TRENER U BELGIJI

Dario Gjergja: Belgijanci jako cijene hrvatsku košarku

U prvoj samostalnoj sezoni Dario Gjergja je odveo Liege u drugi krug Eurochallenge Cupa i trenutačno je vodeći u belgijskog ligi
 Drago Sopta / Cropix

Dan nakon što su košarkaši Zagreba osvojili Kup Krešimira Ćosića, Dražen Anzulović mi je rekao da će Belgacom Liege pobijediti “mrave” u Trnskom. Nisam dvojio u stručnost njegove procjene, ali mi se učinilo da je u tom proročanstvu bila i mala doza subjektivnosti, s obzirom na to da je za kormilom belgijskog kluba njegov učenik.

Dario Gjergja pokazao je u utorak da se u Belgiji igra dobra košarka i da je “učitelj Zula” bio potpuno u pravu. Došao je u Trnsko sa 0-3, znajući da ga poraz izbacuje iz borbe za četvrtfinale.

- Vidjelo se da Zagreb nije u pravom ritmu nakon osvajanja Kupa. Odigrali smo mušku utakmicu, većim dijelom bili bolji i nismo se prepali pobjede. Čestitam Zagrebu na osvojenom trofeju. Ovdje sam proveo pet godina i uvijek će postojati posebni osjećaji - rekao je 34-godišnji Zadranin.

Nakon što je osam godina proveo u statusu Anzulovićevog pomoćnika u Zagrebu, Ciboni, Ural Greatu i Charleroi, na početku ove sezone dobio je ponudu iz Liegea. Potpisom dvogodišnjeg ugovora krenuo je u prvu samostalnu trenersku avanturu. Zasad je teško mogao zamisliti bolji rasplet. Liege je vodeća momčad belgijskog prvenstva s omjerom 14-5, u drugom su krugu Eurochallenge Cupa i još uvijek mogu do četvrtfinala.

- Skupina je izjednačena, s time da je FMP nešto ispred ostalih. Imaju odlično ukomponiranu momčad. Vjerujem da će oni biti u četvrtfinalu, a da se za drugo mjesto možemo izboriti ili mi ili Zagreb.

Iako je daleko od Hrvatske, Gjergja prati što se piše u hrvatskim medijima, pa je imao potrebu reći i nešto što ga je zasmetalo.

- Vidio sam na nekoliko mjesta da je za belgijsku ligu napisano da je provincijska. Ja vas uvjeravam da nije, da je na razini francuske i njemačke. Charleroi ima euroligašku ekipu, proračun od dva milijuna eura. Ni Oostende nije daleko od toga. Mi smo, objektivno, treća ekipa po kvaliteti.

Gjergja u klubu ima urednu situaciju. Zna koliki mu je budžet i zna da dodatnih sredstava, što god se dogodilo, neće biti. Očekivanja su realna, a poslodavci zasad jako zadovoljni.

- U Belgiji nas iznimno cijene; hrvatske igrače, hrvatske trenere i hrvatsku košarku u cjelini. Opaskama o provincijskoj ligi to možemo samo pokvariti, a to nam stvarno ne treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:18