PRVA SUSRET U ZAGREBU

Ante Čačić: Slovenci sigurno nisu presretni

U 4. pretkolu Lige prvaka Dinamo će igrati protiv slovenskog prvaka Maribora! Prva utakmica će se igrati u Zagrebu 21. ili 22. kolovoza
 Boris Kovacev / CROPIX

Dinamovi nogometaši će se za drugi uzasopni ulazak u Ligu prvaka i osiguranje godišnjeg proračuna kluba boriti protiv suparnika kojeg su željeli: jačeg od Šerifa i lošijeg od Ludogoreca, ali prolaznog prvaka Slovenije, najbližeg susjeda, Maribora.

Igrači su glasno željeli Maribor, trener je ‘pilio naopako’, klubu je drago da se ne putuje daleko, a i navijači, huligani i većina ostalih, svatko je iz svojeg razloga želio baš ‘Violice’, koji su nedavno prodali svog ponajboljeg igrača i strijelca Velikonju u Cardiff za 2,000.000 eura, nisu ga mogli ili željeli adržati do kraja kvalifikacija kao klub iz Maksimira Badelja.

I Dinamo i Maribor su plasmanom u 4. pretkolo Lige prvaka osigurali najmanje četiri milijuna Uefinih eura, jer poraženi će nastaviti natjecanje u skupini Europske lige, a Uefa je povečala nagradni fond u oba natjecanja. Tako će ulazak u skupine Lige prvaka, umjesto 7,2 milijuna, ove sezone svakom sudioniku donijeti 20% više, 8,600.000 eura, dočim skupine Eurolige donose 30 % veću zaradu nego lani, 1,3 milijuna eura, a veći se novac dijeli i za pobjede i remije (vidi tablicu).

Jasno je, dakle, zašto je Zdravku Mamiću Liga prvaka imperativ, unatoč visokom riziku od ponavljanja lanjske ništice u bodovima i borbe za (ne)obaranje vlastitog negativnog rekorda u gol-razlici (-19, 3-22). Od Badelja četiri, od Uefe 11 i to je to do potrebitih 15, bez ijedne prodane ulaznice, suvenira, reklame ili ‘siće’ iz gradskih i državnih izvora...

Ante Čačić je u četvrtak rekao da jedino ne želi Maribor, jer je blizu, smatrao da je ‘pilio naopako’, ali možda je osjetio da igrači žele baš ‘Violice’, pa se boji sindroma ‘lako ćemo’. U petak je strateg ‘plavih’, kojeg u nedjelju čeka težak domaći derbi sa Splitom, isukao očekivanu prvu rečenicu koja se nije istrošila ni nakon dva prijeđena pretkola:

- Siguran sam da Mariborčani nisu sretni sa ždrijebom. Radi se o kvalitetnom suparniku, s kojim se dobro poznajemo i bit će to zanimljive utakmice. Njihovi rezultati, osvajanje dvostruke krune i slovenskog superkupa te prolaz u ‘play-off’ vrijedni su poštovanja. No, mi smo s razlogom imali ulogu nositelja i želimo ponoviti lanjski uspjeh, dovesti još jednom Ligu prvaka u Zagreb - poručio je Čačić.

Klub iz Ljudskog vrta, koji nakon bonbon-obnove 2008. prima 12.994 gledatelja, u pretkolima ostvario sve četiri pobjede: Željezničar 4-1 i 2-1, Dudelange 4-1 i 1-0, možemo reći da su profitirali što su Luksemburžani prethodno izbacili očekivanog im suparnika Red Bull Salzburg. Na startu slovenske lige ‘ljubičasti’ imajju tri pobjede i domaći remi s Lukom Koper Milivoja Bračuna, dakle, protiv ‘dinamovaca’ se ne snalaze najbolje...

Posljednji uspon Maribora, inače deseterostrukog prvaka i demerostrukog osvajača Kupa Slovenije poklapa se s dolaskom na položaj sportskog direktora Zlatka Zahoviča (41), a za razliku od Dinama, trener Mariborčana već petu je sezonu isti - Darko Milanič (45). Kadar je prosječno star 24 godine, po Transfermarktu vrijedan 10,500.000 eura, najbolji igrači kapetan je 28-godišnji Brazilac Tavares koji vrijedi samo 750.000.

Liga prvaka, play-off:

GNK Dinamo (Hrv) – NK Maribor (Slo)

FC Basel 1893 (Švi) v CFR 1907 Cluj (Rum)

Helsingborgs IF (Šve) v Celtic FC (Ško)

FC BATE Borisov (Blr) v Hapoel Kiryat Shmona FC (Izr)

AEL Limassol FC (Cip) v RSC Anderlecht (Bel)

SC Braga (Por) v Udinese Calcio (Ita)

FC Spartak Moskva (Rus) v Fenerbahçe SK (Tur)

Málaga CF (Špa) v Panathinaikos FC (Grč)

VfL Borussia Mönchengladbach (Njem) v FC Dynamo Kyiv (Ukr)

LOSC Lille Métropole (Fra) v FC København (Dan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:33