LUDO LJETO 2015.

EUROBASKET U HRVATSKOJ Jedna skupina igrat će se u Zagrebu, završnica u Francuskoj

Fiba je potvrdila da će se jedna skupina Europskog košarkaškog prvenstva 2015. godine igrati u Zagrebu, a ostale tri u Njemačkoj, Francuskoj i Latviji

Eurobasket stiže u Hrvatsku! Fiba je potvrdila da će se jedna skupina Europskog košarkaškog prvenstva 2015. godine igrati u Zagrebu, a ostale tri u Njemačkoj (Berlin), Francuskoj (Montpellier) i Latviji (Riga). Naši su se potajno nadali da bi mogli dobiti i završnicu, ali već neko vrijeme je javna tajna da će se ona igrati u Francuskoj. Što je na kraju FIBA i potvrdila. Tako je Zadar izgubio priliku da i on sudjeluje u organizaciji tako velikog natjecanja.

Inače, završnica prvenstva će se igrati u Lilleu na nogometnom stadionu kapaciteta 27 tisuća koji će ovom prilikom biti pokriven.

Podsjećamo, Fiba Europa (košarkaški pandan Uefi) oduzela je Ukrajini domaćinstvo Eurobasketu 2015. godine zbog ratne situacije i otvorila ekspresni natječaj za preuzimanje organizacije natjecanja. Ukrajinci su se do posljednjeg trena borili kako bi zadržali natjecanje u svojim gradovima, ali se na kraju samo mogu utješiti da im je dodijeljen EP 2017. godine.

Očekivani termin prvenstva je od petog do 20. rujna. Sudjelovat će 24 reprezentacije podijeljene u četiri skupine, a četiri najbolje iz svake grupe napredovat će u nokaut-fazu. Sustav natjecanja identičan je ovome po kojem se igra Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj.

Privlačnost organizacije Eurobasketa je višestruka. Počevši od toga da bi hrvatski košarkaši uz podršku desetak tisuća raspjevanih i vatrenih navijača bili ozbiljan kandidat za medalju, preko toga da će to biti vjerojatni najjači EP s najviše NBA igrača jer je ujedno i kvalifikacijski za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine, pa do toga da je prošlogodišnje iskustvo Slovenije pokazalo da se na organizaciji može zaraditi novac.

U “masterplanu” razvoja hrvatske košarkaške reprezentacije koji, istina, ne postoji na papiru, ali je prisutan u brojnim razgovorima, nalazi se i napad na olimpijsku medalju 2016. godine. Dario Šarić će za dvije godine biti još bolji košarkaš, nemjerljivo će napredovati i Mario Hezonja nakon što napokon počne redovito igrati seniorsku košarku na najvišoj razini, Bojan Bogdanović i Damjan Rudež imat će i NBA iskustva i nalazit će se u najboljim košarkaškim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:07