'LIJEPA NAŠA' ZA KRAJ OI

'Nevjerojatna je nadmoć s kojom smo osvojili turnir, bili smo kao američki Dream Team'

    AUTOR:
    • Hrvoje Slišković

  • OBJAVLJENO:
  • 12.08.2012. u 20:38

Lijepa naša za kraj Olimpijskih igara. Ruka na srcu, suza u oku, ponos u duši. Može li ljubitelj sporta imati bolji osjećaj. Na najvećoj sportskoj pozornici hrvatski vaterpolisti primili su posljednje medalje Igara XXX. olimpijade. I finale protiv Talijana bilo je jednosmjerna ulica, 8-6, nakon što su “gosti” poveli 2-0.

- Briga me ako ću zvučati patetično, ali zbog ovakvih trenutaka bavim se sportom - sa suzama u očima o ispunjenju drugog dijela sna pričala je hrvatska hobotnica, najbolji vratar turnira Josip Pavić.

- Ne radi se samo o dva i pol mjeseca krvavog rada na pripremama za Olimpijske igre, nego o godinama koje smo dali ovom sportu. U sportu ne postoji bolji osjećaj od ovoga koji sada proživljavam, nikada nisam ponosnije slušao hrvatsku himnu. Još ako je točno da smo posljednji sportski događaj na ovim igrama, kraj nije mogao biti ljepši.

Rukometaši su najavili dolazak i skakanje u bazen s medaljama, ali bila je to šala.

- Nismo htjeli da dođu navijati za nas jer bi to značilo da su izgubili medalju. Bronca i zlato u razmaku od samo nekoliko sati, ovo je dan za pamćenje hrvatskog sporta.

Obrambena idila završila je potapanjem gola u velikom slavlju. Slično kao u hokeju na ledu. Pavić, Splićanin na privremenom radu u Mladosti, zaslužio je sve počasti. Talijane je zaključao s devet obrana, barem pet zicera. Hrvatska je u osam utakmica primila samo 42 pogotka. Finalisti Talijani gotovo dvadeset više (60).

Vaterpolski uspjeh ponosom je punio Dubrovčane. Tridesetak ih je došlo do Londona, većina je do ulaznica došla razmjenjujući s Mađarima papiriće koji su omogućavali odlazak na završni dan rukometa. Srce im je zaigralo i kada su se Miho Bošković, Maro Joković i Nikša Dobud na proglašenju pojavili s bandijerom Svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika.

I u prvim trenucima nakon finala, kao i nakon proglašenja, igrači su pokušavali emocije pretvoriti u rečenice. U momčadi turnira, uz Josipa Pavića, je i centar Nikša Dobud.

- Osjećam se kao da sam dva metra iznad zemlje. Nevjerojatna je nadmoć s kojom smo osvojili turnir, bili smo kao američki košarkaški Dream Team.

Vaterpolska momčad snova. Barem onih koji se snivaju u Hrvatskoj. Olimpijski prvaci prvi put u povijesti.

- Ostvario mi se životni san.

Dobud je za njega podnio žrtvu, ne sjeća se kada je primio toliko batina.

- Danas svi mlate jednako. Zaključili su da je demoralizirajuće za momčad primiti gol s dva metra, pa samo tuku.

Nakon početnog zaostatka Hrvatska je preokrenula rezultat pred kraj poluvremena i prednost je samo rasla. Posljednje dvije minute plesalo se oko klupe, pobjeda nikada nije bila upitna. Kao ni u sedam prethodnih utakmica. Dominacija kakve, prema Rudićevim riječima, još nije bilo u olimpijskom svijetu vaterpola.

Osim Boškovića (2), strijelci su do nedjelje bili rijetki gosti u toj rubrici. Maro Joković postigao je tri (do finala pet pogodaka). Jedini ljevak u reprezentaciji razorio je Tempestija.

- Ne znam bih li se smijao ili plakao. Osjećam se kao u transu.

Talijane je načeo Ivan Buljubašić (do finala dva pogotka), a za 3-2 zabio Samir Barač (do finale tri). Sandro Sukno (ukupno 10) konstanta je cijelog turnira.

- Otac mi je telefonom čestitao, zvučao je sretnije od mene. Kaže da je ludnica u Dubrovniku. Valjda još nisam svjestan što smo napravili. Ovo je veliki dan hrvatskog sporta. Nacija od nešto više od četiri milijuna stanovnika osvojila je šest olimpijskih medalja. Malo ih može tako nešto reći.

Kapetan Samir Barač sa suzama se opraštao od reprezentativne karijere…

- Razvilo se prema savršenom scenariju, sretniji sam bio samo kada sam dobio dijete. Tek iz četvrtog pokušaja osvojio sam olimpijsku medalju. Osvojili smo je na fenomenalan način.

Zbog ovakvog kraja supruga Hayam ima dodatno zadovoljstvo.

- Rekao sam supruzi da ću se spremati za Rio ako ne uspijem, a oni mi je rekla da mogu samo u naš RIO (Riječa industrija odjeće). Zahvaljuem Ratku što je i u ovom trenutku imao povjerenja u mene - šalio se Barač, koji će do kraja godine proslaviti 39. rođendan.

Finale je potvrdilo odličnu tjelesnu pripremu zbog koje svi hvale kondicijskog trenera Peru Kuterovca, a dio igrača ga je izvukao s tribine i bacio u bazen. Ivan Buljubašić gurnuo je Ratka Rudića.

- Nisam se posebno pripremao za to, vidio sam da je ostalo još devet sekundi i da je vrijeme. Nije ga bilo teško gurnuri, stajao je uz rub bazena.

Buljubašić je spomenuo i zanimljivost iz mentalne pripreme gurua Rudića.

- Zabranio nam je da se spakiramo za povratak. Sad je vrijeme za utakmicu, a te se stvari i poslije mogu obaviti.

Barač se sigurno oprašta, a vjerojatno i dvije godine mlađi Igor Hinić koji je 1996. osvojio dosad jedinu vaterpolsku olimpijsku medalju. Srebro u Atlanti.

- Čudesan turnir smo odigrali, a ja sam ponosan što sam bio dio ove priče. Član sam generacije koja je osvojila sve živo, hrvatska vaterpolska momčad snova. Ovo je ekipa za najveće rezultate jer će dio vaterpolista tek za tri ili četiri godine igrati najbolji vaterpolo u karijeri.

- Mislio sam da je nemoguće u istom danu osvojiti dvije medalje u ekipnim sportovima. Uspjeli smo odgledati prvo poluvrijeme rukometaša - s neskrivenim ponosom pričao je najbolji strijelac hrvatske reprezentacije Miho Bošković.

- Osjećam da sam u najvećem i najljepšem snu koji postoji. Ljepše mi je nego kada smo u Melbourneu 2007. proslavljali naslov svjetskih prvaka. Najbolje je od svega što imamo niz mladih igrača, dragulja čije vrijeme tek dolazi.

Peking smo zapamtili i po Snježani Pejčić, koja je prije četiri godine primila prvu medalju od onih koje su se dijelile. U Londonu su posljednje završile na plećima hrvatskih vaterpolista. Četiri su godine prošle, od Hrvatske do Hrvatske.

Izdvajamo