavanje u najboljem razredu.

“Grad Split je u srijedu odigrao politički prebacivši vrući krumpir u ruke klubu”, kažu naši sugovornici, “ali to i dalje ne znači previše. HNS je u posljednjih dva mjeseca odgađao Hajdukove pozive na nove runde razgovora. Govorili su ‘za sedam dana’, ‘za deset dana’, jer tamo je očito i dalje jaka struja koja je zadovoljna postojećim stanjem.

Zbog toga Mađarska na Poljudu i dalje nije fiksirana, ne znamo što će biti od toga...”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo