UMIROVLJENE LEGENDE

Zadar i Real odali počast Kreši Ćosiću i Giergiji

Pod svodom velebne dvorane koja nosi ime velikoga Kreše, spušteni su dresovi broj 10 i 11
 Jure Mišković / Cropix

U desetoj minuti i jedanaestoj sekundi revijalnog ogleda veterana Zadra i madridskoga Reala, suci su prekinuli susret kako bi se na svečani način umirovili dresove košarkaških legendi Krešimira Ćosića i Giussepea Giergije.

Uz zvuke zadarske limene glazbe, te dugotrajni napose iznimno topao i iskren pljesak kojeg je uputilo više od pet tisuća gledatelja, pod svodom velebne dvorane koja nosi ime velikoga Kreše, spušteni su dresovi broj 10 i 11. Velikoj svečanosti pribavala je i Ljerka Ćosić supruga prerano preminulog virtuoza, koja je primila prigodne darove od gostiju iz Madrida te Stojka Vrankovića.

Na isti način darivan je Giergija kojem je ruku pružio legendarni Emilijano Rodriguez, stari rival s parketa. Na klupi Zadra Izidor Maršan utemeljitelj moderne zadarske košarke do njega Giuseppe Giergija izdanak te škole, zatim Velimir Čubrić i Bruno Marcelić, naposljetku i Stojan Vranković. Svi su imali poneki savjet „mladićima“, prvoj petorci Zdravku Jeraku, Čedomiru Perinčiću, Anti Matuloviću, Stipi Šarliji i Arijanu Komazecu. Uslijedio je dobar potez na još bolji potez, dovoljno razloga za veliki pljesak.

Real? Njih je pratio slavni Emiliano Rodriguez, dok je na kraljevskoj razini igrao Jose Miguel Antunez! Giuseppe Giergija je prilično emotivno doživio cijelu priču, bilo je primjetno njegovo veliko zadovoljstvo, posebice ozračjem u dvorani.

- Nije ovo fešta Pina Giergije, nego mi slavimo osadeset godina igranja košarke u ovom gradu, ovo je slavlje našega kluba i grada. A što se vidi po tome da je dvoranu napunila pravovjerna publika, ona koja voli košarkašku igru i koja zna što je košarkaška igra – rekao je Giergija.

Na okupu je bila i cijela obitelj Krešimira Ćosića, odreda su bili dirnuti svečanošću u Zadru.

- Prelijepo je kad su Zadru uvijek na osobit način govori o Kreši, u njegovoj dvorani koju nažalost nije imao prigodu doživjeti. Hvala Zadru što ga nije zaboravio – rekla je Ljerka Ćosić.

Španjolci su također bili nadasve zadovoljni činjenicom što su bili sudionici spektakla.

- Iznimno smo počašćeni što nas Zadra pozvao na veliku svečanost kojom se mogu pohvaliti samo rijetki europski klubovi. Jer Zadar je u svojim redovima imao dvojicu istinskih i nenadmašnih velikana, čijim se karijerama svi divimo - rekao je Emilijano Rodriguez.

U svečanoj loži mnoga poznata imena, prvi Rato Tvrdić, Petar Skansi, Željko Jerkov, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Aco Petrović te Vlado Đurović trener koji je Zadru donio naslov prvaka 1986.godine. Zatim vodstvo Hrvatskog košarkaškog saveza na čelu s predsjednikom Danko Radić uz kojeg su bili tajnik Željko Drakšić i povjerenik natjecanja Josip Bilić.

Zadar – Real 90 : 84 ( 64 : 57 )



ZADAR - Dvorana „ Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 5500 Revijalna košarkaška utakmica.

Suci: Zoran Veselinović i Milan Čanković ( Zadar).

ZADAR: Pahlić, Matulović( 12), Popović , Meštrović( 6 ), Jerak( 4), Perinčić( 2), Komazec( 22), Obad( 6), Blažević(2 ), De. Mujagić( 12 ), Da. Mujagić, Šarlija( 24 ), Zanki.

REAL: Quesada( 9), Paniagua( 2 ), Antunez( 24) , Beiran, Diaz( 8), Ribas( 7), Sanz( 10 ), Abad( 8 ), Bucero( 13 ), Cabrera ( 3)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:52