VOĐA REPREZENTACIJE

UTAKMICA DESETLJEĆA Bogdanović: 'U polufinalu nas nema 18 godina, bili bismo glupi da sada ne uspijemo’

Euforija traje, pa na četvrtfinale dovodim pun autobus mostarskih Ultrasa. Želim paklenu atmosferu - rekao je Bogdanović
 Aleš Fevžer/CROPIX

Bojan Bogdanović (17.5 koševa po utakmici) je najbolji strijelac Europskog prvenstva kada se uspoređuju reprezentativci koji su došli barem do drugog kruga. Tony Parker zaostaje 0.2 koša. No, hrvatska javnost vidi ga prvenstveno kao vođa jedne nove, pobjedničke, a ne gubitničke generacije, za one euforičnije Bogdanović je već danas idol nacije.

- Daleko sam ja od idola nacije. Prvenstveno moramo ovdje napraviti nešto veliko, a zatim to ponavljati sljedećih godina. Tek će se onda pokrenuti stvari. Nisam siguran da bi medalja ako ju osvojimo promijenila status košarkaša u Hrvatskoj, pa tako ni moj.

Na spomen da ga mnogi doživljavaju kao vođe, lice mu se razlilo u osmijeh. Kao da mu je taj naziv draži…

- Drago mi je, ali ne mogu o sebi pričati kao vođi ili idolu.

U medijskim istupima važe svaku riječ. Ne želi ispasti bahat jer je svjestan da reprezentacija još uvijek nije napravila ono po što je došla u Sloveniju. Ne može ga se navući niti na jednostavno poruku „idemo po zlato“.

- Bolje mi je da sam oprezan jer ako izgubimo od Ukrajinaca bit će kao i svake druge godine kada smo ispadali u četvrtfinalima.

No, neće odbiti da su nadomak toga da se rezultatski približe, izjednače ili čak i nadmaše neke koje je ostvarila generacija s Rađom, Kukočem, Vrankovićem, Perasovićem... niti prihvaća tezu o hrvatskim prokletstvima zbog „nemogućih“ i bizarnih poraza.

- Ne dira nas ta priča jer su samo Roko (Ukić) te jednom Markota bili u tim utakmicama. Mi pišemo svoju povijest. Ne mogu pobjeći od razmišljanja da bi bili glupi kada ne bi prekinuli niz od 18 godina bez hrvatskog polufinala. Uz puni respekt teže bi nam bilo s Litvom nego s Ukrajinom, imamo pravo gledati prema polufinalu.

Svjestan je i da bi još gluplje bilo podcijeniti Ukrajinu iako ju neki i dalje doživljavaju samo po Ševčenku ili Rebrovu.

- Na teren ćemo izaći `napaljeniji` nego u svim prethodnim utakmicama, bili bi glupi kada bi ih podcijenili.

Hrvatska će napasti Ukrajinu na valu od sedam uzastopnih pobjeda. I, nakon Finske, tek drugi put u jednu utakmicu ući kao favorit. Zamislite, hrvatska košarkaška reprezentacija je favorit u četvrtfinalu.

- Očekivao sam Francusku ili Litvu, ali igrama smo zaslužili Ukrajinu. Mučili smo se u pripremama, ali Jasko (Repeša) je sve dobro posložio. Naša najveća pobjeda je što si mi igrači maksimalno vjerujemo, čak i kada loše igramo.

Hrvatska se mučila i u prošlogodišnjim kvalifikacijskim utakmica protiv Ukrajine. Danas imaju novog Amerikanca, Jetera umjesto Burtta.

- Gladir i Jeter sami nosi momčad i ne smijemo im dozvoliti da utakmicu otvore pogođenim šutovima ili lakim koševima. Osim toga, čvrsti su pod košem. Uvjeren sam da nam se neće dogoditi trome minute iz utakmica protiv Italije i Grčke. Na ovom prvenstvu smo naučili kako igrati utakmice u kojima moramo pobijediti ili idemo kući. Osjećam da protiv svakog možemo igrati, a protiv Ukrajine smo favoriti zbog načina na koji smo došli do četvrtfinala. Ukoliko im odgovorimo jednakom energijom trebali bi pobijediti jer imamo puno više talenta.

U očekivanju najveće pobjede na turniru, za koju je uvjeren da će tek doći, Bojan je izabrao najljepši trenutak prvenstva.

- Puna dvorana protiv Italije. Čuli smo da se ljudi spremaju, i sami smo kupovali i dijelili ulaznice, ali nisam očekivao da će ih onoliko doći. Prvi put sam u reprezentaciji doživio onakvu potporu. Euforija traje, pa na četvrtfinale dovodim pun autobus mostarskih Ultrasa. Želim paklenu atmosferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:50