ŠETNJA ISTANBULOM

Hrvatski navijači šetali po shopping centrima, delegacija HNS-a popratila trening Vatrenih!

    AUTOR:
    • Alen Lesički

  • OBJAVLJENO:
  • 11.11.2011. u 15:00

ISTANBUL - Nije to bilo ni na tragu opsadi Berlina, Beča i sličnih europskih metropola čije su ulice na dan utakmica reprezentacije Hrvatske bile preplavljene navijačima s kockastim uzorcima na sebi... A to je na neku ruku i logično, jer Istanbul s okolicom ima blizu 15 milijuna stanovnika i šačica od par stotina hrvatskih navijača činilo se u petak kao kap u moru.

Neke od njih smo sreli, a gdje bi drugdje, nego li na Grand Bazaaru, najvećoj šoping zoni na svijetu. Razletjeli su se Hrvati po dućanima kojih je ovdje oko pet tisuća i testirali kako domaćini stoje s cjenkanjem, vještinom koja je u Turskoj dovedena gotovo do savršenstva. Kožne jakne, cipele, majice, hlače... Hrvatski carinici biti će na opasnoj kušnji ovih dana!

U Istanbulu je i poveća pratnja iz HNS-a. Na treningu smo vidjeli Davora Šukera i Stjepana Tomasa. Boje sindikata nogometaša branio je Dario Šimić, a one Dinamove Tomislav Marčinko. Zdravka Mamića nismo primjetili u Istanbulu. Kažu da je išijas bio jači od želje maksimirskog gazde da nazoči utakmici koja će bitno utjecati na stanje u HR nogometu.

Na Taksimu, glavnome gradskome šetalištu susreli smo poznato lice s HNL meridijana! Mladen Frančić, bivši trener Slaven Belupa trenutno radi u Saudijskoj Arabiji. Pri povratku na radno mjesto svratio je u Istanbul podržati Bilićeve trupe.

- Ugled nam je još uvijek na velikoj cijeni, ali bojim se da ide u silaznu putanju ako se ne prođe Turska – prenosi nam Franta dojmove s Arapskog poluotoka o Hrvatima.

On sam dugo je čekao priliku u svojoj Koprivnici, a kada je vidio da prolaz imaju svi osim domaćih ljudi, Franta je digao sidro i krenuo ususret petrodolarima.

- Kod nas je problem što svi žele instant uspjeh. Izmisliti na brzinu neko ime, prodati ga za sitniš i namiriti se. Nikome nije stalo do kluba i grada već do osobne koristi – stavlja stvari na svoje mjeto Frančić, po rezultatima možda i najače trenersko ime u povijesti sjeverne Hrvatske, a tu će tezu potkrijepiti njegova trenerska biografija. Frančić je bio senzacionalni prvak Irana s Fooladom iz Ahvaza. Zašto senzacionalni? Zato što nikada prije neki klub izvan Teherana nije bio prvak Irana.

- To ti je kao da s Interom iz Zaprešića osvojiš prvenstvo – podvlači nam Franta koji je u Istanbulu proslavio 56. rođendan. Za poklon si je poželio zdravlja i dobar rezultat Bilićeve vrste u Turskoj.

- Ne otići na veliko natjecanje dva puta u nizu bilo bi katastrofa – dobacio je Franta prije nego će se izgubiti se u smjeru Baazara. S njegovim riječima će se svi složiti, pa i Darko Alegić nogometni menadžer čije ime otvara sva vrata u Turskoj. Za to je zaslužan transfer mladog Hvaranina Vilima Posinkovića kojeg je Alegić transferirao iz Lučkog u Ercyesspor.

- U prvih nekoliko kola dečko je izrastao u najboljeg igrača kluba koji se bori za ulazak u 1. ligu. Nije loše – smije se Alegić koji nam je otkrio kako je trener njegova štićenika otac od Buraka Yilmaza, možda i najveće prijetnje po ambicije Hrvata da se domogne Eura.

- Koliko mi je Vilim pričao, Turci i nisu neki optimisti po pitanju te utakmice. Malo su ljuti na Hiddinka i ne vjeruju da mogu u dvije utakmice biti bolji do Hrvatske. Iskreno, ne vjerujem ni ja – završio je Alegić. Iz njegovih ustiju u božje uši...

Izdvajamo