SAVJETNIK MEDVEŠČAKA

NAJMLAĐI PREDSJEDNIK HNL-a I SPASILAC NK OSIJEKA 'Mogao sam dovesti Arapa, mogli smo biti kao City, ali ja sam želio baš ovo!'

Vlado Kos/Cropix / copyrighted

Ivan Meštrović najmlađi je predsjednik jednog od klubova Prve HNL. Taj 37-godišnji Osječanin vratio se u rodni grad doslovno kao spasilac NK Osijeka. U suradnji s partnerom Lorincom Meszarosem, mađarskim građevinskim poduzetnikom i predsjednikom tamošnjeg prvoligaša Puškaš FC te nogometne Puškaš Akademije, kupio je posrnuli klub i počinje obnavljati nekadašnjeg velikana.

Poslovni CV mu je zanimljiv. Bio je jedan od osnivača i suvlasnika City Expressa, a nakon izlaska iz tog posla, 2007. seli se u Dubai, gdje osniva tvrtku CityMAIL, koja već devetu godinu razvija kvalitetu poštanskih usluga na Bliskom istoku, a bavi se i konzaltingom pri refinanciranju tvrtki u poslovnim problemima. Savjetnik je uprave KHL Medveščak za poslovni razvoj i ulaganja. Živi na relaciji Dubai - Budimpešta, a sada je na tu mapu vratio i Osijek. Manje je poznato da je od 2005. do 2007. bio član Uprave kluba kojemu je sada na čelu i u koji s Meszarosem planira ulagati više od trenutačnih 2 milijuna eura godišnjeg proračuna.

* Vaše i Meszarosevo zanimanje za NK Osijek mnoge je iznenadilo. Kako je došlo do suradnje?

- Mogao sam lako naći partnera na Bliskom istoku, dovesti nekog Arapa, napraviti možda i veći show, uspoređivati nas sa Cityjem..., ali tražio sam dugoročnog partnera koji ima donekle sličan mentalitet i koji ovdje može biti fizički. On je moj veliki prijatelj, dokazani nogometni vizionar koji je u ne tako jednostavnim okolnostima uspio sagraditi najimpresivniju nogometnu akademiju u središnjoj Europi, a želi da to napravimo i ovdje. Važno je i jer se bavi građevinom, tako da zna sve infrastrukturne izazove.

* Meszaros je najavio prvo stabilizaciju kluba, a onda povratak u vrh hrvatskog nogometa. Imate li neke rokove?

- Moja slika NK Osijek je think big. Bogato iskustvo stečeno životom i radom u svjetskim metropolama želim ovdje prenijeti. Često nije samo novac u pitanju, pa iako smo u ovo ušli srcem, imamo i mozak i džep koji to srce mogu pratiti, no bez potpore ljudi u gradu i okolici, to neće imati smisla. Ovo je pokret jer samo tako možemo uspjeti. Povratak u UEFA natjecanja naša je ambicija i daj Bože da je što prije ostvarimo, no sportski rezultat mora biti kompatibilan onome izvan terena. Veliki su planovi u pogledu imidža, otvaranja kluba građanima, navijačima... Ne idemo s bombastičnim najavama, ali o ozbiljnosti govori i povratak Vojnovića i Kneževića. Ne možemo poput Baska inzistirati da u Osijeku igraju samo Osječani, ali želimo vraćati našu odbjeglu djecu i oslanjati se na vlastite igračke proizvode.

* Imate li neki sportski kolektiv čiji biste model htjeli preslikati?

- Obožavam velike klubove iz, uvjetno rečeno, manjih gradova za koje smo saznali kroz te klubove, poput Watforda, premijerligaša iz grada manjeg od Osijeka. Imamo prvoligaški klub koji se srećom nije ugasio i priliku iznijeti ga kao svijetlu točku istoka Hrvatske. Uzor su mi Napoli i Napulj. Neusporedivo siromašniji od gradova sjeverne Italije, Napulj se prepustio nogometu i svom klubu kao nečemu na što su najponosniji. Tamo dan-danas možete kupiti dresove njihovih idola otprije 30-ak godina, i to ne samo Maradonin. Ovdje želimo pokret koji će pokrenuti grad, pri čemu nećemo znati nosi li više klub grad, ili grad klub.

* Hoće li taj pokret donijeti i neke pozitivne gospodarske efekte?

- Definitivno. Razvojem nogometne infrastrukture i kompleksa Gradski vrt, gdje je otprije predviđen bazen i ostali sadržaji, govorimo o prostoru od 20-ak hektara planiranih za regionalni sportski centar. Situaciju gdje mi vlasnici kluba pretežno živimo u Mađarskoj vidim i kao mogućnost za iskorak tvrtki iz grada i regije na mađarsko tržište, ali i obrnuto.

* Hoćete li graditi novi stadion ili obnoviti postojeći? Što će biti s kampom?

- To ćemo raditi s Gradom, u okviru urbanističkih planova i zakona. Rokove je teško odrediti s obzirom na birokraciju i složenost domaćeg zakonodavstva. Želimo što prije, ali eto i Rijeci je trebalo tri godine da nešto završi. Treba nam stručna analiza urbanista i arhitekata, ali naći ćemo optimalno rješenje koje će biti u svrhu i kluba i grada. Moramo učiniti infrastrukturne preduvjete jer imamo samo jedan normalan teren za rad.

* Koliki će biti proračun kluba, bojite li se financijskih 'kostura iz ormara' i kako ćete riješiti preuzete obveze od gotovo 3 milijuna eura?

- Obveze nam uvjetuju platežne mogućnosti, ali proračun će biti veći nego do sada i već radimo na sponzorima za novu sezonu. Ne bojim se ni otvaranja ormara, ni kostura. Klub smo snimali ozbiljno i spremni smo na sve kad je riječ o financijama. Imamo sreće da se budžetiramo uglavnom izvan Hrvatske, ali pripremamo i marketinški model koji će biti zanimljiv najmanjem obrtniku i najvećoj tvrtki u regiji. Obveze iz predstečajne nagodbe (oko 12,5 milijuna kuna) želimo riješiti prije zakonskog roka, a cilj nam je pokazati pozitivne pomake i očekivati reakciju vjerovnika. Neka ona bude u smjeru da taj novac upotrijebimo za obostranu radost i neko jače nogometno ime ili bolje uvjete za našu djecu.

* Može li se u Osijeku dogoditi ovo što se događa u Rijeci?

- To je pozitivna priča, jer rade ono na čemu ja inzistiram - infrastruktura, imidž, zadovoljstvo građana i navijača te sportski rezultat. No, uvjeren sam da naš 'bazen' ima puno veći potencijal proizvoditi igrače nego što ga ima Rijeka, a samim time siguran sam da nam za rezultat treba i znatno manje novca nego Rijeci.

* Hoće li odnos s Puškaš Akademijom biti sličan onome Rijeke i Spezije?

- U mlađim kategorijama definitivno će biti razmjene igrača i trenera za trening-kampove, ali u seniorskom smislu mislim da je Osijek puno ambiciozniji klub. U tom dijelu nećemo trebati direktnu pomoć drugih manjih klubova, pa tako ni Puškaš FC. Oni su naš najprijateljskiji klub, no naše ambicije i očekivanja su veća.

* Mnogi u Osijeku nisu dobro dočekali dolazak Zdravka Mamića na ceremoniju koju ste priredili. Kakav će biti budući odnos s Dinamom?

- Zdravko Mamić je legalan i legitiman dopredsjednik HNS-a, pod čijim se okriljem natječe Osijek. Uz sve uzvanike koji su se odazvali, mene iznimno žalosti nemogućnost dolaska mog prijatelja Dalibora Žižanovića Žiže, jednog od osnivača Kohorte. Ovim putem želim mu izraziti svoju podršku, kao i kluba, da još jednom dobije svoju bitku s bolesti. Na event smo pozvali sve klubove HNL-a jer nema smisla da se u ovako maloj državi zatvaramo u enklave. Želimo surađivati i biti prijatelji sa svima, no nećemo biti ničija filijala, niti ćemo posuđivati tuđe igrače. Ako netko nije dobar Dinamu, Hajduku i Rijeci, a mi imamo ambiciju natjecati se s njima, znači da nije dobar ni za nas. Ovisiti o drugim prvoligašima nećemo, a želimo da naši igrači odlazi u znatno jače klubove i lige i da ih ne prodajemo izravnim konkurentima.

Izdvajamo