MARIJO TOT

Bacio je kopačke, uzeo knjige, završio akademiju i došao do Dinama

Vahin pomoćnik stručnjak je za nogometnu taktiku i jedan od najmlađih prvoligaških trenera u povijesti na prostorima bivše države
 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Tko je Marijo Tot, nogometni trener koji će spletom okolnosti ući u povijest Dinama kao osvajač dvostruke krune? Doduše, pred njim je još finale Kupa, ali trebalo bi se dogoditi čudo da Varaždin u dvije utakmice uzme skalp lideru hrvatskog nogometa.

Bivši nogometaš, rodom iz Županje s prebivalištem u Metkoviću i privremenom adresom u Zagrebu, za sebe će prije svega reći da je obiteljski čovjek, otac dvojice dječaka, Marka i Darka, i Anin suprug!

- O tome kakav sam stručnjak neka pričaju drugi - rekao je i nasmijao se za jednog od razgovora tijekom priprema u Turskoj.

Tijekom nogometne karijere igrao je lijevog beka u Interu iz Zaprešića i Publikumu iz Celja, a s 26 godina je shvatio kako to više nije to.

- Vidio sam da na igračkom planu ne mogu dalje, te da imam afiniteta za trenerski poziv - otkrio je jednom prilikom Tot.

Kako bilo, bacio je kopačke i uzeo knjige. Školovao se na trenerskoj akademiji HNS-a, a išlo mu je toliko dobro da je postao jedan od voditelja katedre za taktiku na nogometnoj akademiji.

Još pomoćni trener Dinama jedan je od najmlađih prvoligaških nogometnih stratega u povijesti na prostorima bivše države. S nepunom 31 godinom Marijo Tot vodio je Brotnjo iz Čitluka.

U Rijeci je bio asistent Robertu Rupčiću kada je klub s Kantride odigrao sjajnu sezonu i završio na 3. mjestu HNL-a, a istu funkciju imao je i kod Sliškovića, Ištuka, Lušića i Vahida Halilhodžića. Zanimljivo, svaki put kad je Tot bio dio stručnog stožera, klubovi su završili u nekom od europskih kupova!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:51