SUĐENJE

'BILA JE TO NAJVEĆA POGREŠKA SUCA U JUČERAŠNJEM FINALU...' Bruno Marić: 'Odluka Argentinca Pitane iz 18. minute usmjerila je tijek utakmice...'

Bruno Marić smatra da je najveća greška suca to što je pogrešno dosudio slobodan udarac iz kojeg je Francuska povela 1-0
 REUTERS

Bruno Marić slaže se s onima koji tvrde da je odluka Argentinca Néstora Pitane iz 18. minute usmjerila tijek finala Svjetskog prvenstva. Kao prvo, sudac sa svojim pomoćnicima u cjelini je obavio dobar posao, ali nažalost moram konstatirati da ga je Griezmann uoči prvog gola prevario, Brozović nije skrivio prekršaj. Iz tog nabacivanja došlo je do autogola. Praktično, usmjerena je utakmica. A što se tiče kaznenog udarca, to jest je li on opravdano dosuđen, Marić kaže da je sudac Pitana u pravu.

- Vidite, razlika je kad se lopta odbije od trave pa pogodi ruku obrambenog igrača kao što je bio slučaj s Benkovićem u derbiju u Splitu, to nije za kazneni udarac. Naprotiv, ovo kako je lopta udarila u ruku Perišića, to se mora suditi. Inače, iznijet ću svoj dojam da je Argentinac, cijenim to po njegovu govoru tijela, u nekim situacijama bio naklonjen nama. Ne, nije on ništa svirao što nije bilo, ali mi se ne trebamo žaliti na suđenje.

Mateo Beusan, koji je u nedjelju odradio svoje posljednje "Oko sokolovo" za HRT, ponudio je sličnu analizu kao i Marić.

- Opći dojam je da se nije dogodio slučaj uoči prvog pogotka Francuske, Pitana bi dobio prolaznu ocjenu. Ali kada jednom odlukom preusmjeriš tijek utakmice, kada iz tog slobodnog udarca padne pogodak, onda suđenje nije dostojno finala. Kod izvođenja slobodnog udarca nemoguće je procijeniti je li Pogba bio u zaleđu, iako mi se tako čini, ali to je bila rubna situacija. Ako je bio, onda je gol definitivno neregularan. Nakon toga je još postojao i kontakt između Pogbe i Mandžukića - komentirao je Beusan u Moskvi. Jedanaesterac je, kaže, bio ispravno dosuđen.

- Radi se o tome da je Perišić igrao rukom i tu je jasno da je kazneni udarac. Ako će netko postaviti pitanje zašto se Pitana toliko dvoumio: on taj detalj nije vidio i čekao je VAR. Bio je u 'zrakopraznom' prostoru, ali onda je shvatio da mora biti penal. Inače, prvi put u povijesti svjetskih prvenstava dogodilo se da sudac sudi pet utakmica, kao i da vodi i otvaranje i zatvaranje turnira, to znači da je Fifa imala neograničeno povjerenje u njega - zaključio je Beusan za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:11