U 'PAKLU' MADRIDA

Cedevita prvi put nakon Jugoplastike izborila FF

Košarkaši Cedevite plasirali su se na Final Four Eurocupa, drugog europskog klupskog natjecanja po kvaliteti. Zagrepčani su i u uzvratu svladali Estudiantes (81-72) i u polufinalu završnog turnira u Trevisu će igrati protiv ruskog UNIKS-a.

Cedevita je u Madrid doputovala s devet koševa prednosti iz prve utakmice (90-81), a odličnom je igrom u uzvratu ostavila španjolsku momčad bez prave prilike da taj zaostatak nadoknadi. Istina, Estudiantes je utakmicu otvorio s 14-6, ali momčad Aleksandra Petrovića brzo se pribrala i na krilima Braceyja Wrighta zaključila prvu četvrtinu s minimalnom prednošću (26-25).

Suzbila je Cedevita i novi nalet Estudiantesa (36-30), a na odmor je otišla s minusom od jednog koša (42-41). Treba spomenuti da je Wright prvih 20 minuta završio s čak 20 poena i bio apsolutno prvo ime dvoboja u tim trenucima.

U nastavku su se probudili i njegovi suigrači i u ključnim trenucima tricama zatrpavali koš domaćih. Prednost Cedevite je postajala sve veća, sve do konačnih plus devet, odnosno plus 18 kad se zbroje obje utakmice.

Wright je utakmicu zaključio s 24 poena i 11 skokova, Vedran Vukušić je dodao 15 koševa, a Dontaye Draper 13 uz pet asistencija. Kod domaćih je najefikasniji bio Hernan Jasen s 12 poena.

Cedevita je tako postala prva hrvatska momčad od samostalnosti koja se plasirala na Final Four nekog europskog kupa. Istina, Zadar je 2000. sa Rađom i Komazecom igrao polufinale Saporta Cupa (izgubili od AEK-a), ali tada se nije igrao finalni turnir, već dvije utakmice...

Na putu do finala završnog turnira u Trevisu (16. i 17. travnja) će joj stajati UNIKS s kojim je već igrala u skupini u drugoj fazi ovog natjecanja. U Zagrebu je izgubila s 94-76, a u Kazanu je slavila s 88-84.

Final Four je uhvatio i domaćin turnira Benetton koji je u uzvratu na svom parketu pobijedio njemački Göttingen s 84-62 (prva utakmica 66-66). U momčadi našeg Jasmina Repeše dva je poena i osam skokova za 24 i pol minute upisao Hrvoje Perić, dok Sandro Nicević nije igrao.

Petrović: Ovo graniči sa znanstvenom fantastikom

- Ovo što smo napravili graniči sa znanstvenom fantastikom - izjavio je nakon gostujuće pobjede protiv Estudiantesa i plasmana na Final Four Eurocupa trener košarkaša Cedevite Aleksandar Petrović.

Zagrepčani su prošlotjednu domaću pobjedu (90-81) potvrdili i u srijedu u Madridu (81-72) i osigurali plasman na završni turnir koji će se 16. i 17. travnja održati u Trevisu. Cedevita će u polufinalu igrati protiv ruskog UNIKS-a.

- Sve što smo prošli ove sezone, sada se isplatilo. Nakon 20 godina Hrvatska ima predstavnika na Final Fouru nekog europskog kupa, a igrači su najveći razlog što je Cedevita uspjela doći do Trevisa. Najvažnije je bilo izdržati u prve dvije ili tri minute. Igrači koji nisu igrali previše ponijeli su veliki teret u ovoj utakmici. Vedran Vukušić je bio sjajan nakon mjesec dana bez treninga, danas je postigao ključne koševe, a Tomislav Petrović je u dvije utakmice protiv Estudiantesa pokazao da može biti igrač odluke - istaknuo je trener Cedevite.

Spomenuti Vukušić je, pak, dodao:

- Vidjeli smo u prvoj utakmici da Estudiantes ima problema s branjenjem pick-and-rolla, tako da smo napadali cijelo vrijeme. Možda se to činilo pomalo glupim, ali pogađali smo svaki put. Nitko nije očekivao da ćemo doći u Madrid i dominirati svih 40 minuta kao što jesmo. Mislim da i protiv UNIKS-a imamo šansu za pobjedu. Dokazali smo u skupini da možemo igrati protiv njih. U normalnom bi slučaju oni bili favoriti, ali na Final Fouru nikad nema favorita.

ESTUDIANTES - CEDEVITA 72-81

ESTUDIANTES: Oliver 4, Ellis 11, Asselin 2, Welsch 4, Clark 1, Granger 6, Gabriel 12, Jasen 12, Fernández 2, Sánchez 10, Caner-Medley 8

CEDEVITA: Draper 13, Troha 0, Wrigth 24, Rudež 9, Petrović 8, Vukušić 15, Kaštropil 0, Princ 7, Baždarić 5.

Eurocup, četvrtfinale, uzvratne utakmice:

UNIKS – Pepsi Caserta 79-77 (prva utakmica 90-84)

Estudiantes – Cedevita 72-81 (81-90)

Budivelnik – Cajasol 80-77 (49-67)

Benetton – Göttingen 84-62 (66-66)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36