ŠEF NE POPUŠTA

Blatterovo ‘ne’ tehologiji: Moramo zadržati ljudsko lice

U perspektivi možemo razmotriti sve prijedloge, ali Svjetsko prvenstvo sljedeće godine igrat će se po staroj formuli, nepopustljiv je Blatter
 Reuters

ZAGREB - Zahtjev nogometne “reformacije” da se videotehnologija uvede kao pomoć sucima već na Svjetskom prvenstvu 2010. godine očekivano je završio u košu Seppa Blattera. Na sjednici Izvršnog odbora u Cape Townu predsjednik Fife odbacio je mogućnost da se odluke donose uz pomoć monitora jer nogomet, kaže on, mora zadržati svoje ljudsko lice. Vodeći ljudi svjetske nogometne organizacije nisu bili voljni blagosloviti ni Platinijev ekspeiriment s pet sudaca.

- Nogomet nije tenis. Ovdje je riječ o ljudskim bićima, a ne o crtama igrališta - glasi kratko Blatterovo objašnjenje. Švicarac je nepopustljiv iako SOS pozivi stižu i iz sudačkih redova. Umirovljeni engleski arbitar Graham Poll - omiljeni sudac Joea Šimunića kojem je na jednoj utakmici pokazao tri žuta kartona - siguran je da ćemo na SP-u u Južnoj Africi svjedočiti snažnim turbulencijama zbog novih teških sudačkih propusta. - Finale SP-a 2006. zasjenio je incident sa Zidaneom i Materazzijem koji bi kamere lako rasvijetlile, kao i Rivaldovu odglumljenu ozljedu protiv Turske 2002. godine, kao i odglumljen Bilićev pad nakon tobožnjeg Blancova udarca u polufinalu SP-a 1998. godine -objašnjava Poll.

Iako će video pričekati neka bolja vremena, to ne znači da je Thierry Henry amnestiran od krivnje za skandal koji je režirao u play off dvoboju s Irskom. Blatter najavljuje da će francuski napadač biti kažnjen jer je očito i namjerno kršio pravila fair playa. Mnogi sada spekuliraju da bi Henry zbog tog ekscesa mogao preskočiti jednu ili dvije utakmice World Cupa.

U iščekivanju ždrijeba skupina (petak, 20 sati) naveliko se spekulira i o dolasku Diega Maradone na ceremoniju izvlačenja. Premda mu teče dvomjesečna suspenzija, argentinski izbornik navodno je bio spreman ždrijeb pratiti s akreditacijom televizijskog novinara. Iz Fife su mu poslali jasnu poruku: “U dvoranu nećeš ući ni s akreditacijom niti bez nje”. Ako se ipak odvaži testirati Blatterove živce, “mali zeleni” mogao bi se naći na udaru težih sankcija.

Meštri ceremonije u Cape Townu će uz Blattera biti i južnoafrička holivudska diva Charlize Theron te David Beckham, a na pozornici će se pojaviti i etiopski atletičar Haile Gebrselassie, Makhaya Ntini kao prvi crnac u južnoafričkoj kriket reprezentaciji itd.

Englezi i Rusi najglasnije agitiraju za SP 2018.

U sjeni ždrijeba skupina za SP 2010, u Cape Townu se rasplamsao rat plakatima desetorice kandidata koji se bore za organizaciju sljedeća dva svjetska prvenstva. David Beckham prihvatio je ulogu engleskog manekena i spreman je do kraja tjedna u Južnoj Africi promovirati Enlesku kao domaćina SP-a “prvi put nakon 50 godina”, iako ima razloga požuriti u London. U četvrtak mu je, naime, preminuo djed.

Kandidaturu Londona navodno će podržati veliki Franz Beckenbauer, no u ovoj se utakmici Englezi sudaraju s vrlo ambicioznom ruskom ponudom. Rusi su u lobiju dvorane u Cape Townu otvorili improvizirani Crveni trg na kojem prolaznike uvjeravaju da je Rusija već sada spremila 20 milijuna eura za kandidaturu, da će je financijski pogurati oligarsi predvođeni Abramovičem i da je, povrh svega, geografski idealno odredište na razmeđi Europe i Azije. Za SP 2018. natječu se zajedničkim ponudama i Španjolska/Portugal, odnosno Nizozemska/Belgija.

Nešto sramežljivije, ali ipak vidljivo, delegacije Katara i Australije najavljuju da su spremne organizirati SP 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:29