KAPETAN MUČI OZLJEDA

ŠOKANTNA VIJEST ZA REPEŠU Ukić: 'Ako se nešto dramatično ne popravi, neću moći na SP'

'Uvijek, ali uvijek želim igrati za reprezentaciju. Želim ja i na SP, pa stoga i ostavljam to otvorenim'
 Ales Fevzer / CROPIX

Sjećate se rujna u Sloveniji i Eurobasketa na kojem je Roko Ukić kao kapetan predvodio Hrvatsku na putu do polufinala? Ako se sjećate, onda sigurno znate da Ukić na tom turniru nije mogao “ni kupiti koš”, pa je tako u 11 utakmica trice šutirao 7-37. Za vrijeme Eurobasketa, ali i nakon njega, Ukić je uz Antu Tomića bio najkritiziraniji hrvatski reprezentativac, pa su se tako mogli čuti i komentari tipa “da su njih dvojica nešto odigrali, osvojili bismo medalju”. Po završetku je, pak, izbornik Jasmin Repeša to presjekao izjavom da “bez Roka i Ante reprezentacija ne bi ostvarila tako dobar rezultat”.

Iako je u Sloveniji igrao ozlijeđen, pa se takav vratio u klub, Ukić je šutio o problemima s Ahilovim tetivama. Do sada. Odnosno, sve dok trener Argiris Pedoulakis nakon pobjede nad Olympiacosom i najbolje utakmice sezone svog playmakera, nije grčkim novinarima objavio da Roko od ljeta igra ozlijeđen...

- Riječ je o vrlo j...... ozljedi - kaže Ukić.

- Muče me Ahilove tetive, a da ne ulazim u detaljnu dijagnozu, najjednostavnije je reći da se radi o upalama. Uglavnom, odmor od tjedan, dva ili mjesec dana ne može pomoći. Da se to sanira, minimalno bih trebao pauzirati tri mjeseca, dok je istodobno ozljeda takva da mi dopušta igranje. Uz velike bolove.

Otkad to vuče?

- Problemi su se prvi put pojavili na turniru u Strasbourgu početkom kolovoza. Tamo smo igrali tri utakmice. Nakon Grčke, koja je bila OK, bol se javio u utakmici s Francuzima, a kad smo posljednjeg dana igrali s Nijemcima, praktički nisam mogao hodati. Od tada do danas se gotovo ništa nije promijenilo.

Podsjetimo, Roko Ukić je neposredno prije Eurobasketa odradio desetak dana terapija, no, opet je u Sloveniji morao igrati pod blokadama. Kao i u većini utakmica za Panathinaikos ove sezone.

- Zna mi se dogoditi da spojim tri utakmice bez većih problema, a onda četvrtu ne mogu ništa. O treninzima da ne govorim. Dan nakon utakmice ne mogu trenirati ni pod razno, a to znači da tjedno odradim dva, možda tri treninga...

Zbog toga je Pao doveo Zacka Wrighta, koji bi ga trebao rasteretiti, sačuvati za završnicu sezone i utakmice u kojima se “dijeli novac”.

- To je ideja jer planiram završiti sezonu bez pauze, a nadam se da ću biti pravi u ključnim euroligaškim utakmicama, kao i u finalu Prvenstva Grčke. Wright nam je trebao, od početka sezone nam treba još jedan playmaker.

Ajmo mi o onome što je nama puno važnije. Što sve ovo znači za ljeto, hoće li Hrvatska na Svjetsko prvenstvo u Španjolsku otići s Ukićem kao kapetanom?

- Ako stanje ostane isto, vrlo teško - nije okolišao.

- Moralo bi se nešto dramatično popraviti da ja zaigram u Španjolskoj. U ovom stanju jednostavno ne mogu pomoći.

Jedna stvar, pak, nije upitna...

- Uvijek, ali uvijek želim igrati za reprezentaciju. Želim ja i na SP, pa stoga i ostavljam to otvorenim. Pogotovo što se do ljeta stanje može i popraviti, čak i bez operacije, uz nekakve terapije i lijekove. Lani smo napravili dobar đir, oko reprezentacije vlada pozitiva i zato će mi biti teško ako ne budem mogao ići u Španjolsku. Ali ići i šutirati 30 posto iz igre, mučiti se sa svakim prijenosom lopte, to stvarno nema smisla - zaključio je Roko Ukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:26