NAPADAMO 11 MEDALJA

Na igre odlazimo moćniji no ikad: U Ateni i Pekingu uzeli smo 5 odličja, u Londonu pada rekord!

    AUTOR:
    • Tomislav Poljak

  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2012. u 12:03

Ostalo je 75 dana do početka Olimpijskih igara u Londonu, a pogled kroz kockaste naočale iz dana u dan izgleda sve bolje. Vesele medalje na europskim i svjetskim prvenstvima u tae kwon dou i jedrenju, pobjeda jedriličara na Svjetskom kupu, forma vaterpoliskih reprezentativaca, koji su ovih dana gotovo u kompletnom sastavu na Final Fouru Eurolige, kao i zdravlje Golužinih rukometaša, koji su rijetko ulazili na najveća natjecanja u kompletnom izdanju.

Spoj mladosti i iskustva

Sve to daje nam za pravo da u Londonu najavimo najplodniju hrvatsku olimpijsku žetvu. Rekord iz Atene i Pekinga, kada je hrvatski barjak dizan na pet dodjela, u velikoj je opasnosti. Da bismo potkrijepili tu tvrdnju, izdvojili smo 11 evidentnih kandidata za medalje, pojedinaca, parova i kolektiva čije medaljaške pretenzije imaju ozbiljno pokriće.

Društvo je tu šaroliko, spoj mladosti koja će tražiti prvu olimpijsku potvrdu i iskustva koje treba potvrditi kvalitetu. Može li mladima, veslačkom četvercu, jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću ili Sandri Perković činjenica da su im ovo prve Igre biti uteg na leđima? Veslački vuk Nikša Skelin smatra da ne mora.

Sestre znaju sve!

- Ovisi kako će se postaviti prema toj gunguli. Možda je dobra stvar što će veslači biti izvan olimpijskog sela pa će se lakše koncentrirati. Konkretno, oni sigurno imaju potrebnu fizičku snagu, ali nikada ne znate kako će kontrolirati emocije u takvom, novom okruženju - smatra dvostruki olimpijski medaljaš, koji se i dalje bori za nastup u Londonu.

Tamo neće biti Martine Zubčić, koja kaže da sestrama Zaninović doista ne treba savjet.

- Cure znaju što trebaju napraviti, idu korak po korak. Što se prognoza tiče, one ne vrijede previše. Sandra Šarić i ja uoči Pekinga nismo bile najavljivane kao potencijalne osvajačice medalja pa smo došle do bronci - kazala je Zubčić.

Hrvatska na Ljetnim olimpijskim igrama

Barcelona 1992. (3 medalje)

1 srebro (muška košarkaška reprezentacija)

2 bronce (tenis, Ivanišević pojedinačno i par Ivanišević/Prpić)

Atlanta 1996. (2 medalje)

1 zlato (muška rukometna reprezentacija)

1 srebro (muška vaterpolska reprezentacija)

Sydney 2000. (2 medalje)

1 zlato (dizanje utega, Pešalov, do 62 kilograma)

1 bronca (veslanje: osmerac)

Atena 2004. (5 medalja)

1 zlato (muška rukometna reprezentacija)

2 srebra (plivanje: Duje Draganja, 50 m slobodno; veslanje: S. i N. Skelin, dvojac bez kormilara)

2 bronce (tenis: par Ljubičić/Ančić; dizanje utega: Nikolaj Pešalov, do 69 kg)

Peking 2008. (5 medalja)

2 srebra (atletika: Blanka Vlašić, skok u vis; gimnastika: filip Ude, konj s hvataljkama)

3 bronce (taekwondo: Martina Zubčić, do 58 kg i Sandra Šarić, do 67 kg; streljaštvo: Snježana Pejčić, zračna puška 10 m)

UKUPNO: 17 medalja

3 zlata

6 srebra

8 bronci

Izdvajamo