PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

IZAZOV ŽIVOTA Igor Štimac vodi Hrvatsku u kvalifikacijama za SP u Brazilu!

    AUTOR:
    • Dražen Krušelj

  • OBJAVLJENO:
  • 14.05.2012. u 15:41

Damir Krajač / Cropix

Što možemo očekivati od Igora Štimca jednom kada svoj nogometni multipraktik - Hajdukov mastermind, “skrbnik” a zapravo agent igrača, predsjednik Udruge prvoligaša, predsjednički kandidat za HNS, v.d. trener... ali to nije sve - napokon prebaci na funkciju “izbornik reprezentacije”?

Čovjek s petljom

Trenera s petljom? Definitivno. Psihologa koji u dušu poznaje mentalitet naših nogometaša? Vrlo izvjesno. Stratega s jasnom nogometnom vizijom? Nisam siguran. Čovjeka koji jamči rezultat? Hmmm, imate li lakše pitanje...

Otkako je objesio kopačke o klin i produžio svoj nogometni život djelovanjem u forumima, Igor Štimac predstavio se kao tip renesansno raskošnog opsega interesa. S navršene 34 godine bio je prezelen za dužnosnika, a svejedno je stilom buldožera prokrčio put Hajduku do dva uzastopna naslova prvaka. Kada mu je Torcida okrenula palac dolje, sreću je pronašao u Udruzi prvoligaša. Zamjeraju mu da je na toj dužnosti utabao put razvodnjavanju kvalitete uvođenjem “lige 16”, da je oznaka 16 uz HNL utamice s vremenom postala restriktivni naputak roditeljima u kutu TV ekrana, a zaboravljaju da je 1. HNL u doba Štimčeve vladavine bila u nezapamćenom medijskom naletu. Danas? Niti jedna televizija ne želi prenositi finale nacionalnog kupa.

Trenerske avanture

Tijekom predsjedničke kampanje 2010. godine Štimac je bio neka vrsta Tomislava Karamarka u aktualnom HDZ-ovu izbornom rašomonu. Serijom u tišini isplaniranih terenskih operacija preoteo je većinu lokalnih organizacija iz Markovićevih ruku, ali je na vrhuncu izbornog krešenda ipak morao priznati suparničkom taboru da vara malo bolje.

Vrijeme intermezza između dva forumska zadatka Štimac bi kratio malim trenerskim avanturama, redovito u spasilačkoj misiji. Prvi put je zgrabio kormilo u finišu sezone 2004./05. prestrašen da će Blaž Slišković kompromitirati Hajdukovu šampionsku kampanju. Godinu dana kasnije spasio je Cibaliju od ispadanja iz lige, a 2009. godine sličan je pothvat ostvario na klupi Zagreba. Tih vrlo solidnih šest mjeseci u Kranjčevićevoj ulici jedino je ozbiljno trenersko iskustvo u biografiji Igora Štimca.

Ugledni prethodnici

Ako ne računamo epizodne uloge Dražana Jerkovića, Vlatka Markovića i Stanka Poklepovića, nacionalnu momčad su u proteklih dvadeset godina vodila petorica izbornika: Ćiro Blažević, Mirko Jozić, Otto Barić, Zlatko Kranjčar i Slaven Bilić. 44-godišnji Metkovac bit će šesti izbornik dugoprugaš i bez konkurencije najveća trenerska nepoznanica u ovom društvu.

Rastanak od senatora

Ćiro, Jozić, Barić i Kranjčar su u trenutku inauguracije predstavljali internacionalne marke, Bilić je ustoličen nakon (ne)uspješnog školovanja na klupi mlade reprezentacije, dok je Štimac u izborničku orbitu lansiran kao čovjek s beskrajnom energijom i stanovitim problemom u profesionalnoj orijentaciji.

U kojem će pravcu krenuti Štimčeva reforma jednom kada pohvata konce nove priče? Kadrovska osvježenja neće biti dramatična. Treba očekivati rastanak od nekolicine umornih senatora i ulazak ponekog novog lica. Hoće li među njima biti mjesta za Sammira, pitanje je koje škaklja novinare i navijače. Kostur reprzentacije ipak neće pretrpjeti velike preinake. Premda momčad u posljednjem ciklusu nije blistala, Bilić je ipak dobro izbalansirao kadar.

Cesta puna ‘ježeva’

Gledajući sastav kvalifikacijske skupine za SP 2014., ne morate biti ekspert da biste shvatili kako Štimac u ring utrčava u vrlo delikatnom trenutku. U grupi nema niti jednog izrazitog autsajdera. Svi suparnici gladni su velikog rezultata jer su ostali bez ulaznica za Euro 2012., praktično svi osim Makedonije raspolažu respektabilnim rosterima. Sljedeća kampanja servira i utakmice s posebnim nabojem (Srbija) i novinu u vidu paket-aranžman utakmica. U prijevodu, cesta do Brazila puna je “ježeva” i najveći izazov u profesionalnoj karijeri Igora Štimca. Ima li njegov multipraktik dovoljno funkcija?

Izdvajamo