VELIKI PERO

POVRATAK LEGENDE 'Osjetio sam rasizam američke policije, ali nisam zbog toga napustio NBA'

'Batice, s 31 sam došao u NBA, a oni su mi dali torbicu da im raznosim opremu'
VILNIUS, LITHUANIA - SEPTEMBER 12: Pero Antic of Macedonia lies on the pitch during the EuroBasket 2011 second round group F match between Russia and Macedonia at Siemens Arena on September 12, 2011 in Vilnius, Lithuania. (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
 Christof Koepsel / Getty Images / 2011 Getty Images

Bivši makedonski reprezentativac Pero Antić (33) jedna je od najzanimljivijih zvijezda košarkaškog turnira Zadar Dogus. Povratnik iz NBA-a u Europu, pojačanje Fenerbahçea, s kim god se ovih dana sretne u Zadru priča o ljepotama grada, hvali turnir i priča o - Nevenu Spahiji.

- Neven je moj batica. U Atlanti sam ga prvi put bolje upoznao. Izuzetan je, car. Kao prijatelj, kao trener, kao drug, kao tata. Svaki dan smo bili zajedno. Naučio me piti kavu, sjedili smo i po pet sati u komadu - s veseljem je prepričavao Antić koji je dio Atlanta Hawksa postao 2013. godine, nakon što je dvaput zaredom s Olympiacosom bio europski prvak.

Njegovu NBA karijeru obilježio je i incident s newyorškom policijom početkom travnja.

- Taj događaj nije nimalo utjecao na moj povratak. Baš danas (četvrtak) sam saznao da ću dobiti još jednog sina i nisam se želio više odvajati od obitelji. I dvije godine razdvojenog života su bile puno. Privukla me i mogućnost rada s Obradovićem u klubu koji će se boriti za naslov europskog prvaka - ispričao je Antić.

Thabo Sefolosha i Pero Antić su uhićeni tijekom noćnog izlaska, a svijet su zgrozile snimke policijske brutalnosti prema Sefoloshi kojem su policajci slomili nogu. Za Antićevog suigrača sezona je bila završena.

- Bili smo na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, ali u NBA-u noćni izlasci nisu zabranjeni. Thabo je izašao iz auta kako bi prosjaku dao 20 dolara i najednom ga je policija počela brutalno gurati. Izašao sam da vidim što se događa, pa ima samo '20 kila'. Bio je to čisti rasizam koji vlada Amerikom. Thabo je crnac, a svi policajci su bili bijelci. Nisam ga htio ostaviti samog pa su i mene priveli. Nikad nismo dobili objašnjenje za njihovo ponašanje. Policija tamo ubija ljude, a ništa se ne događa.

I dok će Sefolosha tužiti policiju, Antić je sretan što je sve završeno.

- Početkom rujna bio sam u New Yorku i sve raščistio. I ja sam ih mogao tužiti, ali želio sam što prije te ružne stvari skloniti iz života.

Iz NBA-a nosi puno lijepih uspomena.

- Dok bi nas u Europi otpisali iz kluba, Atlanti smo zahvalni jer nas je zaštitila. U NBA-u je puno opuštenije nego u Europi, plaća stiže na vrijeme što je rijedak slučaj u Europi. Bilo mi je sjajno. Nisam očekivao 17 minuta u prosjeku, da ću biti šesti igrač, ostvarili smo klupske rekorde, rezultate koje ni legende prije nas nisu uspjele. Možda se i vratim jednog dana. “Coach Bud” ( Mike Budenholzer) me baš danas zvao.

Osim s trenerom, u sjajnim odnosima je bio i s igračima.

- Batice, s 31 sam došao u NBA, a oni su mi dali torbicu da im raznosim opremu. Ostavio sam je ispred vrata i rekao: 'respect', ali imam 31 godinu nisam vam ja nikakav 'rookie'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:58