PIŠE H. SLIŠKOVIĆ

TRANSFER KOJI JE PROLIO ZLU KRV PRERASTAO U PRAVNU BITKU Cibosi osporavaju raskid ugovora s draguljem

 Damir Krajač/Cropix

Iako je Cedevita prošli tjedan javno predstavila Ivicu Zupca kao svog novog igrača, transfer koji je prolio "zlu krv" između dva vodeća zagrebačka kluba nije kompletiran već je prerastao u pravnu bitku. Hrvatski košarkaški savez danas bi se trebao oglasiti na Cibonino osporavanje raskida ugovora na štetu kluba, ali je lako moguće da će slučaj proslijediti Arbitražnom sudu.

Potvrdi li, pak, HKS da je igrač u pravu, onda se ništa neće promijeniti te će se Zubac registrirati za Cedevitu. Zaplet slijedi ako presuda bude u Ciboninu korist.

Prije nego što zaplovimo pravnim vodama, iznijet ćemo našu ideju. Čini nam se da bi u ovom trenutku bilo najbolje da se klubovi dogovore o određenoj odšteti za Zupca. Cibona bi trebala biti zadovoljna jer će donekle sanirati štetu, a Cedevita će dobiti 215-cm visokog talenta jeftinije nego što bi ga platila sljedeća dva ljeta (naravno, pod uvjetom da je na snazi ostao stari ugovor po kojem Zubac nema fiksnu odštetu sve do lipnja 2017. godine).

Na HKS-ovu sudu (kao i na mogućem Fibinom u dogledno vrijeme) stranke će biti Cibona i Ivica Zubac, a pravna argumentacija, prema neslužbenim informacijama, vodit će se oko iščitavanja članaka ugovora, odnosno tretmana uplate svih dugovanja dan nakon što je igrač zatražio raskid.

Nemoguće je procijeniti hoće li snažniji argument biti Cibonino kašnjenje s isplatama ili činjenica da u trenutku u kojem u HKS stiže dokumentacija nema dugovanja prema Ivici Zupcu. Igrački ugovori vezani su na često nejasan i dvoznačan pravilnik HKS-a te su moguće različite presude.

Jednako tako je teško procijeniti koji je najizgledniji rasplet. Ako HKS pravno vrati Zupca Ciboni, velika je vjerojatnost da će se igrač žaliti Fibi čijem sudu (BAT) često treba i nekoliko mjeseci za presudu. Osim toga, niti kod BAT-a nema pravila. Mogao bi stati na stranu kluba, ali i igrača. Jedna od mogućnosti je i da se Zupca proglasi slobodnim igračem samo za transfer u inozemstvo pa i Cibona i Cedevita ostanu bez igrača, ali i bez zarade od odštete. Ili se otvori prostor za neke nove/stare pravne manevre.

U svakom slučaju mogućnosti je puno, a vrijeme curi. Možda je ipak vrijeme za dogovor?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:41