KORAK BLIŽE NASLOVU

Calellov životni prvijenac rastužio prepuni Park mladeži

Argentinac Adrian Calello nikad u karijeri nije zabio gol iz igre, nikad do ove večeri u Splitu kada je zabio na Parku mladeži protiv RNK Split za pobjedu 1-0. Bio je to prvijenac Calella za nova tri boda ‘modrih’
Split, 131110. Stadion RNK Splita Prva HNL, 15. kolo, utakmica izmedju RNK Split i NK Dinamo Na fotografiji: slavljeFoto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Dinamo je odnio bodove iz Splita iako je igrao bez trojice važnih igrača Vrsaljka, Rukavine i Ademija. Iako su patili cijelo prvo poluvrijme i plesali na rubu, Halilhodžićeva momčad iskoristila je svoju najbolju šansu. Splićani nisu i to je cijela istina s ove utakmice. Katalinić nije uspio zaustaviti “modre” i tako pomoći Hajduku, iako je dobro postavio igru i napalio svoje “crvene”. Žalit će i za neiskorištenim šansama Predraga Šimića iz prvog dijela te Obilinovića u samom finišu utakmice.

Nakon svega bit će paljbe i po sucu Igor Križariću koji je previdio igranje rukom Badelja u situaciji kod gola. Taj detalj je odredio rezultat. I Splićani imaju pravo prosvjedovati. Katalinićeva momčad zaigrala je na kartu borbenosti i velike trke, svjesni da se samo uz takav pristup mogu oduprijeti kvalitetnijoj momčadi Dinama. Postavili su se čvrsto i disciplinirano, nisu ostavljali previše prostora dinamovcima da razviju svoju igru.

Glavni Splitov "destruktivac" Predrag Šimić razbijao je Dinamo napade demonstrirajući stil u kojem lopta može proći ali protivnik nikako. Od početka se vidjelo da će to biti više borbena, muška, tvrda utakmica u kojoj će se umirati u ljepoti. Iz takvog "radničkog okružja" isticao se jedan umjetnik, Dinamov fantazista Sammir koji je predstavljao najveću opasnost za vrata Vukovića.

Upravo je Sammir kreirao najbolju šansu Dinama u prvom poluvremenu. U 20. minuti prošao je u slalomu pored četiri, pet igrača u crvenim dresovima, ušao je u 16-terac i tukao u lijevi kut vratiju Splita. Vratar Vuković izvrsno je reagirao i spasio siguran gol. Nakon ove šanse Dinama Splićani su se oslobodili pritiska te su prebacili igru pred vrata Kelave. U 26. minuti Golubović se našao u izglednoj situaciji, ali je uspio samo glavom prebaciti loptu do Kelave. Nešto kasnije Bučan je izbio pred Kelavu a ovaj je obranio.

Najbolju šansu za Split imao je Predrag Šimić koji se u 34. minuti našao na četiri metra ispred Kelave, tukao je snažno, ali neprecizno, nije uspio pogoditi okvir vratiju. Bila je to šansa za mat.

Splićani imaju za čim žaliti jer Dinamo je već na startu drugog poluvremena poveo. Opet je dar-mar na lijevom strani napravio Sammir, centrirao je u kazneni prostor gdje je naspretniji bio Badelj koji je produžio do Calella a on je bio precizan, matirao je Vukovića za 1-0. Splićani su protestirali kod suca Igora Križarića upozoravajući da je Badelj igrao rukom kod gola. No njihovi protesti bili su uzaludni.

Nakon primljenog gola Split se ugasio, nisu pomogle ni Katalinićeve reakcije s klupe, pokušao je s Obilinovićem, Grizeljom i Peharom, ali Dinamo je držao kontrolu i mirno privodio utakmicu kraju. Mogli su gosti zabiti još poneki gol, najbliži je bio Beqiraj koji ove večeri bio angažiran, ali nije bio najprecizniji. Na kraju je Kelava bio spasitelj jer je spriječio izjednačenje u samom finišu tako što je obranio veliku šansu Obilinovića.

Split - Dinamo 0-1 (0-0)

Sudac: Igor Križarić 5,5 (Čakovec); pomoćnici: B. Križarić (Čakovec) i Fegeš (Nedelišće). Strijelci: 0-1 Calello (51, as. Badelj). Žuti kartoni: Pr. Šimić, Bučan, Pehar (S), Bišćan, Calello, Etto (D). Igrač utakmice: Sammir (Dinamo). Stadion: Park mladeži. Gledatelja: 4.500

Split: Vuković 6,5, Radnić 5,5 Milović 6, Vidić 6, Budiša 6, Lojić 5,5, Pr.Šimić 6,5 (od 56. Obilinović 6), Serdarušić 5,5 (od 74. Pehar -), Vitaić 6, Bučan 5,5 (od 64. Grizelj 6), Golubović 6.

Dinamo: Kelava 6,5, Etto 6, Bišćan 6,5, Tonel 6,5, Cufre 6, Badelj 6,5 (od 79. Ibanez -), Chago 6, Calello 6,5 (od 83. Barbarić-), Sammir 7 (od 89. Tomečak -), Sylvestr 5,5, Bećiraj 6.

Mamiću posebna pažnja osiguranja

Ambijent u Parku mladeži bio je dostojan derbija. Tribine su bile ispunjenje, oko 4500 gledatelja, a na odvojenoj tribini našla se i malobrojna grupa Boysa.

Najveću pažnju dobio je Zdravko Mamić koji je imao diskretnu pratnju osiguranja čim bi zakoračio izvan svečane lože. Među uzvanicima bili su brojni uglednici iz nogomnetnog svijeta. Kandidat za predsjednika HNS-a Igor Štimac nije propustio ni ovu utakmicu Splita. Dio navijača uzeo je na zub Dinamova trenera Halilhodžića koji je morao trpiti ružne uvrede s tribina čim bi se ustao s klupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45