KUP KONFEDERACIJA

Brazilci preokretom do 3. Kupa konfederacija

Vodstvo Amerikanaca nakon prvih 45 minuta finalnog dvoboja Kupa konfederacija u Johannesburgu Brazilci su u nastavku sjajnom igrom preokrenuli u 3-2 pobjedu.

Vodstvo Amerikanaca (2-0) nakon prvih 45 minuta finalnog dvoboja Kupa konfederacija u Johannesburgu Brazilci su u nastavku sjajnom igrom preokrenuli u konačnu 3-2 pobjedu.

Time su Južnoamerikanci došli do trećeg naslova pobjednika ovog natjecanja. Slavili su i 1997. godine u Saudijskoj Arabiji, kao i 2005. godine u Njemačkoj, na generalnoj probi uoči SP-a u Njemačkoj prije triju godina. Pobijedili su u JAR-u u svih pet utakmica.

Bila je to 16. utakmica ovih dvaju nacionalnih momčadi od njihova prvog susreta 17. kolovoza 1930. godine. Brazilci su upisali 15. pobjedu. Amerikanci su jedini put slavili (1-0) desetog veljače 1998. godine u Los Angelesu.

Nisu igrači Carlosa Dunge loše igrali niti u prvih 45 minuta. Stvarali su prilike i dobre udarce koje je vratar SAD-a Tim Howard fenomenalno branio, a ranjivi su ostajali ponajviše iz kontranapada.

Nakon što su ih igrači Boba Bradleyja iznenadili golom Fulhamova 26-godišnjeg veznjaka Clinta Dempseyja u 10. minuti, što je bio njegov već treći gol na turniru, fenomenalan su kontranapad nakon jedne izgubljene lopte Brazilaca pred suparničkim 16-ercem u 27. minuti odigrali Landon Donovan i Charlie Davies, napadač švedskog Hammarbyja. Donovan je na kraju zabio svoj drugi gol na turniru i 40. ukupno u dresu Sjedinjenih Država nakon što je krasnim lažnjakom iz ravnoteže izbacio brazilskog veznjaka Ramiresa.

Brazilci su smanjili već na početku drugog poluvremena krasnim pogotkom Luisa Fabiana iz okreta s ruba 16-erca lijevom nogom. Isti je igrač izjednačio u 74. minuti zabivši glavom nakon prodora Kake po lijevoj strani i pogođene grede Elana iz neposredne blizine. Bio je to njegov peti pogodak na ovom turniru, te 22. za reprezentaciju u 31. nastupu.

Konačno, stoper Bayerna Lucio krasnim je skokom nakon kornera u 84. minuti donio Brazilcima pobjedu udarcem glavom u bližu vratnicu, od koje se lopta odbila u Howardovu mrežu.

Dungina je momčad drugih 45 minuta odigrala besprijekorno. Amerikanci jedva da su dolazili u priliku prijeći središte igrališta.

Suci su uskratili Brazilcima priznati regularan pogodak u 60. minuti, kada je Kakin udarac glavom vratar Howard izboksao iz zračnog prostora iza gol-linije.

Kup konfederacija, finale:



Brazil – SAD 3-2 (Luis Fabiano 46, 74, Lucio 84 / Dempsey 10, Donovan 27)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:57