SJAJAN ZADRASKI TURNIR

FOTO: GRAD KOŠARKE U Zadru čak i čistačice znaju sve o Repešinim rotacijama u Španjolskoj...

 Luka Gerlanc / CROPIX

Svi treneri, odnosno pet od šest, na Zadarskom košarkaškom turniru su “naši”. Ili točnije, uz domaće trenerske snage Jasmina Repešu i Antu Nazora, na Višnjiku su još dva Srbina istog prezimena Željko i Saša Obradović te Oktay Mahmuti, koji je iz Skoplja. I ne, ovo nije “nostalgija za nekim starim vremenima”, ovo “naši” spominjemo isključivo iz jednog razloga. Osim Repeše i Nazora, treneri Fenera, ALBA-e i Darušafake zbog podrijetla bolje od ostalih znaju gdje su došli.

- Uvijek, ali uvijek mi je čast doći u grad košarke - poručio je Željko Obradović.

Po onoj “Bog je stvorio čovjeka, a Zadar košarku” vodi se i Mahmuti...

- Utakmica je bila dobra, prava, ali utakmica je u ovoj priči manje bitna - govorio je trener Darušafake nakon pobjede nad Zadrom u produžetku.

- Užitak je veći zbog okruženja, igranja pred istinskim zaljubljenicima u košarku, ali i ljudima koji jako dobro razumiju ovaj sport.

Osjeti se to, no, osjetilo bi se još više da je “grad košarke” taj epitet opravdao zanimanjem za turnir na najvišoj razini. Prva dva dana to nije bio slučaj. Iako je Zadar nakon dugo vremena dobio euroligašku košarku, izuzev dvoboja Zadra i Fenerbahčea, kad su navijači željeli vidjeti Fenerbahče, odnosno, što njihov David može protiv Golijata, posjet u Krešinu domu nije opravdao razinu košarke na ovom turniru.

- Malo je tužno vidjeti prazne tribine - kaže Marko Banić, dok u društvu Jurice Žuže prati utakmicu Galatasaraya i ALBA-e, svog novog kluba.

Marko Banić i Rok Stipčević

Iza njih se smjestio Arijan Komazec, kojeg je u jednom trenutku razljutio sudac...

- Što to sviraš?! Pusti ih da igraju košarku, nije ovo balet.

Ari je, uvjerite se to slušajući ga dok komentira događaje na parketu, osebujan lik. I zabavno ga je slušati te lijepo vidjeti na košarci. Kao i sve velikane u gradu “s najviše bivših košarkaša” na svijetu. Pa se tako na tribinama Baniću i Žuži priključio Jure Ružić, dok se u društvu Dina Rađe, koji je u petak srčano navijao za svog “učenika” Leona Radoševića, pojavio i Hrvoje Perinčić. Tu su Stipe Šarilija, Petar Popović, Danijel Jusup... Krešin dom ovih je dana pohodio i Rok Stipčević, ne bivši, već aktivni košarkaš u potrazi za angažmanom.

Barbara Ružić

A da se radi o turniru na najvišoj razini, potvrdio je Željko Obradović dolaskom na utakmice u danu kad je Fenerbahče bio slobodan. Pa je tako Zadar i Darušafaku gledao u društvu Ibrahima Kutluaya, a obojica su se kasnije na gala večeri zabavljali s Juricom Žužom, podsjećajući se na zajedničke dane u Panathinaikosu...

- Ne možete vjerovati kakav on status uživa u Turskoj - kaže Žuža, koji je tamo igrao za Tofaš i Trabzonspor.

- Legenda je premala riječ za to kako sunarodnjaci tretiraju Ibu.

Jasmin Repeša

Negdašnjem velikom šuteru i današnjem sportskom direktoru Darušafake frizura je još uvijek postojana, a i - kako se to stručno kaže - “stajling” je savršen.

- Svaka mu čast - Kutluayu se naklonio Banić, još jedan modno osviješteni košarkaš.

- Godinu dana proveo sam s njim u Panathinaikosu, ne sjećam se da sam ga ikad vidio u trenirci. Majstor je na treninge dolazio u Armanijevim odjelima - ispričao je Žuža.

- Gospodin u svakom smislu te riječi. Ne zbog odjela, već zato što se ne ponaša kao zvijezda, čak ni u Turskoj, gdje je i danas teško pronaći veću zvijezdu od Ibe.

Rukovao se valjda sa svima u dvorani. Kao što su se svi oko Višnjika fotografirali sa Željkom Obradovićem i - Nathanom Jawaijem. Naime, bez obzira na to što su u Zadar došli neki puno bolji košarkaši, Big Nate je, uz Antu Delaša i Leona Radoševića, pobrao najviše ovacija u prva dva dana turnira “pod pekom”. Konstitucija (oko 150 kilograma na 208 centimetara visine) australskog centra čini “idealnim partnerom za profilnu sliku na facebooku”, kako je to prokomentirao jedan momak na izlazu iz dvorane...

Jusuf Nurkić i Ive Ivanov

Sve to, kad već nema dovoljno ljudi, Zadar čini gradom košarke. U Zadru većina ljudi zna tko je Jawai, dok bi se u velikom djelu Hrvatske čuo žamor “tko je ovaj veliki crni?” Iz perspektive hrvatske svakodnevnice neobično je i to da na svakom kutu, ne da možeš, već moraš pričati o - košarci. I “svi znaju sve” pa tako i čistačica u Višnjiku priča o “rotacijama Jasmina Repeše na Svjetskom prvenstvu”. Pritom ne karikiramo. Nimalo.

- Osjetiš, stvarno osjetiš da je na tribinama svima jasno što se događa na parketu. Do u detalj - nasmijat će se Oktay Mahmuti, koji je pobrao ovacije nakon što je objasnio sucima da jedna lopta nije njegova kao što su odsvirali, već da je treba dati Zadru.

Ukupno, turnir u Zadru je sve ono što bi košarka trebala biti. Ili da raširimo priču, ono što bi sport trebao biti. Ljubav i uživanje.

Željko Obradović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:29