VATRENI S ISKUSTVOM

HRVAT KOJI JE IMAO ČAST RADITI S TVORCEM 8. SVJETSKOG ČUDA 'Mnogi su ga ismijavali, a sada je kralj'

    AUTOR:
    • R. Šola

  • OBJAVLJENO:
  • 04.05.2016. u 20:37

foto: Ben Radford / Getty

Mario Stanić sjajno poznaje Claudija Ranierija koji ga je tri godine vodio kao trener Chelseaja. U sezoni 2003/04. Ranieri i Stanić bili su korak do naslova prvaka Engleske, ali je Arsenal predvođen fantastičnim Thierryjem Henryjem bio prejak. Punih 12 godina kasnije Ranieri je san o osvajanju Premiershipa dosanjao kao trener Leicestera.

- Nogometno čudo, bajka s najsretnijim mogućim završetkom, ne znam što bih drugo rekao - kazao je u uvodu Stanić.

Je li vam na početku sezone palo na pamet da je ovakav rasplet moguć?

- Naravno da nije, pa ljudi su prošle sezone bili na rubu ispadanja iz lige. Premda je već završnica prošle sezone dala naslutiti kako Leicester vrijedi više od borbe za ostanak. Sjetite se da su tada dobili sedam utakmica u zadnjih devet kola. Očito je pobjednička formula već tada bila pronađena, a ove je sezone samo pospješena.

Je li Ranieri preko noći postao trener s posebnim moćima ili ste još početkom stoljeća u njemu vidjeli trenera za velike stvari?

- U naše vrijeme Arsenal je doista bio neprikosnoven, a mi nismo bili daleko iza njega. Tada je već Ranieri pokazao trenersku klasu. U konačnici, Mourinho je sljedeće sezone bio prvak s momčadi koju je Raineri prethodne tri godine pripremio i posložio. Mourinho je doveo nekoliko sjajnih pojačanja, ali dobar dio zasluga za naslov pripadao je Ranieriju.

Ne može se baš reći da Ranieri pripada krugu posebno cijenjenih europskih trenera, barem to do sada nije bio slučaj?

- Mislim da su mu tri godine u Chelseaju pomogle da se maksimalno prilagodi engleskom mentalitetu i da se sada domogne naslova. U ono je vrijeme pokušao u klubu preko noći nametnuti određena talijanska pravila ponašanja po pitanju igre, treninga, čak i prehrane, a kako je Engleska bitno drugačija od Italije, znao se sudarati s krivim odlukama. Sada ih sigurno nije ponavljao. Gledajte, čovjek je prije godinu dana trenerski dotaknuo dno nakon što je imao očajne kvalifikacije s Grčkom. Uspio je izgubiti čak i od Farskih Otoka. Eto, što ti je život i nogomet. Mnogi su ga ismijavali, a sada je kralj, trener koji je napravio čudo.

Izdvajamo