NAVIJAČI PROTIV ZAKONA

‘Nismo cvijeće, ali nismo niti građani drugog reda’

Navijači okupljeni u koordinaciju hrvatskih navijačkih udruga javnom su raspravom željeli ukazati na neprihvatljive izmjene Zakon o sprečavanju nereda na sportskim borilištima
 Joško Ponoš / Cropix

ZAGREB - Kada se na istom mjestu nađu Armada, BBB i Torcida onda u pravilu situacija ne miriši na dobro. No, postoji i izuzetak koji će potvrditi to pravilo. A njemu smo svjedočili u Europskom domu u Zagrebu gdje su predstavnici spomenutih navijačkih skupina otvorili javnu raspravu o najavljenim promjenama Zakona o spračavanju nereda na sportskim borilištima.

“Nismo cvijeće, ali nismo nit’ građani drugog reda” - mogla bi biti zajednička poruka odaslana sa skupa u kojem se tražila stolica više.

Da, imali su dečki i vjetar u leđa od sociologa Benjamina Perasovića i Šime Lučina, saboskog zastupnika i bivšeg ministra koji su im dali za pravo kada tvrde da je nova promjena Zakona izraz kampanjskog, a ne sustavnog rješavanja problema.

- Javnost je najednostavnije zadovoljiti obećanjem o represiji. Ovdje se radi o ubiranju jeftinih političkih poena - smatra Perasović, dok je Lučin imao ponešto i za dodati na tu tezu:

- Ovaj zakon je politička šminka koja ništa neće riješiti. Nasilje? Pa zar ga nismo vidjeli i na skupštini HNS-a? Zar ono nije refleksija stanja u klubovima? - pita se Lučin koji drži da je nedopustivo prionuti izradi promjene Zakona bez da se konzultiraju oni na koje se ta promjena i odnosi.

Na tragu toga, zanimljivo je da organizatori tvrde kako su na raspravu u Jurišićevu pozvali sve relaventne faktore koji sudjeluju u izradi, donošenju i provedbi Zakona. Ipak, većina ih se oglušila na poziv što je samo jedan u nizu dokaza da se u ovoj državi sve, pa i spomenuti Zakon, donosi po principu “drži vodu, dok majstori ne odu”.

U prijevodu, bez javne rasprave, uvažavanja raznih mišljenja i kretanja u potragu za samom genezom problema kako bi se moglo raditi preventivno na njegovom uklanjanju.

“Među navijačima ima naslinika i ne bježimo od toga, ali puno manje nego ih ima u ostatku društva. Zašto se ovim zakonom pokušavaju legalizirati dvostruka mjerila” - pitaju se navijači koji su izdvojili nekoliko zanimljivih paradoksa.

Izdvojili smo jedan. Novi Zakon, eto daje državi za pravo da sankcionira navijača koji je uoči utakmice napuhao koji promil više, s većom kaznom od osobe koja sudjeluje u pucnjavi i premlaćivanju ispred narodnjačkog kluba.

- A zamislite, domaća liga nam se do prije par sezona zvala “1. HNL - Ožujsko” - zaključio je Perasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:39