VRIJEME JE ZA MLAĐE

Joke Vranković objavio popis za Euro: Draper pozvan, Planinić i Kus ne!

'Koliko znam, procedura oko dobivanja državljanstva je u završnoj fazi i sve teče uredno. Draper će se pojaviti na pripremama 15. srpnja, dolazi u Hrvatsku već 10. srpnja'
 AP

Joke Vranković odredio je 25 kandidata, od kojih će se njih 16 naći na okupljanju u Osijeku 15. srpnja i tražiti dres za Eurobasket.

- Na popisu su svi igrači koji su u protekloj sezoni ostavili trag - objasnio je Vranković, koji je trenutačno s B reprezentacijom na pripremama u Crikvenici i Selcu.

Uz dvije iznimke, na popisu nema Zorana Planinića i Davora Kusa, naš najstariji igrač na priprema je tako postao Marko Popović, koji je napunio 29 godina. Od novih igrača, od onih koji su svoje ime prvi put pronašli na nekom popisu A reprezentacije su Dontaye Draper, Zoran Vrkić, Fran Pilepić i Hrvoje Kovačević. I sve što Hrvatska ima ispod koša, a tu je i centimetara do neba.

No, krenimo redom...

- Ovo je širi popis, uži ću objaviti 1. srpnja, na pripreme mislim zvati 16 igrača.

Od kojih bi ih čak 14 - ako FIBA Europa ostane pri svom stavu - moglo završiti na EP.

- Ja i dalje i računam da će ih biti 14.

Uglavnom, taj Vrankovićev popis od 16 mogao bi prilično odrediti na što računa izbornik ovo ljeto. Nisu svi isti, postoje oni sigurni i sigurniji. Ali posebno u visokoj liniji ima desetak igrača na popisu.

- Ha, konkurencija nije loša stvar. Oni posljednji detalji brusit će se kroz pripreme.

Prvi put na popisu Hrvatske je i Amerikanac Dontaye Draper.

- Razgovarao sam s njim uoči njegova odlaska u SAD. Koliko znam, procedura oko dobivanja državljanstva je u završnoj fazi i sve teče uredno. Draper će se pojaviti na pripremama 15. srpnja, dolazi u Hrvatsku već 10. srpnja.

I to je ta priča o sigurnima za popis od 16. Nije tajna, sigurni su i Ukić, Tomas, Bogdanović, Popović, Tomić, Barać, Žorić, Lončar, Markota... Izbornik ipak stavlja poneku ogradu.

- Treba vidjeti što je s ozljedama. Na primjer, Marko Car ima upalu skakačkog koljena, upitno je hoće li to sanirati, gležanj je ozlijedio i Leon Radošević, ali s njim bismo krajem lipnja trebali imati čistu sliku o tome kako teče oporavak.

Puno je zanimljivije što je s Markom Tomasom?

- I s njim sam razgovarao, on sad obavlja neke pretrage u Istanbulu, kad se vrati, bit će organizirani pregledi i kod naših liječnika kako bismo imali čistu situaciju.

Iako su neki očekivali da će na širem popisu završiti i najbolji hrvatski junior Dario Šarić, to se nije dogodilo.

- Mislim da je ovo ljeto još prerano za Šarića. On još nije niti izlazno juniorsko godište, a u programu je mlađih selekcija i mislim da je to u ovoj fazi njegova razvoja optimalno. Ovo ljeto bilo bi još prerano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:04