ODBACUJU ODGOVORNOST

HOO OKRIVLJUJE MINISTARTSVO 'Nemamo novaca jer MZOS doznačuje manje iznose'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.11.2014. u 11:25

AP

'HOO je u više navrata upozoravao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te Upravu za sport da će zbog neredovitog i djelomičnog transferiranja novaca HOO-u doći do ovakvog slučaja' - navodi se u dopisu

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) u subotu je iznio činjenice zbog kojih prvi put u povijesti hrvatski reprezentativci nisu mogli otputovati na neko međunarodno natjecanje koje je bilo planirano.

"Hrvatski taekwondo savez planirao je poslati osam članica hrvatske reprezentacije u Meksiko, među njima i Anu i Luciju Zaninović. Ana i Lucija Zaninović trebale su prvo nastupiti na Grand prixu, a zatim bi cijela reprezentacija ekipno nastupila na Svjetskom kupu. Zbog nedostatka sredstava odlučeno je u dogovoru s Hrvatskim taekwondo savezom da će samo Ana i Lucija Zaninović nastupiti na Grand prixu, za što su i osigurana sredstva, a nastup reprezentacije na Svjetskom kupu je otkazan", kaže se u priopćenju HOO-a.

HOO u nastavku ističe kako je ovo prvi ovakav slučaj u povijesti.

"HOO je u više navrata upozoravao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te Upravu za sport da će zbog neredovitog i djelomičnog transferiranja novaca HOO-u doći do ovakvog slučaja. Štoviše, za očekivati je da će ovakvih slučajeva u budućnosti biti nažalost i više, jer je došlo do promjena u sustavu financiranja koji je do sada vrlo dobro funkcionirao.

MZOS je u posljednja tri mjeseca HOO-u bez obrazloženja doznačilo manje iznose od onih predviđenih planom, zbog čega dolazi do poteškoća i kašnjenja u izvršenju obveza prema nacionalnim sportskim savezima. Neplaćene obaveze HOO-a na dan 21. studenoga 2014. godine iznose nešto više od 5 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na obveze prema nacionalnim sportskim savezima. Za mjesec studeni MZOS je doznačilo 3,8 milijuna kuna za redovne programe nacionalnih sportskih saveza s točnim iznosima koje HOO mora transferirati savezima navedenima u specifikaciji MZOS-a", navodi se u priopćenju HOO-a u kojem se naglašava kako se sredstva transferiraju odlukom pomoćnika ministra, a temeljem Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.

"Kriteriji na koje se ta Uredba poziva HOO-u nisu poznati, jer do danas nisu doneseni", završava priopćenje HOO-a.

Izdvajamo