NAJJAČE RUKE SVIJETA

NE POKUŠAVAJTE OVO KOD KUĆE 'Često vidim početnike koji misle da su strašno jaki, a onda dođe profesionalac, i do 50 kila lakši, i...'

    AUTOR:
    • Petar Zobec

  • OBJAVLJENO:
  • 27.04.2016. u 16:38

Hrvatski savez za obaranje ruke

Uoči Sokol Marić svjetskog kupa u obaranju ruke, koji će se održati 7. svibnja, pričali smo s Aleksandrom Jakovcem, predsjednikom Hrvatskog saveza i velikim zaljubljenikom u ovaj sport.

Jakovac je i jedan od vodećih svjetskih profesionalnih sudaca, koji se u mladosti okušao u obaranju, držeći pritom visoko mjesto na školskim neformalnim turnirima, no jedini problem je bio, kako samoironično dodaje, da je u školi bilo samo deset dječaka i petsto djevojaka.

- Još sam u srednjoj školi zavolio ovaj sport, negdje 86’ godine gledajući film sa Sylvesterom Stalloneom, ali tek smo 2009. uspjeli realizirati naše ideje. Prije sedam godina formirali smo prve klubove i Savez te smo postali članom Hrvatskog olimpijskog odbora.

Jakovac je otkrio što je potrebno za uspjeh u obaranju ruke, kako sam kaže, ljudi se iznenade kada shvate da sirova snaga ne donosi pobjedu.

- Često vidim početnike koji misle da su iznimno jaki, a onda dođe profesionalac, i do 50 kila lakši, i glatko ga svlada, a danas dominiraju obarači većinom iz bivših sovjetskih država.

Svjetski kup koji će se za nešto više od deset dana održati na Cvjetnom trgu pomaže popularizaciji ovog sporta - ističe Jakovac, te napominje kako je ovogodišnja manifestacija po produkciji i najraskošnija na svijetu.

Izdvajamo