PIŠE NIKOLA LIPOVAC

Cico i Sammir repki bi sigurno donijeli napredak! Ali u promilima...

 Drago Sopta/Cropix

Zlatko Kranjčar si je, uoči svoga "kiksa" s Bugarima, dopustio komentiranje stanja i rezultata hrvatske nogometne reprezentacije. Cico bi se iz Crne Gore najradije vratio na klupu Hrvatske, šapnuo je to nedavno u Karaki nama rijetkima trijeznima , javno ga je na taj položaj pozvao i Zdravko Mamić, iako svi imamo dojam da je prvi 'pick' vladara hrvatskog nogometa Branko Ivanković.

Međutim, Kranjčar je izabrao krivi put, populistički, a ne autoritetom znanja. Zar je zaboravio da se za svoga mandata kvalificirao bez poraza, ali sretno, Srninim slobodnjacima i 11-ercima, te crvenim kartonima i ozljedama ključnih igrala suparnika, kao i nizozmeskoj pobjedi u Češkoj?

A do SP-a 2006. i na njemu Hrvatska nije pokazala nikakav napredak u igri, što sad Cico spočitava Biliću iako je notorna činjenica da Bilićeva Hrvatska igra najbliže idealu 'brončanih', neusporedivo bolje od Jozićeve, Barićeve i Kranjčarove. I Bilićeva je Engleskoj barem u jednom ciklusu dala pet komada, a Kranjčarova je iz autobusa parkiranog pred 16-ercem uspjela pogoditi - stativu.

Cico je u rujnu kiksao na Malti (koja tek čeka Bilića!), a nije pobijedio Japan i Australiju jer je na klupi zaboravio Modrića, u Hrvatskoj Ćorluku i nije imao autoritet nad Tudorom, zbog čega je pola starije garde nakon Njemačke razmišljalo o oproštaju od 'repke'.

Dakako, Kranjčar je danas bolji trener nego tada, no Bilićeva je Hrvatska u međuvremenu prošla skupinu na Euru sa sve tri pobjede, što nije uspjelo ni Ćirinoj, ispala s Eura bez poraza, na 11-erce (tko podcjenjuje Turke također je rasist!). Bilić je Hrvatsku vratio u Fifinih TOP 10 gdje je i održava, a Kranjčarova je varirala između 25. i 19. mjesta.

To su činjnice, a dojmovi i komentari su individualni i slobodni, kao i onaj da bi sa Sammirom u sastavu Hrvatska lakše izašla na kraj s Gruzijom, kao i jesenas s Grčkom . Sa Sammirom koji ne samo da nije mogao biti prevaga protiv PAOK-a, nego niti Šerifa, čak ni Zadra u Stanovima.

A mogli bismo i populistički zaključiti da bi Cico i Sammir hrvatskoj reprezentaciji sigurno donijeli napredak u - promilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:05