VLADIMIR GAŠPAROVIĆ

HUMANITARNI PROJEKT KOJI JE POKRENUT U DINAMU ŽELI PROŠIRITI NA SVE HRVATSKE KLUBOVE 198.000 kn od novca za kazne Uefi sad ide siromašnima i gladnima

    AUTOR:
    • Vid Barić

  • OBJAVLJENO:
  • 10.12.2019. u 15:38

Marko Todorov / CROPIX

Ovogodišnji natječaj za dodjelu sredstava iz “budžeta za kazne” traje do 15. 12., a potom posebna komisija određuje kome idu sredstva

Nogometni klub Dinamo u sezoni 2018./2019. platio je zbog pirotehničkih aktivnosti i govora mržnje ukupno 311.000,00 eura kazne Uefi za 11 odigranih međunarodnih utakmica.

 I to je sezona u kojoj je plaćen najveći iznos kazni u povijesti kluba. Od 2008. godine na ovamo, ukupna svota plaćenih kazni iznosi čak 1,084.719 eura, što se odnosi na 61 odigranu utakmicu u tom periodu. Mnogo je to novca koji odlazi na račune ne tako siromašnih međunarodnih nogometnih institucija, a prof. dr. sc. Vladimir Gašparović, primarijus, internist, intenzivist, nefrolog, specijalist hitne medicine, ali i član Izvršnog odbora Dinama, dosjetio se početkom godine ideje koja bi, uz pravilan marketing i motivaciju navijača, dio golemog budžeta koji se troši na kazne mogla skrenuti na račune potrebitih te smanjiti “nepodopštine” navijača, kako Gašparović naziva sve one navijačke aktivnosti koje Dinamu, ali i ostalim hrvatskim klubovima, “isisavaju” novac iz budžeta. Riječ je o projektu “Fair play na tribinama”, a Dinamo ga provodi uz hrvatski Crveni križ.

Vole svoj klub

- Dugo sam o tome razmišljao, jer sam ljubitelj sporta. Nekada košarke, dok je Cibona igrala važnu ulogu u jugoslavenskom košarkaškom sportu, kao i na europskom planu, a danas Dinama koji je nogometni znamen ovog grada, ali i naše države. Tragedije na Hillsboroughu i Heyselu podsjećaju nas kako nekontrolirano ponašanje na stadionima u krajnjoj konsekvenci može dovesti do enormnih ljudskih nesreća. Tu su najviše ugroženi navijači koji istinski vole svoj klub, a ne oni koji sjede u zaštićenim ložama - započinje priču Gašparović, koji je početkom ove godine svojim kolegama iz Izvršnog odbora Dinama na stol iznio sljedeći prijedlog:

Dinamo će izračunati srednju sumu troškova kazni plaćenih Uefi u proteklih 12 mjeseci, a zatim će taj iznos, nakon svake iduće europske utakmice na kojoj neće biti izgreda i kazni, uplaćivati na poseban žiro-račun. Taj će se novac na kraju godine putem natječaja podijeliti udrugama koje se bave potrebitima. Ako Uefa na utakmici odredi kaznu zbog neprimjerenog ponašanja navijača, jasno je da nema uplate srednje sume na poseban žiro-račun, kao niti podrške ugroženim skupinama u društvu.

- Na sreću, kod nas nije bilo velikih nogometnih tragedija. Ali, postoji ružno ponašanje navijača, bilo da se radi o bengalkama ili govoru mržnje, a to po meni ne spada niti na jedan sportski stadion - nastavlja Gašparović, koji na našu opasku o tome da mnogi navijače tvrde kako je pirotehnika sastavni dio navijačkih subkultura, odgovara:

Nije idealist

- Ja to razumijem. Ali, bio sam na nekoliko finala Lige prvaka diljem Europe, kada su igrali najveći klubovi, i nisam imao osjećaj niti da je netko šibicu zapalio, a kamoli nešto ozbiljnije. I nema dvojbe da su i navijači tih klubova oni kojima se možeš diviti, jer i oni su zaljubljeni u svoje klubove.

Ne mislim da bi na stadionu trebala vladati komorna atmosfera, jer to je mjesto gdje se srcem i dušom navija za svoj klub. Postoje različiti načini, transparentni, bučno navijanje, ali zna se što je zabranjeno, što je kažnjivo i uvijek me je duša boljela da jedna Hrvatska i njezini klubovi moraju plaćati tolike kazne međunarodnim institucijama. Razlog moje inicijative je smanjiti takve kazne, koje su apsolutno nužne kako bi se navijači naučili ponašati, ali i utjecati na to da na stadionima bude manje pirotehnike i govora mržnje - nastavlja Gašparović, koji je svoj projekt nazvao “Potreba potrebitima”. On je danas prihvaćen u NK Dinamo, a vrijedi za međunarodne, ali i za domaće utakmice lige i kupa.

Širenje inicijative

- U 2019. godini smo na utakmicama gdje nije bilo kazni sakupili 198 tisuća kuna. Izračunali smo srednje iznose od pet tisuća eura nakon svake europske utakmice, i 10.000 kuna nakon domaćih. To je i dalje mali iznos s obzirom na sve plaćene kazne, ali pozitivno sam time iznenađen te se zahvaljujem navijačima Dinama što su omogućili taj novac udrugama koje će se javljati na natječaj koji je upravo raspisan, a traje do 15. 12.

Po završetku natječaja će naša posebna komisija odrediti kome idu sredstva, i sve će biti transparentno objavljeno na našim stranicama - pojašnjava Gašparović pa nadodaje kako misli da bi bilo dobro da njegovu inicijativu prihvate i ostali hrvatski nogometni klubovi koji plaćaju kazne domaćim i stranim nogometnim institucijama, kao i HNS koji je također bio u situaciji gdje je zbog navijačkih izgreda na reprezentativnim utakmicama znao plaćati goleme kazne.

- To bi bio veliki dobitak za udruge koje postoje u tim sredinama, a u slučaju HNS-a, za one udruge koje djeluju na prostoru čitave države. Angažirat ću se da model koji smo započeli u Dinamu, nastavimo i u 2020. godini jer smatram da je doista koristan i služi edukaciji, a sredstva idu ljudima kojima su potrebna. Klubovi plaćaju manje kazni, a tako se i približavamo nogometnim velikanima, bilo da se radi o Real Madridu, Liverpoolu ili nekom trećem klubu, koji odavno nemaju takvih problema - komentira Gašparović, dodajući kako smatra da je ovaj projekt već sada uspio. Ipak, kaže kako nije idealist. Shvaća da će i dalje biti kažnjavanja, ali računa i na solidarnost navijača, koji bi mogli primiriti strasti, pogotovo kada znaju da novac umjesto Uefi, ide potrebitima.

NK Dinamo, navodi, dobro radi na promociji same inicijative, kako kroz slikovnicu za najmlađe koja se može vidjeti na njihovim web-stranicama, tako i kroz obavijesti na videozidu prije samih utakmica. Sada više nitko ne može reći kako nije znao. Ako vičete ružno na stadionima tijekom Dinamovih utakmica ili palite baklje, uzimate novac onima koji nemaju za jesti, ili za odjenuti se, a šaljete ga na račune jednih od najbogatijih institucija na svijetu.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo